T-Mobile úspěšně otestoval technologii 4×4 MIMO na LTE 800 MHz

T-Mobile ve své LTE síti otestoval nasazení technologie 4×4 MIMO (Multiple Input Multiple Output). Tato technologie se používá ke zvýšení datové propustnosti sítě a k zefektivnění využití frekvenčního pásma dané šířky. Obvykle se s MIMO setkáváme na vyšších frekvencích, T-Mobile však technologii otestoval podle svých slov jako první na světě v pásmu 800 MHz. To je frekvence, na které operátor pokrývá LTE drtivou většinu českého území.

Klepněte pro větší obrázek
Ilustrační obrázek (via Wireless Mag)

Operátor testoval LTE 4×4 MIMO od října 2014 v oblasti Petrovic u Prahy. Na testování se podílela technická laboratoř Research & Trials z českého T-Mobilu spolu s firmami Huawei a SkyCross. Výsledky pilotu ukázaly, že vícecestné šíření 4×4 MIMO v nízkofrekvenčním pásmu až dvojnásobně zvyšuje rychlost připojení a posiluje signál v budovách a na okrajích buněk jednotlivých vysílačů. Poznatky z testování využije nejen tuzemský T-Mobile, ale i celá skupina Deutsche Telekom při stavění sítí LTE-A.

Více antén → větší rychlost

Zavedení vícecestného šíření do pásma 800 MHz napomůže také technologii hlasového volání přes LTE (VoLTE), kterou chce T-Mobile spustit v první polovině roku. Technologie 4×4 MIMO je založena na navýšení počtu vysílacích antén na straně základnové stanice a přijímacích antén na straně mobilního zařízení ze současných dvou na čtyři. To s sebou nese zvýšení maximální dosažitelné rychlosti přenosu až o 100 %, průměrně zhruba o 70 %. Technologie dále zvyšuje efektivitu využití spektra a kvalitu pokrytí v horších rádiových podmínkách, zejména uvnitř budov a na okrajích buněk vysílačů.

Úkolem výzkumného týmu T-Mobilu bylo navrhnout řešení, které co nejefektivněji a také nejúsporněji dokáže rozšířit stávající síť 2×2 MIMO na 4×4 MIMO s maximálním možným využitím současného hardwaru. Ten pro sítě LTE dodává operátorovi společnost Huawei. Technologická firma pomohla s návrhem antén a otestováním různých kombinací řešení pro základnové stanice. Ve spolupráci s firmou SkyCross pak bylo použito první anténní řešení pro koncová mobilní zařízení podporující všechna v současné době využívaná pásma LTE.

Diskuze (9) Další článek: Patent Samsungu: ohebný smartphone jako vyhlídka do budoucna

Témata článku: , , , , MHz, Celá skupina, T Mobil, T - Mobil, Research & AMP, Anténní řešení, Navýšení počtu, MOBI, Technologická firma, Mobil