Sony SmartWatch: prodloužená ruka mobilu [recenze]

Exkluzivně vám nabízíme první českou recenzi na atraktivní příslušenství Sony SmartWatch, díky kterému už nemusíte vytahovat mobil z kapsy.

Sony není ve výrobě mobilního příslušenství žádný nováček. Ještě v dobách Sony Ericssonu přinášela firma tu a tam neotřelé kousky, kterými jste mohli obohatit svůj tehdejší telefon. Pamětníci možná vzpomenou na elegantní náramkové ručičkové hodinky MBW-100, se kterými tehdejší švédsko-japonský podnik přišel v roce 2006. Vedle času dokázaly díky technologii Bluetooth 2.0 ukázat také číslo volajícího nebo upozornit na příchozí SMS. O dva roky později se objevily nástupnické modely MBW-150 a MBW-200 pro muže i ženy, mnoho nových funkcí ale nepřidaly.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Předchůdci chytrých hodinek ještě pod značkou Sony Ericsson

Po dalších dvou letech se upustilo od ručičkového mechanismu a Sony Ericsson uvedl zařízení LiveView. Malý čtvercový modul s displejem jste si díky pásku mohli připnout na ruku stejně jako hodinky, ale dal se nosit třeba v kapse nebo na klopě kabátu. Náklady na výrobu byly nižší, takže příslušenství mohlo být levnější. Navíc už dokázalo ovládat hudební přehrávač telefonu nebo číst příchozí SMS. Právě LiveView se stalo přímým předchůdcem aktuální novinky Sony SmartWatch. Všimněte si, že i tentokrát byl dodržen dvouletý interval.

Klepněte pro větší obrázek
LiveView už mělo k chytrým hodinkám blízko, ale pořád to ještě nebylo ono

Klíčové vlastnosti:

  • netuctové mobilní příslušenství s pratickou funkčností
  • kvalitní provedení, poutavý design
  • jednoduché ovládání
  • množství doplňkových aplikací na Google Play
  • dotykový OLED displej s rozlišením 128 × 128 bodů
  • rozumná cena

Hlavní nedostatky:

  • příliš velká hloubka hodinek
  • nešťastně řešený nabíjecí konektor
  • špatná čitelnost displeje na slunci
  • některé aplikace (např. e-mail) fungují pouze v telefonech Sony
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Sony SmartWatch na tiskových snímcích výrobce

Ručičkový mechanismus nehledejte 

Sony SmartWatch jsou opět oficiálně hodinky, i když drahého ručičkového mechanismu se nedočkaly. Výrobce vsadil na čtvercový dotykový OLED displej, který na poměrně malé úhlopříčce 1,3 palce dokáže zobrazovat všechny podstatné údaje. Není to tedy jenom čas v analogové nebo digitální podobě, ale i SMS zprávy, e-maily, adresář kontaktů a další věci. SmartWatch fungují v podstatě jako druhý displej vašeho smartphonu, nebo chcete-li jeho prodloužená ruka. K rozlišení displeje 128 × 128 bodů asi nelze mít výraznější výhrady, něco jemnějšího je na tak malou úhlopříčku zbytečné. Vylepšit by se ale rozhodně měla čitelnost na slunci. Intenzitu jasu nelze nijak nastavit, a tak budete venku často displej stínit druhou rukou, abyste vůbec něco přečetli.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Sony SmartWatch s pryžovými náramky v šesti barvách

A proč že si nechají říkat chytré hodinky? Protože v nich běží operační systém a jdou do nich instalovat aplikace. Sony zvolilo jediný systém, který u mobilů používá, takže i SmartWatch pracují s Androidem. Nutno však říct, že to není prostředí, jaké známe z mobilů. Systém je hodně ořezaný a bez spárování s mobilem nedokáže samostatně fungovat. Veškerou komunikaci mezi smartphonem a hodinkami zajišťuje technologie Bluetooth ve verzi 3.0. Ke správné funkčnosti nestačí, abyste měli jakýkoli mobil s Bluetooth, je potřeba vlastnit smartphone s Androidem, ideálně přímo Sony nebo Sony Ericsson. Pro tyto značky je zaručena plná podpora pro všechny chytré modely od dob Xperie X10.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Hodinky můžete nosit buď normálně na ruce, anebo sundat náramek a pomocí zadního klipu je připnout k oděvu

