Samsung: Tizen posunut na rok 2013, Bada skončí

Samsung již v minulosti oznámil, že ukončí Badu a na její místo dosadí novou platformu Tizen postavenou na HTML5. Původně jsme se měli dočkat prvního zařízení s OS Tizen do konce letošního roku, podle posledních informací bylo první zařízení s tímto novým systémem přesunuto až na příští rok. Důvodů může být hned několik. Samsung se soustředí na zařízení s Androidem, což je jeho mobilní operační systém číslo jedna. Hned v závěsu je zájem o Windows Phone zařízení, kde má Samsung poměrně malou nabídku a usilovně pracuje na jejím rozšíření. Své slovo dali také vývojáři, podle kterých je platforma vyvíjena pomalu, chybí kvalitní vývojářské nástroje a nejsou dostupné kvalitní softwarové updaty.

Klepněte pro větší obrázek 
Tizen nahradí Badu až v roce 2013.

Původně se u platformy Tizen spekulovalo o tom, že by měla být schopná rozjet aplikace a hry původně napsané pro Badu nebo dokonce i pro Android. Toto by byl určitě jeden z marketingových taháků a hlavní přednost nového systému, bohužel tomu tak není a vývojáři musejí populární aplikace od píky přepsat. I to se může podílet nemalou měrou na zpoždění uvedení nové platformy na trh, bez důležitých aplikací, na které jsou uživatelé zvyklí u jiných platforem, by byl Tizen odsouzen k záhubě těsně po svém uvedení na trh. Navíc se spekuluje o možnosti, že by byl Tizen nabídnut i jiným mobilním výrobcům, především se ale bude čekat na to, jak si povede první vlaštovka Tizenu od Samsungu.

Klepněte pro větší obrázek 
Vývojářské zařízení se systémem Tizen.

Operační systém Bada byl na trh uveden v roce 2010 a Samsung očekával, že celá třetina jeho prodamých smartphonů (modelová řada Wave) bude disponovat právě tímto systémem. V letošním roce měl pak podíl smartphonů s Badou u Samsungu atakovat 50% hranici. Výrobce měl k vysněným cifrám dobře našlápnuto se startem modelů Samsung Wave a Wave II, poté přišla Bada 2.0 a Wave III, který už tolik nezaujal a platforma postupně postrádala zájem uživatelů i vývojářů. Je tedy jasné, že se předpoklady nenaplnily a na místo Bady tak postupně nastupuje nová platforma Tizen. Vypadá to tedy, že žádné nové smartphony s Badou již představovány nebudou.

Podobá se Androidu, její hlavní předností by však měla být rychlost ovládání, ve které by měla porážet všechny současně distribuované platformy na trhu. O jejím úspěchu rozhodně několik klíčových otázek - Bude rychlost ovládání jedinou výhodou oproti konkurenčním systémům? Bude-li mít potenciální zákazník možnost výběru mezi Tizenem a Androidem nebo Tizenem a Windows Phone, co jej přinutí, aby sáhl právě po Tizenu? Na odpovědi na tyto otázky si budeme muset počkat až do příštího roku.

Zdroj: GSMArena.com

Diskuze (14) Další článek: O2 účtuje chybně data v roamingu. Zákazníky odškodní

Témata článku: Samsung, , , , Samsung Wave, Tizen a Android, Samsun, Sam, Marketingový tahák, Posun, Rok, Bada