Tak přece jen obrat! Samsung u Nejvyššího soudu v USA porazil Apple 8:0

Soudní spor Samsungu a Applu, který se vleče již několik let doznal překvapivého částečného rozuzlení. Jihokorejci, kteří v rámci patentových tahanic podle posledních vyjádření soudů nižších instancí tahali za kratší provaz, jsou nyní zpět ve hře. Americký Nejvyšší soud (US Supreme Court) totiž ve svém bezprecedentním slyšení, v rámci něhož soud po velmi dlouhé době řešil záležitosti týkající se patentů, vynesl verdikt ve prospěch Samsungu. V rámci hokejové „hantýrky“ tak Samsung na hostujícím ledě zvítězil 8:0. 

Neboli jinými slovy, osmičlenná porota se v rámci slyšení přiklonila jednomyslně na stranu Samsungu. Podle oficiálního vyjádření soudu nemusí jihokorejci Applu „vracet“ zisky za prodej zařízení s „ukradeným designem“, jelikož designové patenty chránily jen jednotlivé všeobecné komponenty a nikoliv design iPhonů jako celek.

Samsung tedy nemusí platit Applu 399 milionů dolarů, ovšem o úplném vítězství nemůže být v žádném případě řeč. Případ bude vrácen soudu nižší instance, takže je zřejmé, že se soudní spor potáhne ještě minimálně několik měsíců, možná i několik dalších let.

Právníkům Samsungu však dává rozhodnutí Nejvyššího soudu podstatnou výhodu, o kterou se mohou v rámci obhajob opřít. A pokud se jim podaří pokutu snížit pod hodnotu 548 milionů dolarů, což už jihokorejci Applu zaplatili, bude to právě americký gigant, který bude Samsungu vracet miliony dolarů.


Oživeno 10:20: Níže přikládáme oficiální vyjádření české pobočky Samsungu:

„Průlomové rozhodnutí Nejvyššího soudu USA je vítězstvím nejen pro Samsung, ale také pro všechny, kteří podporují kreativitu, inovace a spravedlivou hospodářskou soutěž. Děkujeme všem našim podporovatelům z řad předních světových technologických společností, padesátce profesorů zabývajících se otázkou duševního vlastnictví a spoustě dalších organizací i jednotlivcům, kteří při nás stáli v boji za právní prostředí spravedlivě oceňující pokrok a podporující inovace.“

Via Reuters

Diskuze (59) Další článek: Huawei ColorBand A1: pěkný náramek, který toho moc neumí [recenze]

Témata článku: Apple, Samsung, , , , , Apple iPhone 4GB, Porota, Soudní spor, Právní prostředí, Obrat, Obr, Pře, Sam, Nejvyšší soud, Prodej zařízení, Pór, Soud, Oficiální vyjádření, #Apple, Instance, APP, Slyšení, Duševní vlastnictví, Samsun