Technologie: Bionické oko přináší druhý zrak

Po 33 letech temnoty Američan Larry Hester opět vidí. Stal se teprve sedmým člověkem s voperovaným bionickým okem. Lékaři mu před třemi desetiletími diagnostikovali dědičné onemocnění sítnice retinitis pigmentosa, které postupně vede až ke slepotě a pro které dosud neexistovala léčba.

Klepněte pro větší obrázek 
Opět vidí. Larry Hester spatřil obrysy tváře své manželky Jerry po 33 letech. Stále nemůže uvěřit faktu, že byl ve svých 66 letech vybrán ke klinickým zkouškám nového „zraku“. (Autor: Duke University)

Bionické oko vyvinuli odborníci z Duke University v Durhamu pod názvem Argus II Retinal Prosthesis Device ve spolupráci s firmou Second Sight Medical Products. Zařízení sestává ze tří hlavních dílů – čipu implantovaného v okolí pacientova oka a napojeného na sítnici, malé videokamery připevněné na sportovní brýle a drobné jednotky na zpracování videosignálu.

Informace z kamery, která zachycuje obraz okolí, zpracovává videoprocesor a ve zjednodušené podobě je bezdrátově přenáší do očního implantátu. Ten se stará o elektrickou stimulaci sítnice, kterou pak mozek interpretuje jako různě uspořádané světelné body. Podle jejich polohy pacient dokáže rozpoznat nejrůznější objekty: dveře, pouliční lampy, přechody nebo dokonce dostatečně velkými písmeny psaná slova a věty.

Hester v současné době dochází na pravidelné prohlídky v klinice Duke University, kde tým odborníků dále testuje a vylepšuje schopnosti videoprocesoru. Pacient se učí opět vidět, respektive správně vyhodnocovat další obrysy předmětů, se kterými se setkává ve všedním životě.  

Diskuze (2) Další článek: Bonusový obsah pro Samsung Galaxy Note 4

Témata článku: , , Duke, Zrak, Léčba, Oko, Medicine, Larry, Sítnice, Implantát, Bionic, Druh, Temno, Hlavní díl, BIO