Samsung přesouvá patentovou válku s Applem k nejvyššímu soudu

Začátkem prosince jsme vás informovali o finálním soudním rozhodnutí, které ukončilo téměř pětiletý sport o patenty mezi Applem a Samsungem. Z výsledků vyplynulo, že Samsung musí jako odškodnění zaplatit Applu částku 548 milionů dolarů (tj. cca 13,56 miliardy korun). Ta vyplynula ze série odovolání v posledních letech, a v zásivlosti na rozhodnutí různých soudů byla postupně snižována. A protože poslední odvolání jihokorejského výrobce bylo zamítnuto, Samsung se placení pokuty nevyhne.

Jak ale informuje blog Foss Patents, Samsungu zaplacení této částky, po vystavení faktury ze strany Applu, přijde vhod. Získá tím totiž ochranu proti dodatečnému zpochybnění částky, jejímu navýšení nebo přidání dalších žalob do tohoto sporu. Řízení ale ještě úplně nekončí, Samsung celý případ předal na nejvyšší soud (US Supreme Court) se žádostí o přezkoumání dosavadních rozhodnutí.

„Samsung preferuje soutěžení na mobilním trhu, nikoliv v soudních místnostech. Společnost cítí, že je třeba podstoupit tento případ nejvyššímu soudu jménem všech amerických společností, velkých i malých, které mohou být ovlivněny tímto právním precedentem, pokud by byl uznán.“

Jihokorejci dále argumentují tím, že oproti patentům funkcí a zařízení nebyla porota dostatečně obeznámena s tím jak uchopit patenty designu. Samsung dále zpochybňuje způsob vypočítávání škod, usvědčená společnost často musí vyplatit několikanásobnou hodnotu svých zisků. Podle výrobce nebylo právo interpretováno v souladu se současnou dobou, a pokud bude výrok soudu znovu uznán, může to podle něj znamenat úpadek v inovaci, přidusit konkurenci a připravit půdu pro patentové spekulanty.

Klepněte pro větší obrázek
Nejvyšší soud v USA - US Supreme Court

Za Samsung se postavily i americké společnosti Google, Facebook a eBay, které k soudu podaly krátký podpořující dokument. V něm se tvrdí, že pokud výsledek soudního řízení Apple vs. Samsung zůstane u své současné verze, povede to v budoucnosti k absurdním situacím, a také to může mít zničující vliv na některé společnosti.

Nejvyšší soud v USA se však ještě nejprve musí rozhodnout, zdali tento případ vůbec převezme. Od 18. století ovšem tato instituce žádný spor založený na patentech pod svůj dohled nepřevzala.

Via Gsmarena

Diskuze (1) Další článek: Hra od Googlu promění váš mobil ve světelný meč

Témata článku: Apple, Samsung, , , Spekulant, Samsun, APP, Soudní řízení, Celý případ, Soud, Sam, Nejvyšší soud, #Apple, Pře