Samsung představil rychlé mobilní flash paměti standardu eMMC 5.1

Střípky postupně zapadají do skládačky. Necelé dva týdny před oficiálním představením Galaxy S6 Samsung oficiálně světu oznámil masovou výrobu nového procesoru, který by měl být poprvé obsažen právě v chystaném smartphonu. Dnes zase jihokorejský výrobce oficiálně představil nové ultrarychlé flash NAND paměti dle standardu eMMC 5.1, se kterými v brzké době počítá do „některých smartphonů a tabletů“. Díky tomuto načasování je téměř jisté, že se s těmito paměťmi setkáme právě u připravovaného Galaxy S6.

Klepněte pro větší obrázek
Samsung představil revoluci mezi mobilními flash paměťmi, nové čipy se dostanou na trh zřejmě již s Galaxy S6

Samsung na svém blogu vyzdvihuje největší paměťový čip (o kapacitě 64GB), který má při sekvenčním čtení přenosovou rychlost 250 MB/s, při sekvenčním zápisu je rychlost poloviční. 64GB paměťový modul dosahuje až 11 000 IOPS pro náhodné čtení (Input/Output Operations per second, tedy v překladu vstupně-výstupní operace za sekundu) a 13 000 IOPS pro náhodný zápis. Oproti běžně používaným microSD kartám (náhodné čtení 1 500 IOPS, náhodný zápis 500 IOPS) je tak vidět sedminásobný, resp. jedenadvacetinásobný nárust výkonu.

Nejrelevantnější porovnání je ale samozřejmě s dřívějšími Samsung paměťmi eMMC 5.0 z roku 2013, které měly maximální rychlost sekvenčního čtení 250 MB/s a 90MB/s u sekvenčního zápisu. Výkon náhodného čtení i náhodného zápisu byl přitom 7 000 IOPS. Mimo 64GB pamětí bude Samsung vyrábět i 32GB a 16GB modely založené na eMMC 5.1.

Nové paměti jsou cíleny zejména pro rychlejší multitasking, Samsung do pamětí integroval, jako první v mobilním odvětví, funkci pro řetězení příkazů. To umožní, aby byly příkazy s předstihem řazeny do paměti za sebe, což urychlí jejich vykonávání, než kdyby příkazy vždy čekaly, až se úspěšně ukončí před nimi prováděný příkaz.

Diskuze (2) Další článek: Vodafone pokryl další města sítí LTE. Nově používá pásmo 2 100 MHz

Témata článku: Samsung, , , , Samsung Galaxy S6, Samsung Galaxy S6 128GB, Samsung Galaxy S6 64GB, Samsung Galaxy S6 Edge, Samsung Galaxy S6 Edge 128GB, Samsung Galaxy S6 Edge 64GB, Samsung Galaxy S6 Edge+, Samsung Galaxy S6 Edge+ 64GB, Pře, Sekvenční zápis, STAN, F +, Sam, Standard, Mobilní odvětví, Sedmina, Mobil, Flash paměť, Input Output Operations, Samsun, MOBI,