Samsung jde proti TSMC: 7nm výrobní proces má být nasazen již příští rok

Samsung měl loni poměrně výrazně našlápnuto, co se týká výroby mobilních čipsetů. Jeho Exynos 7420 vlastní výroby byl dodáván do většiny modelů řady Galaxy S6, současně Samsung vyráběl Snpadragon 820 pro Qualcomm a také procesor Apple A9, který byl nasazen v určité části iPhonů 6S a 6S Plus. V říjnu loňského roku však vyšlo najevo, že procesory vyrobené Samsungem jsou o něco zřavější a také se více zahřívají, než „á devítky“ vyrobené společností TSMC.

V únoru letošního roku se pak na internetu objevila informace o tom, že se jeden z největší odběratelů Samsungu, Apple, dohodl na výrobě procesoru Apple A10 pro letošní iPhony výhradně s již zmiňovanou společností TSMC. A povede se ji to zřejmě stejným krokem, který zabodoval dříve i Samsung - přeskočením jedné generace výrobní technologie. Hovoří se totiž o tom, že TSMC přeskočí z 20nm technologie rovnou na 10nm, zatímco u Samsungu stále dominuje 14nm výrobní proces.

A možná právě to byl pro Samsung impulz k tomu, aby ve vývoji pokročil a svou konkurenci zase nějakým způsobem předběhl. V dubnu jsme vás informovali o tom, že Samsung na konec roku chystá druhou, úspornější, generaci 10nm procesu. A dnes korejský zdroj přináší zprávy o tom, že chce Samsung v příštím roce úspěšně dotáhnout 7nm výrobní proces.

A proč neustále „snižování“ výrobní technologie? Zjednodušeně lze říci, že, čím méně nanometrů, tím vyšší teoretický maximální výkon současně se sníženou spotřebou. A když nejde nijak kupředu vývoj baterií, jsou zatím jedinou cestou úspornější čipsety.

Samsung se dohodl s holandskou společností ASML, že v rámci výroby 7nm technologií použije jejich EUV (Extreme Ultra-Violet) zařízení. Zakoupení posledního modelu NXE3400 od ASML vyšlo Samsung na několik milionů dolarů. JIhokorejci přesto očekávají, že právě tato investice jim přitáhne další zákazníky z řad mobilních výrobců. Jeden ze zástupců Samsungu dokonce přímo potvrdil, že spuštěním 7nm výrobního procesu chtějí jihokorejci na svou stranu opět dostat amerického giganta Apple.

Samsung odhaduje, že zprovozní 7nm výrobní proces v příštím roce, pokud by se tak stalo začátkem roku, mohli bychom se prvních 7nm čipsetů v mobilních zařízeních dočkat již koncem roku 2017.

Via Koreatimes

Diskuze (11) Další článek: Strategie Sony do roku 2018. Jedinou řadou smartphonů bude Xperia X

Témata článku: Samsung, , , , , , Samsung Galaxy S6, Samsung Galaxy S6 128GB, Samsung Galaxy S6 64GB, Samsung Galaxy S6 Edge, Samsung Galaxy S6 Edge 128GB, Samsung Galaxy S6 Edge 64GB, Samsung Galaxy S6 Edge+, Samsung Galaxy S6 Edge+ 64GB, Snpadragon, Poslední model, Extreme Ultra-Violet, Stejný krok, Holandsko, Pro +, Korejský zdroj, Odběratel, Proces, Rok, Přeskočení