Samsungy S6 a S6 Edge: v oběhu s fotočipem od Sony i Samsungu

Samsungy Galaxy S6 a Galaxy S6 Edge používají jako hlavní fotoaparát fotočip IMX 240 od Sony. To byl údaj, který byl zjištěn již u prototypů v Barceloně, a ověřili jsme si to i u našeho testovacího kusu Galaxy S6 Edge (recenze zde). Zprávy z poslední doby ale ukazují, že ne u všech kusů vlajkových modelů Samsung používá stejný fotočip. Spekuluje se o nedostatečných dodávkách od Sony, takže si Samsung musí pomáhat „svým“ snímačem ISOCELL. A je to záměna, která má ostatně oporu i v samotných technických specifikacích, zde je to totiž jako hlavní fotoaparát zmíněn 16 Mpix OIS modul bez přesného produktového označení.

Klepněte pro větší obrázek
Výňatek ze specifikací, kde se Samsung nezmiňuje o přesném fotočipu

Samsung pro The Register existenci více implementovaných fotočipů potvrdil: „Galaxy S6 a S6 Edge jsou osazeny fotoaparáty od několika různých výrobců. Stejně jako veškeré ostatní komponenty a technologie v našich produktech, splňují naše striktní celosvětové standardy kvality a výkonu“. Toto vyjádření tak potvrdilo podezření komunity na XDA-fóru, která spontánně přišla na to, že není fotočip jako fotočip. Krátce nato přispěchal s porovnávacími snímky i portál Sammobile.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Samsung ISOCELL vlevo, Sony IMX 240 vpravo a porovnání výřezů. Další fotografie, tentokrát v maximálním rozlišení, můžete porovnat na Dropboxu. Testovací sadu pořízenou ISOCELL senzorem najdete zde, fotografie pořízené Sony IMX240 zase tady

Ukázalo se, že snímač od Sony vytváří snímky s živými barvami, a teplejšími odstíny. Samotná barevnost snímků je bližší realitě, snímky mají hloubku a o něco více detailů. Vše se odráží v tom, že velikost pořízených snímků je vyšší, než u těch pořízených ISOCELL snímačem. Ten naopak exceluje, co se týká věrnosti barev, za horšího osvětlení, kde má Sony snímky přebarvovat do modra.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
U redakčních Galaxy S6 a Galaxy S6 Edge je jako hlavní fotoaparát použit Sony IMX240

Podle našich zpráv se v ČR distribuují Galaxy S6 a Galaxy S6 Edge pouze se snímačem Sony IMX 240. Ostatně, můžete si to ověřit i na vašem zařízení, když v číselníku zadáte kombinaci *#34971539# a vyberete položku ISP VER CHECK. Zajímavá vás položka Rear Camera, SONY_IMX240_FIMC_IS značí fotomodul od Sony, SLSI_S5K2P2_FIMC_IS značí fotočip Samsung ISOCELL. Pro přední selfie fotoaparát (Front Camera) je u všech variant použit fotočip od Samsungu s označením SLSI_S5K4E6_FIMC_IS.

Pokud byste ve vašem zařízení objevili fotočip od Samsungu, dejte nám vědět do diskuse pod článkem. Zajímá nás barevná varianta, kapacita paměti a také to, kde jste telefon pořídili.

]: The file '/PubSystem.Controls.Run.Articles.2015/AddOn_Blank.ascx' does not exist.--> ]: The file '/PubSystem.Controls.Run.Articles.2015/AddOn_Blank.ascx' does not exist.-->
Diskuze (23) Další článek: Solární panely se stěhují na vodu. Získají na účinnosti

Témata článku: Samsung, Sony, , , , , , Samsung Galaxy, Samsung Galaxy S6, Samsung Galaxy S6 128GB, Samsung Galaxy S6 64GB, Samsung Galaxy S6 Edge, Samsung Galaxy S6 Edge 128GB, Samsung Galaxy S6 Edge 64GB, Samsung Galaxy S6 Edge+, Samsung Galaxy S6 Edge+ 64GB, Samsung ISOCELL, Foto, Oběh, Son, Theregister, Záměna, Kapacita paměti, Sam, Edge +