Samsung odprodal divizi tiskáren a podíl ve společnosti Sharp

Velké změny se odehrávají v Samsungu, tedy alespoň, co se týká divize tiskáren a podílů v jiných společnostech. Samsung v uplynulém týdnu definitivně uzavřel oddělení tiskáren, které odprodal společnosti HP za miliardu dolarů (cca 24 miliard Kč). Součástí obchodu je i 6 500 patentů Samsung k různým technologiím a službám, a také laserové řešení od Samsungu, které je určena pro velkoobjemový průmyslový tisk.

Klepněte pro větší obrázek
Mají velké změny v Samsungu souvislosti s problémy Galaxy Note 7? Jihokorejci zřejmě začínají odstřihávat oddělení, která finančně tolik nevynášejí. Jako první na řadě bylo oddělení tiskáren, které odkoupila společnost HP

Podle analytiků je to krok správným směrem: „Prodej tiskáren dává velký smysl, protože svět papíru již postupně končí. Tiskárny nemají velkou budoucnost, protože se vše přesouvá na displeje. A právě Samsung je jejich největším výrobcem“. I HP si však transakci pochvaluje, protože společnost vidí v kopírkách a tiskárnách stále velkou budoucnost, zejména v průmyslovém tisku. Dá se tedy říci, že se jedná o „win-win“ transakci pro obě strany?

Samsung dále prodal svůj podíl ve společnosti Sharp. Zatímco v roce 2013 zaplatil jihokorejský výrobce za 3% podíl zhruba 101 milionů dolarů (2,4 miliardy Kč), v rámci současného prodeje je částka neznámá. Analytici však očekávají, že byl podíl prodán s „mírnou ztrátou“. Samsung však nechtěl celou záležitost komentovat, stejně jako společnost Sharp.

Klepněte pro větší obrázek
Samsung odprodal svůj 3% podíl ve společnosti Sharp

Samotný odprodej podílu ale může souviset i se srpnovým převzetím Sharpu společností Foxconn. Protože právě Foxconn vyrábí iPhony pro Apple, které jsou pro Samsung tou největší konkurencí. Podle dalšího zdroje pak Samsung v uplynulých dnech odprodal podíly v různých dalších společnostech po celém světě, za které celkem utržil 891 milionů dolarů (21,45 miliard Kč).

Via WSJ, Bloomberg

Váš názor Další článek: HTC zítra uvede nové smartphony ze série Desire. Jeden má být lepší než HTC 10

Témata článku: Apple, Samsung, Sharp, , , , Samsung Galaxy Note, Samsung Galaxy Note 7, Velký smysl, Správný směr, Samsun, Printer, Sam, Podíl, Tis, Tisk, Společnost, Div,