Samsung testuje energeticky méně náročný TouchWiz na API Vulkan

Po první a druhé dnešní zprávě pro vás máme další výstup z akce Samsung Developer Conference 2016 (SDC2016). Tentokrát se týká Samsungem používané grafické nadstavby TouchWiz. U příležitosti představení „es sedmiček“ se Samsung pochlubil podporou API Vulkan, které má přinést větší grafickou kvalitu při současném menším zatížení čipsetu. Později se k podpoře Vulkan API přihlásil i Android N, v rámci své druhé preview verze.

A protože se doposud neobjevila žádná hra na Androidu, která by místo OpenGL ES využívala Vulkan API, spekulovalo se nad tím, zda Samsung oznámení Vulkanu tak trochu neuspěchal. Na vývojářské konferenci však Samsung prozradil, že vyvíjí novou variantu TouchWizu, která je postavena právě na Vulkanu.

Klepněte pro větší obrázek
TouchWiz na Vulkan API má o 6 procent nižší spotřebu, než TouchWiz pro OpenGL ES

Samsung zatím nemá launcher plně funkční, ovšem je již ve fází částečně funkčního prototypu, takže na něm Samsung vyzkoušel některé zátěžové testy. Nový launcher má výkon řadově stejná jako stávající TouchWiz, někdy o něco lepší, ovšem tím hlavním je menší spotřeba baterie. Při běžném ovládání systému je nový launcher až o 6% energeticky méně náročnější. U Galaxy S7 Edge se jen při použití tohoto nového beta-launcheru navýšila doba výdrže o 40 minut.

Je tedy zřejmé, že Vulkan API není určeno jen pro mobilní hráče, protože díky němu lze i částečně zefektivnit zobrazování v samotném prostředí Androidu. Jsme zvědavi na finální verzi tohoto launcheru, a hlavně na to, zda půjde stávající TouchWiz aktualizovat, na verzi používající Vulkan API, i na dálku v rámci softwarové aktualizace.

Via Androidcentral

Diskuze (5) Další článek: Začala dražební fáze aukce kmitočtů. Do několika dní má být hotovo

Témata článku: Samsung, , , , , Samsung Galaxy S7, Samsung Galaxy S7 64GB, Samsung Galaxy S7 Active, Samsung Galaxy S7 Edge, Samsung Galaxy S7 Edge 64GB, Samsun, Vulkan API, Funkční prototyp, Preview verze, Vulkan, Developer Conference, Test, OpenGL ES, SDC, Mobilní hráč, Developer Preview, Sam, API Vulkan, API, Nový launcher,