Samsungu meziročně klesl podíl na trhu, skokanem roku je Xiaomi

Agentura Gartner publikovala statistiky z prodejů smartphonů za třetí čtvrtletí letošního roku. Hlavní zprávou je zvýšení globálních prodejů smartphonů o 20 procent, což táhnou zejména vývojové trhy. To se týká zejména Indie a Číny, kde trojice místních výrobců kombinovaně o čtyři procenta v marketsharu předskočila Samsung.

Klepněte pro větší obrázek
Statistikám prodejů za třetí čtvrtletí stále vévodí Samsung, ale meziročně došlo k poměrně výraznému snížení prodejů

Jihokorejský výrobce za třetí čtvrtletí stále prodal největší množství telefonů, konkrétně 73 milionů. Zhruba o polovinu méně prodal Apple, ten však můžete co do počtu modelů v rámci svého portfolia nabídnout pouze zlomek toho, co Samsung. S velkým odstupem následuje třetí až páté místo, kde se s velmi malými rozdíly vměstnal Huawei, Xiaomi a Lenovo. Za skokana roku můžeme označit právě Xiaomi, které si meziročně připsalo zvýšení prodejů z 3,6 milionů na 15,7 milionů kusů. Naopak lídr trhu, Samsung, si meziročně pohoršil. Prodal o 7 milionů méně smartphonů, což se spolu s většinovým zvýšením prodeje u konkurence podepsalo na snížení podílu na trhu o 7,7 procent.

Tento pád rozhodně není nijak drastický, protože Samsung stále vévodí tabulkám, ale to, že Apple meziročně prodal o 8 milionů více zařízení nemůže jihokorejce nechat na pochybách - toto čttvrtletí nebylo úspěšné. Navíc je zcela jasné, že Samsung stůj tržní podíl pomalu předává konkurenci. Rok 2015 bude pro Samsung zlomový, a ví to i samotný výrobce. Proto můžeme v posledních měsících vidět snahy vedoucí ke změně a úpravě jeho portfolia. Příkladem může být Galaxy Alpha či plánované smartphony řady Galaxy A a Galaxy E. Pokud však Samsung alespoň trochu nesleví ze svých cenových nároků, je pravděpodobné, že návrat do dříve vydobitých pozic nebude tak rychlý, jak si výrobce plánuje.

Zdroj: Gartner

Diskuze (34) Další článek: Acer představuje levný desetipalcový tablet pro rodinu

Témata článku: Apple, Huawei, Lenovo, Samsung, Xiaomi, , , Apple iPhone 4GB, Samsung Galaxy, Samsung Galaxy A3, Samsung Galaxy A3 (2016), Samsung Galaxy A3 Dual, Samsung Galaxy Alpha, #Xiaomi, Samsun, Skokan, Skok, Velký odstup, Podíl, Rok, Mez, Sam, Zlomek toho, Globální prodej, Trh,