Samsung vykáže největší zisky za poslední tři roky. A to i přes problémy s Notem 7

Agentura Bloomberg dnes přišla s vyjádřením, podle něhož Samsung za poslední čtvrtletí uplynulého roku vykáže doslova rekordní zisky. A to i přes náklady spojené se svolávací akcí na Galaxy Note 7, které se mají pohybovat okolo 2,1 miliardy dolarů. A nečekejte jen nepatrné navýšení operačního zisku, podle předběžných odhadů Samsungu se má jednat o meziroční nárust o rovných 50 procent na 7,8 miliard dolarů.

Klepněte pro větší obrázek
Jak se vyvíjela hodnota akcií Samsungu. V grafu je zaznamenán propad v návaznosti na nepovedené Note 7, od té doby ale hodnota akcí neustále stoupá (Zdroj: Bloomberg)

Čtvrté čtvrtletí roku 2016 tak má být pro Samsung vůbec nejsilnějším tříměsíčním období od roku 2013, a to zejména díky velkoobjemovým prodejům OLED displejů a čipsetů. Dočasný výpadek mobilní divize tak velmi úspěšně nahradila polovodičová divize, která vykáže operační zisk na úrovni 3,4 miliard dolarů. Jejím největším odběratelem byl americký gigant Apple.

Bloomberg vidí jako hlavní příčinu úspěšného zakončení roku 2016 obrovskou poptávku v Číně po paměťových čipech pro méně vybavené smartphony, která zvýšila tržní cenu, na čemž se přiživil i Samsung. Jihokorejcům také pomohlo oslabení korejského wonu.

Kompletní finanční výsledky za Q4 2016 oznámí Samsung koncem ledna.

Via Bloomberg, Venturebeat

Diskuze (7) Další článek: Smartphone je málo. Huawei chce Intelligent Phone [CES]

Témata článku: Apple, Samsung, , , Samsung Galaxy Note 7, Uplynulé roky, Paměťový čip, Sam, Pro +, Operační zisk, Tříměsíční období, Předběžný odhad, Samsun, S note, Agentura Bloomberg, Polovodičová divize, Bloomberg, Zakončení, Pře, Zisk, Zakázka, Odběratel, Shake, Čtvrté čtvrtletí, Won