Seagate uvedl tenké harddisky pro tablety s kapacitou až 500 GB

Tablety mají úložiště dat řešeno takřka výhradně flash paměťmi. Seagate to chce změnit a uvedl 2,5" pevné disky navržené pro mobilní zařízení. Jsou pouze 5 mm tenké, jsou úsporné a nabízí kapacitu až 500 GB. Tyto disky by měly tabletům a podobným zařízením dopřát velké úložiště a přitom zachovat spolehlivost jako u flash pamětí. A co hlavně – jsou levnější.

Klepněte pro větší obrázek
Seagate uvádí nové tenké HDD navržené pro mobilní zařízení. Kapacitou převýší doposud používané flash paměti, zachovají však spolehlivost. (zdroj CNET)

Zatímco flash paměti v tabletech nabízí běžné kapacity řádově několik desítek gigabajtů, díky novým diskům mohou tablety disponovat mnohem větším úložištěm v řádech stovek gigabajtů. Právě malá velikost úložiště je doposud jedním z omezení tabletů.

Nový disk rovněž disponuje kitem Seagate's Mobile Enablement Kit, jehož součástí je software Dynamic Data Driver zajišťující správu disku a jeho ochranu nejen proti vibracím. Prozatím je k dispozici pro Android, který se u tabletů vyskytuje nejčastěji. Seagate rovněž uvádí, že nové disky budou mít velmi nízkou spotřebu – pouze 0,14 W v idle stavu, což je méně než většina SSD.

Klepněte pro větší obrázek
Zalíbí se někomu z výrobců tabletů? Pokud ano, dočkáme se vysokých kapacit za nízkou cenu, ale i mechanického pohybu v útrobách přístroje

V neprospěch pevného disku samozřejmě mluví jeho mechanické vlastnosti. I přes veškerou optimalizaci bude plotna točící se 5400 otáčkami za minutu vydávat nějaký zvuk či mírné vibrace. A naráží i na odolnost vůči vibracím z vnějšku. Uplatnění by se tak dalo najít možná spíše v nových, ještě tenčích ultraboocích.

Diskuze (31) Další článek: Podívejte se, jak Samsung představoval novinky na IFA [video]

Témata článku: , , Malá velikost, Tab S, Nový disk, Otáčka, Pro +, Tab,