Ve světě vypínají GSM, u nás je jako první na odpis 3G

Kanada, Singapur, Austrálie, Japonsko, Korea, Finsko, Švédsko a od Nového roku také USA (operátor AT&T). To jsou jen některé ze zemí, ve kterých operátoři vypnuli 2G síť. A je to jen logické, vždyť je zde 3G, v současnosti klíčové LTE a stratégové už počítají s 5G. Je zbytečné provozovat tolik generací sítí najednou a první na odpis je ta technologicky nejstarší.

Můžeme čekat podobný krok také u nás?

Všimněte si, že všechny jmenované země jsou ekonomicky a telekomunikačně vyspělé. Pokrytí 3G/LTE je celoplošné, telefony mezi lidmi jsou relativně moderní. U nás je to jiné. LTE se telefonovat teprve pomaličku učí (resp. podpora telefonů je slabá), 3G je u nás děravé, a tak je zatím vypínání 2G nemyslitelné, stále přes něj teče většina hlasové komunikace.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
AT&T je operátor, který před téměř deseti lety exkluzivně nabídl iPhone 2G. Dnes už se k jeho síti nepřihlásí.

U nás to bude jinak. Jako první se bude vypínat 3G. Ale není to nijak nová informace, český T-Mobile právě před rokem oznámil, že s vypínáním 3G zahájí v roce 2018. Někdejší technický ředitel T-Mobilu Vladimír Klein už v roce 2013 mluvil o tom, že je zbytečné takto obsazovat frekvence, že se pro ně najde lepší využití (LTE).

Dlouhodobý výhled je takový, že LTE bude pro mezilidskou komunikaci prioritní. 5G bude mít jiné priority, jiné úkoly. A stařičké GSM/2G? To s námi bude ještě dlouho přes rok 2020.

Via Engadget

Sítě 5G

5G je zkratka pro bezdrátové sítě páté generace. Mají kratší odezvu, vyšší přenosové rychlosti, kapacitu a variabilitu. Jsou vyvíjené tak, aby zvládaly širokopásmové připojení miliónů lidí a strojů v metropolích, energeticky nenáročné senzory, které s jedinou baterií vydrží roky, a cokoliv mezi tím.

Ve světě začalo hromadné spouštění 5G sítí v roce 2019, start 5G v Česku byl opožděný. Nejvýznamnějšími vývojáři 5G technologií a výrobci síťových komponent jsou Huawei, Nokia, Ericsson a Samsung.

Diskuze (35) Další článek: Chytré hodinky pro Google vyrobí LG. Dostanou jemný displej a podporu 4G

Témata článku: , , , , , Singapur, Jak, Nová informace, Technický ředitel, Svět, GSM, Podobný krok, Dlouhodobý výhled, Švédsko, Český T-Mobile