V Británii instalují Wi-Fi vysílače pod poklopy ze speciální pryskyřice

Obyvatelé a návštěvníci anglického městečka Chesham se brzy dostanou k vysokorychlostnímu internetovému připojení přímo v centru města. Na hlavní třídě a v městském parku se tam instaluje „chytrý Wi-Fi chodník“, který by měl poskytovat přenosovou rychlost 166 megabitů za sekundu.

Klepněte pro větší obrázek

Systém instaluje operátor Virgin Media. Podle deníku Telegraph dosahuje rychlost sedminásobku průměrného britského širokopásmového připojení. Díky ní by měli uživatelé soubor o velikosti 634 megabytů stáhnout za méně než 35 sekund.

Vysílače firma instaluje na pouliční lampy nebo na poklopy od kanálů. Ty jsou vyrobené ze speciálně vyvinuté pryskyřice, která propouští signál. Ten tak má dosah až 80 metrů. „Chceme po Velké Británii vybudovat více podobných sítí,“ řekl ředitel pro záležitosti spotřebitelů Gregor McNeil. „Doufáme, že na projekt nalákáme další pokrokové radnice jako v Cheshamu.“

Dvacetitisícový Chesham podle něj demograficky reprezentativní ve vztahu k britské populaci a díky své rozloze umožňuje budoucí rozšíření internetového připojení po celém městě. Operátor Virgin Media ohlásil na začátku roku záměr rozšířit své Wi-Fi sítě, které mají konkurovat připojení od poskytovatele širokopásmového připojení BT. 

Diskuze (10) Další článek: Vodafone nabízí tarify Red s 10% slevou. Flat vyjde na 674 Kč

Témata článku: , , Brit, Břit, Vysílač, Sedmina, F +, Speciál, Special, Virgin, INS