Unikátní celoplanetární webkamera UrtheCast zveřejnila první snímek

Unikátní celoplanetární webkamera UrtheCast zveřejnila první veřejný snímek ze svého snímače se středním rozlišením. UrtheCast se skládá z dvou kamer, které jsou čerstvě připevněné k mezinárodní vesmírné stanici ISS a téměř v živém přenosu budou na webu zobrazovat, co zrovna vidí pod sebou.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
První kamera byla nainstalována 27. ledna 2014.

Menší kamera pořizuje 40-50kilometrové pásy povrchu, které příjme pozemní stanice a ve formě HTML animace je nabídne na webu. Snímky tedy budou poměrně aktuální a uživatelé si budou moci animací libovolně posouvat v čase, případně si označí místo na Zemi a UrtheCast pro něj bude evidovat všechny snímky, čili uživatel bude moci sledovat, jak se místo průběžně mění třeba v průběhu roku.

Klepněte pro větší obrázek
Menší kamera bude snímat pruhy zemského povrchu ve směru pohybu ISS. Druhá kamera s vyšším rozlišením může točit i video a má motorizovaný kloub. Provozovatel ji bude používat i na objednávku.

Nyní autoři služby konečně ukázali první zkušební pruh. Kamera jej pořídila 28. března 2014 v jednu hodinu odpoledne světového času kdesi nad Jamajkou. Během několika příštích měsíců pak služba spustí ostrý provoz, čili se budete moci podívat, nad jakým územím ISS právě přeletěla.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Celý pruh a výřez s výchozím přiblížením. V této kvalitě tedy bude UrtheCast každý den snímat celý povrch Země a to zdarma pro všechny zájemce.

UrtheCast ve skutečnosti nebude pořizovat snímky celého světa, náklon kamer, resp. sklon oběžné dráhy ISS, je totiž limitovaný zhruba 51. severní a jižní rovnoběžkou. Do tohoto výběru se naštěstí tak tak vleze celá Česká republika.

Klepněte pro větší obrázek 
Kamery urtheCast budou zaznamenávat území vyznačené oranžovou barvou
Diskuze (1) Další článek: V pondělí se začne prodávat Nexus 5 v červené barvě

Témata článku: , , , Snímek, Webkamera, Přelet, Web, Celý povrch, První snímek, Ostrý provoz, Unikát, Pozemní stanice