Technologické firmy a ekologie? „Nejzelenější“ je Apple, uvádí studie

Apple je daleko před konkurencí, minimálně ve světě ekologie. Tvrdí to nová studie organizace Greenpeace, která posuzovala zelenou politiku předních globálních technologických hráčů. Datová centra Applu jsou stoprocentně poháněna energií z obnovitelných zdrojů, uvádí studie.

Klepněte pro větší obrázek
Od ropáků po zelenomilce (obr.: Greenpeace)

Apple dosáhl v hodnocení Greenpeace nejvyšší příčky už druhý rok v řadě. Společnost dostala maximální známku A ve všech kategoriích, ať už šlo o transparentní přístup, zelenou politiku obecně či energetickou účinnost.

„Apple dál zvyšuje svůj náskok ve světě spojení internetu s obnovitelnými zdroji energie,“ uvádí zpráva. „Všechna rozšíření datových center, která kalifornská společnost ohlásila v minulém roce, jsou poháněna ze sta procent energií z obnovitelných zdrojů,“ píše se v hodnocení.

Klepněte pro větší obrázek
Jaké zdroje energií využívají technologické firmy (obr.: Greenpeace)

Na druhém místě skončil další z technologických obrů Yahoo, který obdržel celkové hodnocení 73 %. Greenpeace ve svých závěrech chválil také Google nebo Facebook za přístup k zelené energii. Žádná další společnost kromě Applu a Yahoo se však v „zeleném hodnocení“ nedostala přes 50 %.

Další firmy z reportu nevyšly s příliš dobrým výsledkem. Například Microsoft ekologové zkritizovali, že do obnovitelné energie neinvestuje adekvátní množství prostředků s ohledem na rozvoj jeho cloudové platformy Azure. Také kvůli tomu Microsoft vyšel s celkovým hodnocením 39 %. Amazon zpráva kritizuje za nedostatek transparentnosti v přístupu k obnovitelným zdrojům. Ekologové sice chválí závazky Amazonu v otázce zelené energiky, kvůli nedostatku informací ale dostala firma za transparentnost nejhorší známku F.

Diskuze (28) Další článek: iXoost: úžasné reproduktory z výfuků Formule 1

Témata článku: Apple, Google, Microsoft, , , , #Apple, Technologický obr, Druhý rok, F +, Greenpeace, Nová studie, Cloud Platform, UVA, APP