Sony Xperia Z2 Tablet: zkušený plavec [recenze]

Vodotěsný Sony Xperia Z2 Tablet v mnohém navazuje na předchůdce. Poučen z dřívějších chyb bude chtít bojovat s četnou konkurencí.
Kapitoly článku

Podobně jako loni, tak i letos nám společnost Sony na začátku barcelonského mobilního veletrhu ukázala své hlavní produkty pro následujících několik měsíců. Mezi ty nejsledovanější samozřejmě patřila mobilní vlajková loď, Sony Xperia Z2, a opět nechyběla ani nová verze povedeného tabletu, tentokráte s názvem Sony Xperia Z2 Tablet. Po roce přitom neztratil ani na vodotěsnosti, ani na konkurenceschopnosti (nejen v oblasti výkonu).

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Sony Xperia Z2 Tablet je užší než kupříkladu iPad Air.

Po prvních minutách:

  • „Lehčí 10palcový tablet jsem v ruce ještě nedržel“
  • „Prostředí doznalo změn, které jsou ku prospěchu ovládání na tabletu.
  • „Snad se pogumované hrany nebudou loupat jako u minulé verze“
  • „Přečkal i koupání v moři, tudíž na pláž ideální doplněk“
  • „16GB paměť může na tabletu dojít vcelku rychle“

Sony Xperia Z2 Tablet 16GB LTE
rozměry a hmotnost: 266 × 172 × 6,4 mm, 439 g
displej: 10,1", kapacitní TFT LCD, 1 920 × 1 200, 224 PPI
sítě: GSM, 3G, LTE
konektivita: microUSB Type-B, Wi-Fi 5, Bluetooth 4, GPS
paměť: 16 GB, microSDHC (32 GB), RAM: 3 GB, baterie: 6 000 mAh
procesor: Qualcomm Snapdragon 801 (4× Krait 400, 2 GHz, 28nm)
operační systém: Google Android 4.4 (Kitkat)
fotoaparát: 8MPx, video (1 920 × 1 080), autofocus
35 %
vybavenost
cena: už se neprodává

Pokud byste vedle sebe postavili loňský a letošní tablet od Sony, jen těžko byste rozeznávali, který je který. Stejná 10,1palcová úhlopříčka, téměř totožné rozměry a velmi podobné zpracování. Přesto je Xperia Z2 Tablet jiný na první dotek. Již první generace se řadila mezi nejlehčí 10,1palcové tablety, ale letošní verze posunuje hmotnost na další stupeň a je to opravdu znát. Každý, komu jsem telefon dal do ruky, si ihned všiml právě velmi nízké váhy. V řeči čísel je to 426 gramů (1. generace vážila 495 g).

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
S certifikací IP 58 můžete vzít Sony Xperia Z2 Tablet i na pláž k moři. Do slané vody ho nořit nedoporučujeme, i když v našem případě to tablet přežil bez následků.

Změnil se rovněž typ displeje. Nově je japonský tablet osazen (zkráceně) 10,1palcovým TFT displejem s fullHD rozlišením (1 920 × 1 200 pixelů) a zobrazí až 16 milionů barev. To znamená, že jemnost displeje se zastavila na hodnotě 224 PPI. Při srovnání s vrcholnými tablety od konkurence se ale nabízí otázka, zda by si tablet nezasloužil ještě o řád vyšší rozlišení. Slovy Sony však tablet disponuje Triluminos displejem, jenž využívá technologie Sony Mobile Bravia Engine 2 pro lepší videa, X-Reality pro hezčí fotografie a konečně Live Colour LED, která má poskytovat nejvěrnější a nejhlubší barvy bez rizika přesaturování.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
V prodejním balení byste měli najít adaptér do elektrické sítě, USB kabel pro propojení s PC a pravděpodobně také sluchátka.

My si vystačíme se slovy, že displej skutečně patří k lákadlům tohoto tabletu. Jedinou vadou na kráse dotykového displeje bylo jeho náladovost. Během testování se totiž občas stalo, že displej vůbec nereagoval na dotyky. Pomohlo až uzamknutí a znovu odemknutí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Pogumované hrany se mohou časem „oloupat“. Během našeho krátkého testu jsme totiž zaznamenali jejich počáteční poškození.

Protože systémová tlačítka jsou softwarová, a tedy součástí displeje, nenajdeme pod displejem nic. Tedy kromě poměrně širokého rámečku, který obepíná displej ze všech stran, a jenž Sony zachovalo z loňského modelu. My bychom se ale klaněli k jeho zúžení. Tím spíše, že jediné prvky, které jsou v něm usazeny, se nachází pouze nad displejem. Ve středu najdeme sekundární kamerku s rozlišením 2,2 Mpx, vlevo se blyští logo výrobce a v pravé části bychom měli najít senzor pro automatickou regulaci jasu displeje.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Stereoreproduktory jsou umístěny ve spodní části kratších boků tabletu.

Bohatý příběh slibují boky a hrany tabletu. Na horní hraně je umístěn infraport, mikrofon a hlavně krytky, pod kterými se schovávají sloty pro microSD kartu (max. 64 GB) a volitelně pro microSIM kartu. Pod další krytkou je ukrytý microUSB konektor pro připojení nabíječky či propojení s PC. Opačná strana je klidnější, když se zde v rohu objevuje pouze 3,5mm jack pro sluchátka a uprostřed magnetický konektor pro připojení příslušenství. Nechybí ani popisky, které vyžadují právní předpisy.

