Také Vodafone napadl aukci, rovnou na čtyřech frontách

Český Vodafone napadl aukci o volné telekomunikační frekvence a rozjel to na více frontách. Ztěžuje si u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, podal žalobu u Městského soudu v Praze, poslal námitku Českému telekomunikačnímu úřadu a pomoc hledá také u Evropské komise. Operátorovi vadí zvýhodnění uchazečů o post 4. mobilního operátora.

Telefónica, která aukci také napadla (více zde a zde), zdůrazňuje, že ji nehodlá zdržovat. Vodafone naopak požaduje její přerušení, analýzu neúspěchu první aukce a analýzu českého telekomunikačního trhu, která by reflektovala výrazné změny, které se za poslední rok udály (příchod virtuálních operátorů a „tarifní revoluce“).

Situaci pro MobilManii okomentovala Markéta Kuklová, tisková mluvčí Vodafonu: „Nepovažujeme za možné, aby za současného stavu LTE aukce pokračovala férově a dopadla lépe, než předchozí pokus. Proto jsme podali námitky k Českému telekomunikačnímu úřadu, žalobu na ochranu proti nezákonnému zásahu do našich práv k Městskému soudu v Praze, podnět k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže ohledně zvýhodňování soutěžitele v aukci a diskutujeme otázku nedovolené veřejné podpory s Evropskou komisí. Za správné považujeme odložení aukce a její spuštění až po řádné analýze stavu odvětví a za transparentních podmínek, které budou v souladu s českým i evropským právem.“

ČTÚ na novou situaci zatím nereagoval, ale po podání stížností společností Telefónica se šéf úřadu Jaromír Novák v Otázkách Václava Moravce slyšet, že se soudů nebojí.

Vodafone proti všem

Vodafone si věří a nejde jen proti aukci a ČTÚ, ale opírá se také do subjektů, se kterými má v aukci soutěžit. Vodafone se obává, že by se mohla stávající dohoda T-Mobilu a Telefóniky o sdílení sítí rozrůst také na síť LTE. Jsou to dva největší mobilní operátoři na našem trhu, už sdílení 2G a 3G sítí je problematické a podle některých názorů deformuje konkurenční prostředí. Pokud by se tyto dvě firmy spojily i v případě LTE, můžeme předpokládat, že to bude hned od začátku a v ještě větší míře, což by pro Vodafone znamenalo opravdový problém.

Na druhou stranu, můžete to považovat pouze za ublížený křik toho, „kterého nepozvali“. Připomeňme si, že to byl právě někdejší ředitel Vodafonu Grahame Maher, který se v Česku o sdílení sítí snažil jako první.

A pak jsou tu pochybnosti nad vztahy PPF. O téhle skupině se ví, že jedná o odkoupení české Telefóniky, ale zároveň je zde stále podezření, že Revolution Mobile je jen figurka, která se pro PPF účastní aukce bez zkratky PPF na štítu. Je to trochu divoký scénář, ale mohlo by se stát, že „Revolucionáři“ získají státní podporu, která se skrze PPF dostane až k Telefónice.

Diskuze (22) Další článek: HTC One dostane Sense 5.5 a bezplatné gigabajty na Google Drive

Témata článku: , , , Tarifní revoluce, Voda, Revolution Mobile, F +, Opravdový problém,