S ostatními značkami se to má všelijak. Sony testovalo kompatibilitu u některých stěžejních loňských modelů, novější telefony nejspíš nezkouší. Prozatím je garantována plná funkčnost např. pro Samsung Galaxy S II, Galaxy Ace, Galaxy Mini, Motorolu Razr nebo HTC Desire S. Pokud spárujete SmartWatch s jiným androidovým smartphonem, některé funkce nemusí být dostupné. Existuje seznam podporovaných zařízení, který výrobce čas od času aktualizuje. Výhodou použití s telefony Sony (Ericsson) je také rychlejší párování, protože nebudete nuceni z Google Play stahovat aplikaci Správce LiveWare pro práci s příslušenstvím.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Hodinky na ruce vypadají elegantně. Na škodu je pouze jejich hloubka, příliš trčí nad povrch ruky

Unisex pro pány i dámy

Samotné hodinky se dodávají v provedení s gumovým řemínkem, který má jednu ze šesti barev. Modul hodinek je jednoduše odnímatelný pomocí klipsny na pružince. V balení dostanete i samostatnou podložku s párem osiček, takže si ciferník můžete bez problému připevnit k vlastnímu, třeba kovovému řemínku. Hodinky díky klipsně můžete nakonec připevnit prakticky kamkoli.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Čtvercové a elegantní, takové jsou Sony SmartWatch

Design hodinek je věcí subjektivního názoru, ale podle reakcí okolí lze soudit, že se povedl. Hodinky se většinou líbily mužům i ženám a bez rozdílu vypadaly dobře na většině zkoušených pánských i dámských zápěstí. Vzhled je spíše modernější a minimalistický, takže jako o dárku pro vyznavače klasických náramkových hodinek se SmartWatch raději neuvažujte. Je dobře, že výrobce nezvolil úplně nejlevnější provedení, SmartWatch si aspoň nespletete s nejrůznějšími náramkovými výlisky anonymních čínských výrobců. 

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ciferníkovou část můžete od řemínku jednoduše oddělit

Rozměry ciferníku dosahují 36 × 36 mm, jde tedy o hodinky střední velikosti. Obvodový pás je kovový a mírně přečnívá nad povrch displeje, takže chrání proti nárazu jak sklíčko, tak i celý modul hodinek. Hloubka hodinek je 8 mm, ale kvůli klipsu, který je drží na řemínku, vystupují do výšky skoro 13 mm, což na drobnějším zápěstí může vypadat trochu divně. To je ale snad jediná vada na kráse. Přibalený gumový řemínek obsahuje osm dírek k zapnutí spony, další čtyři si můžete na vyznačených místech dodělat. Hodinky dohromady s řemínkem váží něco málo přes 40 gramů.

 Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Na zadní části ciferníkového modulu najdeme klipsnu s pružinou

Hodinky disponují vestavěnou baterií, jejíž přesnou kapacitu výrobce neudává. Už podle rozměrů samotných hodinek můžeme soudit, že přes hodnotu 1 000 mAh se stěží dostane, počítáme spíše s nižší kapacitou okolo 600 až 700 mAh. Při středně intenzivním používání budete hodinky dobíjet zhruba obden. Stačí je připojit dodávaným kabelem k počítači a za půldruhé hodiny máte nabito. Pokud dáte SmartWatch zabrat stejně jako my při testování, připravte si nabíječku na každý večer. A zde přichází ta otravná část. Čtveřice dobíjecích pinů se nachází na spodní části hodinek a nabíjecí konektor k nim tiskne klipsna. Hodinky ale musí ležet při nabíjení naprosto v klidu, protože konektor na pinech nedrží úplně pevně a při sebemenším pohybu vypadává.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Při nabíjení s hodinkami radši nehýbejte