Klepněte pro větší obrázek  Klepněte pro větší obrázek
Zamykací/vypínací tlačítko a dvoukolébka pro ovládání hlasitosti se nachází na levém boku tabletu.

Zadní strana je upravena povrchovou úpravou, která je podobná soft-touch. Přesto na ni ale ulpívá velké množství otisků prstů, které se dost špatně čistí. V pravém horním rohu je zde umístěn hlavní fotoaparát s rozlišení 8 Mpx. Hned pod ním nám pak ikona NFC naznačuje, že právě zde je i tento adaptér. Nesmí opět chybět logo výrobce a tím to končí. Závěrem tak mohu říct, že hlavně díky nízké hmotnosti a útlému tělu (tloušťka 6,4 mm) se tablet skvěle hodí na cesty, když ani nepoznáte, že ho s sebou máte. V ruce se drží dobře, i když by mu možná prospělo, kdyby prostřednictvím zúžení rámečků kolem displeje snížil i své celkové rozměry (266 × 172 mm).

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 

Xperia Z2 Tablet je jediný přístroj svého druhu ze stáje Sony. Je proto pochopitelné, že jeho hardwarová výbava překypuje tím nejlepším, co šlo před jeho představením sehnat. Mluvíme tak o tabletu, jemuž vdechuje život čtyřjádrový procesor Qualcomm Snapdragon 801 (APQ8074AB) s taktem 2,3 GHz na každém jádře (typu Krait 400). Součástí čipsetu je i grafický čip Adreno 330. Dostatečně plynulé prostředí i při větším množství spuštěných aplikací zajišťuje také 3GB RAM paměť.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Výsledky benchmarků dokazují, že moc výkonnějších zařízení než je Sony Xperia Z2 Tablet, na trhu nenajdeme. Zleva: AnTuTu, Quandrant Standard, NenaMark 2 CF-Bench.

K ukládání dat poslouží 16GB nebo 32GB vnitřní paměť, kterou je možné rozšířit o paměťové microSD karty až o další 64 GB. V České republice se bohužel bude prodávat pouze varianta s nižší kapacitou. Také my jsme měli k dispozici 16GB verzi, přičemž reálně využitelných bylo zhruba 10,5 GB. To v případě, že byste vymazali všechny předem nahrané obrázky a videa, který je v tabletu po prvním spuštění opravdu požehnaně (868 MB). Poslední možností rozšíření je tak skrze cloudová úložiště. V této souvislosti se sluší dodat, že Sony, na rozdíl od některých konkurentů, nemá dohodu se známými poskytovateli, a tedy nenabídne bezplatné rozšíření webového úložiště nad rámec základních kapacit.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Z RAM paměti je využitelných zcela dostatečných 1,8 GB, zbytek je vyhrazen pro systém.

Xperia Z2 Tablet je doslova nabitý technologiemi. Jeho LTE verze nabídne podporu v pásmech Band I, II, III, IV, V, VII, VIII, XIII, XVII a XX. Pro bezdrátové připojení k internetu bude možné využít Wi-Fi (802.11 a/b/g/n/ac). V této oblasti se uživatelé můžou těšit také na Wi-Fi Hotspot, Direct, Miracast a Passpoint. Do domácí knihovny zapadne tablet díky technologii DLNA. Dále můžeme zmínit FM tuner, Bluetooth 4.0, ANT+, NFC nebo GPS s podporou GLONASS. Absenci HDMI výstupu supluje podpora MHL 3.0.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Výdrž baterie se různí v závislosti na využití. Tři dny na jedno nabití jsou však dosáhnutelné.

Využívání každé z vyjmenovaných technologií samozřejmě ukrojí svoji část na výdrži tabletu. Ačkoliv 6 000mAh baterie nepatří mezi největší akumulátory u tabletů, ve spojení s úspornými režimy dokáže udržet Xperii Z2 Tablet při životě i 3 dny. To v tom případě, že tablet využíváte zejména ráno a večer, přičemž během dne občas zkontrolujete maily nebo vyfotíte pár fotek. Pokud půjčíte tablet mladšímu členovi rodiny, který na něm bude celé odpoledne hrát hry, výdrž baterie se samozřejmě rapidně sníží (8-10 hodin). Využíváte-li pak tablet jako pracovní nástroj a máte ho tak po ruce celý den, nemusíte se bát, že s vámi neudrží tempo. V takových situacích se totiž jeho výdrž bude pohybovat kolem 26-30 hodin.

Témata článku: Sony, , , , , Apple iPad Air, Apple iPad Air 128GB 4G, Apple iPad Air 128GB Wi-Fi, Apple iPad Air 16GB 4G, Apple iPad Air 2, Apple iPad Air 2 128GB LTE, Apple iPad Air 2 128GB Wi-Fi, Apple iPad Air 2 16GB LTE, Apple iPad Air 2 64GB LTE, Apple iPad Air 2 64GB Wi-Fi, Apple iPad Air 32GB 4G, Apple iPad Air 32GB Wi-Fi, Apple iPad Air 64GB 4G, Apple iPad Air 64GB Wi-Fi, Sony Xperia Z2, Sony Xperia Z2 Tablet, Sony Xperia Z2 Tablet 16GB LTE, Průzkumník, Tab, Správný tablet,