Technologie: Nový solární článek obsahuje i vzduchovou baterii

Na Ohio State University vyvinuli zcela nový typ solárního článku. V rámci jediného zařízení kombinuje solární článek a současně vzduchovou baterii. Odpadá tak velký problém solárních článků s ukládáním nasbírané energie, kdy dochází zhruba ke 20% ztrátám elektronů na cestě od článku k baterii. 

Nový návrh vychází z již dříve vyvinuté vzduchové baterie, která se vybíjí chemickou reakcí mezi draslíkem a kyslíkem. Při nabíjení z baterie uniká kyslík, při vybíjení se kyslík ze vzduchu spotřebovává. 

Nyní se k této baterii podařilo přidat vrstvu tyčinek z oxidu titaničitého (používá se mimo jiné jako bílé potravinářské barvivo) umístěné na mřížce z titania. Díky dírám v mřížce může vzduch pronikat k baterii a tyčinky se starají o vytváření elektronů ze slunečního záření.

Klepněte pro větší obrázek
Větší snímek zobrazuje nanometrové tyčinky z oxidu titaničitého. Vpravo nahoře je mřížka, na které jsou tyto tyčinky nanesené

Elektrony vytvářené na mřížce rozkládají peroxid lithný na kyslík, který uniká do prostředí, a ionty lithia, které se ukládají v baterii jako lithium. Při vybíjení se ze vzduchu nabírá kyslík a zase se vytváří peroxid lithný. Baterie tak během používání dýchá, ale kyslík vrací do přírody. Životnost baterie je v aktuálních laboratorních testech podobná jako u stávajících technologií. K nasazení do reálného života je ale stále ještě dlouhá cesta, byť projekt finacuje americké ministerstvo energií.

Zdroj: The Ohio State University

Diskuze (1) Další článek: Exynos 7 Octa: Samsung představil budoucnost svých procesorů

Témata článku: , Vzduch, Peroxid, Dlouhá cesta, SOL, Článek, Životnost baterie, Obsah, Solár, Ohio, Nov, Nový návrh, Sluneční záření, Americké ministerstvo, Laboratorní test, Solar, Solární článek