Stačí pár gest

Prostředím hodinek se nejdřív budete muset naučit pohybovat. Ovládání totiž nemá prakticky nic společného s pohybem v nabídkách mobilů a ani u žádného jiného zařízení/gadgetu jsme tento systém zatím neviděli. To ale neznamená, že by byl špatný. Stačí se naučit pár základních gest a jste doma. Hodinky rozsvítíte krátkým stiskem jediného bočního tlačítka. V tu chvíli se dostanete na obrazovku s časem a datem, kde mimochodem dny v týdnu nejsou přeloženy do češtiny, takže například pondělí se ukazuje jako MO (z anglického Monday). Dále se horizontálním pohybem zprava doleva pohybujete po widgetech, které máte v hodinkách nainstalovány. Veškerá instalace aplikací, nastavení času i stylu ciferníku přitom probíhá z mobilu v aplikaci Správce LiveWare.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
První obrazovka, kterou na hodinkách uvidíte, je čas. U digitálek je i den v měsíci, nebo si můžete nastavit minimalistický analogový ciferník
Klepněte pro větší obrázek
Na první úrovni vedle časomíry jsou také widgety aplikací. Poznáte je podle čtvercového šedého rámečku. We widgetu můžete mít například SMSku nebo zprávou došlou e-mailem

Seznam aplikací „nahraných“ do hodinek potom najdete v další úrovni nabídky, do které se dostanete vertikálním pohybem prstu zespod nahoru. Zde potom objevíte jednotlivé ikony opět na několika plochách, mezi nimiž listujete zprava doleva. Důležité je také osvojit si gesto, které využívá multidotykové schopnosti displeje. „Shrábnutím“ dvou prstů, jako byste chtěli z displeje sundat vlas nebo nějaký malý drobek, provedete pohyb zpět. Toto gesto nahrazuje zpětnou šipku používanou u mobilů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
O úroveň níž se potom nachází hlavní nabídka z ikonami, po klepnutí na ikonu se dostanete přímo do aplikace, v tomto případě např. do hudebního přehrávače. Přehrávají se logicky písně, které máte v telefonu
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Některé aplikace mají vlastní kontextovou nabídku. Tu vyvoláte dotekem na šedý obdélník se šipkou. Obvykle jde o rychlé reakce na e-mail nebo SMS zprávu – v tomto případě můžeme rovnou odeslat rychlou přednastavenou odpověď, anebo vyvolat vytáčení daného čísla na telefonu 

Aktuálně je pro SmartWatch dostupná zhruba desítka aplikací, Sony ale slibuje, že se jejich počet bude rychle rozšiřovat. To samozřejmě záleží i na tom, jaké si příslušenství najde zázemí mezi vývojáři. Zpočátku hodinky využijete nejčastěji zřejmě pro zobrazení příchozího hovoru na spárovaný mobil s možností odmítnutí, či pro přečtení SMS, kterou na displeji hodinek můžete přerolovat úplně celou. Při příchodu textovky hodinky navíc zavibrují, takže v tomto případě nemusíte mobil vůbec vytahovat z kapsy. V základní nabídce aplikací je dále Gmail, ovládání hudebního přehrávač, zobrazení upomínek z kalendáře, předpověď počasí, seznam volání, kalkulačka, logická hra s čísly a piškvorky, které jsou ovšem jen na ploše 3 × 3 políčka.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
V balení dostanete vedle hodinek a jednoho řemínku také dobíjecí kabel a podložku s osičkami. To pokud byste chtěli hodinky nosit s vlastním řemínkem

Už nyní ale Sony SmartWatch splňují svou základní funkci, totiž aby fungovaly jako prodloužená ruka mobilu a vy jste si ušetřili šátrání v kapse nebo kabelce při každé oznámené notifikaci. Možnost instalovat další aplikace je příjemným bonusem navrch a pokud se do projektu zapojí další vývojáři, můžeme se dočkat ještě zajímavých věcí. Za trochu nešťastné u těchto chytrých hodinek považujeme provedení nabíjecího konektoru, který nedrží kabel pevně u pinů a největší slabinou je jednoznačně displej, na kterém na slunci nic neuvidíte. To se dá ale hodinkám odpustit, jednak za jejich příjemný elegantní design, ale i rozumnou cenovku, kterou Sony stanovilo na dva tisíce korun.

Váš názor Další článek: Vodafone na LTE nechvátá, klíčová bude aukce

Témata článku: Sony, , , , HTC Desire S, Motorola Razr, Samsung Galaxy, Samsung Galaxy Ace, Samsung Galaxy Mini, Samsung Galaxy S, Samsung Galaxy S II, Plná funkčnost, Japonský podnik, Střední velikost, Pro +, Gumový řemínek, Poutavý design, Son, Kvalitní provedení, Mobil, Ruka, Krátký stisk, Subjektivní názor, První obrazovka, Prodloužená ruka,