Souboj mobilních OS: Vzhled, design, ergonomie

Google Android, Apple iOS a Windows Phone od Microsoftu. Který je hezčí? Který se snáze používá? Pojďte s námi diskutovat.

Vzali jsme si na paškál trojici nejrozšířenějších mobilních OS a našli jsme oblasti, které se dají vizuálně porovnat. Říkejme tomu třeba designový jazyk. Trochu nám to kazí Android svou nekonečnou upravitelností, ale pojďme pracovat s „čistým“ UI přímo od Googlu. Tímto článkem chceme vyvolat diskuzi – který systém je přehlednější, uživatelsky přívětivější, lépe rozvržený atd.

Menu a domovská obrazovka

Domovská obrazovka, výchozí bod vašeho smartphonu. Android umí na „homescreeny“ umísit zástupce, widgety, zkratky či složky. Menu je pouhým seznamem zástupců, řazených abecedně, dle používanosti nebo dle jiného pořádku, některé nadstavby nemají menu vůbec. U Windows Phone je situace jednodušší. Na domovské obrazovce jsou jen dlaždice nebo složky, i když nutno podotknout, že dlaždice různě veliké a živé, složky živé rovněž, interagovat se s nimi ale nedá. Menu je pouhý abecední seznam, bez možnosti jiného třídění. U iOS je to jednoduché jak facka. Vše je na domovské obrazovce, ikonky mohou mít počítadlo, případně jsou uspořádané ve složkách. Widgety jsou relativně nové a přesunuly se do roletky.

Co je lepší? Pořádek, živý obsah nebo přímo možnost interakce na domovské obrazovce?

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Menu a domovská obrazovka napříč platformami, u iOS (a občas i Androidu) v jednom.

Detail kontaktu a karta hovoru

Na detailní kartě kontaktu se každý snaží o to samé. Shromáždit co nejvíce údajů z celého telefonu a několika služeb do jednoho místa. Email, telefon, druhý telefon, adresa, narozeniny, WhatsApp, Skype a další. S jedotlivými údaji se dá interagovat, ať už přímo zahájit danou činnost, nebo vás přenesou do příslušné aplikace. Ne všechny systémy ale zobrazují všechny, nebo alespoň ty stejné údaje. Někdo dává větší prostor obrázku kontaktu, jiný zobrazuje více detailů.

Je lepší mít všechno na jednom místě, nebo už je toho na vás moc? A co obrázky kontaktu, používáte je vůbec?

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Karta s detailem kontaktu: stejný záměr, jiné provedení, jiné detaily.

Karta odchozího hovoru, místo, se kterým spolupracujete pouze bleskově a většinou potom přikládáte telefon k uchu. Každopádně, každý zobrazuje obrázek volaného, i když jinak veliký. Každý má také zvýrazněné a (pozicí nebo velikostí) odlišené tlačítko ukončení hovoru. U Androidu a Windows Phone jsou ovládací prvky při spodní hraně, u iOS na celém displeji.

Při vytáčení hovoru už držíme telefon jednou rukou, co je tedy lepší? Natahovat palec více nahoru, nebo si ho lámat a snažit se dosáhnout co nejvíce ke spodnímu okraji?

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Karta odchozího hovoru. Všem je společné zvýrazněné tlačítko pro ukončení hovoru.

Notifikace a rychlé přepínače

Zde volí nejjednodušší přístup Windows Phone. Čtyři (u velkých úhloúříček pět) nastavitelné rychlé přepínače a odkaz do celého nastavení v horní části, na zbytku displeje notifikace. Android na to má dvě roletky, jednu s notifikacemi, druhou s hromadou přepínačů. Stejně tak iOS: roletka s přepínači vytažená odspod, roletka s notifikacemi se stahuje z horní hrany.

Otázka tedy zní: raději celý displej pro notifikace a pro přepínače jít jinam, nebo vše dohromady? A nebo na to jdou výrobci zcela špatně a ideálně by to bylo jinak?

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Tentokrát je jiný Windows Phone, který vše sdružuje do jednoho. Ovladačů ale není mnoho. iPhone jich má víc, Android plnou roletu a můžete si vybrat.

Store a multitasking

Je jedno, jestli je to Windows Phone Store, Google Play nebo Apple AppStore. Každý nabízí totéž: obsah, placený i zdarma. Každý se snaží uživateli nabídnout to nejlepší, to nejstahovanější, to zdarma, každý má spoustu kategorií a podobná třídící kriteria. Zde záleží spíše nazvyku, na vkusu uživatele, který přístup podbízení se mu vizuelně zamlouvá.

Ale chcete vůbec, aby obchody samy něco cíleně nabízely? Nebo má být primární rozcestník (kategorie), aby si člověk vybral sám?

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Podoba jednotlivých obchodů napříč platformami.

Multitasking pojal každý OS jinak. Nejlépe ho má vyřešený zřejmě BlackBerry, to dnes ale stojí stranou. Úplný opak je Windows Phone. Náhled spuštěných aplikací, možnost zavřít je tažením dolů nebo křížkem. Android je na tom podobně, náhledy aplikací, které lze tažením zavřít, často ale výrobce přidá nějaký bonus. Ať už je to tlačítko zavřít vše, rychlý vstup do správce aplikací, nebo třeba miniaplikace u Sony. A iOS? Také náhled na apliakce, co se tažením zavírají, ale nad nimi ještě ikonky vybraných kontaktů a možnost interakce s nimi. Vypadá to trochu přeplácaně, u Windows Phone je ale zase spousta nevyužitého místa.

Který je lepší? A co tam chybí nebo přebývá?

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Multitasking: účel stejný, provedení jinak bohaté, jinak přehledné.

Nastavení, kámen úrazu

Prvotní myšlenkou, která vyústila v sepsání celého článku, je střet názorů v diskuzích pod články nejen zde na MobilManii. Objevuje se při recenzích Windows Phone telefonů, bývá uveden v negativech a nejde o nic jiného, než nepřehledné nastavení. Většinový názor se shoduje, ovšem je spousta těch, kteří tvrdí: rychle si zvyknete a alespoň nemáte několik podúrovní, do kterých je potřeba složitě zabřednout. Krásně problematiku vystihl obrázek z webu setentaydos.com, který je přiložen na konci tohoto článku.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Nastavení, začátky vypadají stejně, ale konec je každý jiný (a jinde).

A otázka na závěr: je pro vás při koupi smartphonu prioritou značka, nebo operační systém? Pokud se rozhodujete mezi jednotlivými systémy, jsou pro vás důležitější funkce systému, nebo jeho vzhled a uživatelská přívětivost?

Klepněte pro větší obrázek
Jedna věc je délka menu, druhá věc přehlednost. Microsoft rezignoval na abecedu i třídění položek podle základních kategorií.
Diskuze (281) Další článek: Mapy.cz mají nové mapové podklady Evropy a novou zimní mapu

Témata článku: Apple, Google, Microsoft, , , , , , , Apple iPhone 4GB, Vybraný kontakt, Vzhled, Apple AppStore, Mobil, Ergonomie, Abecední seznam, Facka, Výchozí bod, Možnost interakce, MOBI, Úplný opak, Zvýrazněné tlačítko, Uživatelská přívětivost, Souboj, Rychlý vstup,