Samsung ve „svém“ Lollipopu odstranil zvukovou latenci Androidu

Operační systém Android již od svého uvedení na trh pojila velká zvuková latence. Ta byla znatelná zejména tehdy, pokud jste na telefonu chtěli hrát na virtuální nástroje nebo skládat či syntetizovat hudbu z připojeného hudebního zařízení. Zvukový výstup z telefonu v reálném čase byl více či méně opožděný, což znemožnilo prakticky jakoukoliv efektivní práci s hudbou. Vhodnějším systémem tak byl iOS od Applu, který si díky nulové latenci v mobilně-hudební branži držel posledních pět let významnou exkluzivitu.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Profesionální audio se poprvé objevilo u Galaxy S4, poté se dostalo na Galaxy S5 spolu s Androidem Lollipop. Středobodem je mobilní aplikace Soundcamp, kterou lze stáhnout z Galaxy Apps

Zvukové latence v Androidu si všiml i Google, který opravu zařadil do Lollipopu, ovšem jak ukazuje video umístěné níže, z Nexusu 5 s Lollipopem latence ještě stále úplně nevymizela. S kompletní opravou tak nakonec přišel až Samsung, který do „své“ verze Lollipopu integroval nový zvukový ovladač, který je znám jako režim Profesionálního audia. Jihokorejskému výrobci se tak podařilo eliminovat zvukovou latenci, nejen při hraní na virtuální piáno v telefonu, ale také při připojení externích zařízení přes microUSB konektor. Samsung dále navázal spolupráci se společností IK Multimedia, která si své jméno udělala již u Applu, a to jak u softwaru, tak i u doplňkového hudebního příslušenství. 

Samsung je tedy jediným výrobcem smartphonů s Androidem, ke kterým můžete připojit předzesilovač iRig HD-A, do něj zapojit elektrickou kytaru a upravovat její zvukový výstup z telefonu přes software Amplitube. V současné době je podpora příslušenství a nulové latence audia pouze u Galaxy Note 4 a Galaxy S5, s budoucími aktualizacemi na Lollipop by se měla dostat i do dalších zařízení. V brzké době se tak režim Profesionálního audia dostane např. na Galaxy Note 3 či na Galaxy S4.

V redakci aktuálně testujeme iRig HD-A i mikrofon iRig Mic HD-A, takže se již brzy můžete těšit na naše první dojmy.

Zdroj: phonearena

]: The file '/PubSystem.Controls.Run.Articles.2015/AddOn_Blank.ascx' does not exist.-->
Diskuze (22) Další článek: Huawei P8 uvidíme až 15. dubna v Londýně

Témata článku: Samsung, , Samsung Galaxy, Samsung Galaxy Note, Samsung Galaxy Note 3, Samsung Galaxy Note 3 Neo, Samsung Galaxy Note 3 Neo Duos, Samsung Galaxy Note 4, Samsung Galaxy S4, Samsung Galaxy S4 Active, Samsung Galaxy S4-A, Samsung Galaxy S5, #Android, Sam, Zvuk, Budoucí aktualizace, , Nový zvuk, Jediný výrobce, Soundcamp, Samsun, Low Latency, Piano, ODS,