Samsung stagnuje v prodejích telefonů, může za to silná konkurence

Společnost Samsung Electronics zveřejnila předběžné finanční výsledky za poslední čtvrtletí roku 2015 a zatím to ve srovnání s minulostí nevypadá příliš dobře.

Zisk před zdaněním se dostal na 5,1 miliardy dolarů, což by mělo znamenat přibližně 15% růst oproti stejnému období v minulém roce a 7% růst oproti celému roku 2014, ve kterém Samsung zaznamenal poprvé propad zisku od roku 2011. Předpoklady byly ale bohužel vyšší.

Čínská ekonomika zpomaluje, což má vliv na prodeje v mnoha segmentech, ve kterých Samsung operuje. Jeden z největších tahounů Samsungu – mobilní telefony, také zpomalují. Navíc musí Samsung čelit velké konkurenci čínských výrobců, kteří ovlivňují jak celkový počet prodaných telefonů, tak i marže. Trh s tablety umírá už nějakou dobu, což pociťuje i Apple a zatím to nevypadá, že by se v tomto segmentu stalo něco převratného, co by tento trend zvrátilo.

Klepněte pro větší obrázek
Akcie Samsungu za poslední tři měsíce (Yahoo Finance)

Apple i Samsung se snaží uvádět tablety s větší velikostí, ale zatím není jasné, zda budou mít na trhu úspěch. S celkovým zpomalením technologického sektoru, pro který Samsung dodává displeje, čipy a řadu dalších komponent, nejsou zatím odhady na letošní rok příliš příznivé. Zatím to totiž vypadá, že by poprvé mohl zpomalit i Apple, který patří mezi velké odběratele technologií od Samsungu – nechává si u něho vyrábět část čipů pro iPhony a iPady. V roce 2015 se ale dařilo, takže divize Samsungu pro výrobu čipů skončila v zisku a zaznamenala v posledním čtvrtletí růst 20 %.

Dle dřívějších neoficiálních informací ale Apple snížil objednávky komponent pro současné čtvrtletí, což ovlivní i Samsung, respektive jeho divizi na výrobu čipů a pamětí. Finální finanční výsledky Samsungu budou k dispozici ke konci ledna, ale už teď je jasné, že Samsung i další výrobce čeká náročný rok 2016.

Diskuze (56) Další článek: Virtuální realita prostupuje do mobilů. Yezz má prototyp se 360° kamerou

Témata článku: Samsung, , Silná konkurence, Sam, Pro +, Síl, Telefon, Samsun, Prodej telefonů, Odběratel, Prodej, Konkurence, Největší tahoun, Tahoun, Ekonomika, Propad zisků