Vodafone na podzim začne testovat technologii pro internet věcí

Vodafone plánuje v příštím roce uvést na trh technologii Narrow Band – Internet of Things (NB-IoT) pro implementaci internetu věcí. S testováním začne v České republice na podzim.

Internet věcí je v současnosti jedna z nejrychleji rostoucích oblastí ve světě IT a telekomunikací. Podle odhadů analytické společnosti IDC bude do roku 2020 zapojeno do internetu věcí až 30 miliard zařízení, dle studie Intelu dokonce až 50 miliard. V České republice spustily datovou síť pro internet věcí České Radiokomunikace a společnost SimpleCell s mobilním operátorem T-Mobile.

Využití internetu věcí bude možné v oblastech průmyslu, zdravotnictví a v projektech chytrých měst. Stejně tak i v oblastech běžného života, kdy lidé budou díky němu schopni monitorovat a zabezpečit domácnosti, vozidla, domácí mazlíčky atp.

Technologie NB-IoT nyní prošla finální fází standardizace 3GPP. V současné době ji Vodafone zkouší ve Španělsku a Itálii. Zaměřují se tam na automatické měření např. vody a plynu na dálku. „NB-IoT umožňuje nejen monitorování, ale i vzdálené ovládání koncových zařízení. To otevírá nepředvídatelné možnosti úspor a optimalizací. Firmy, které dokážou tyto trendy uchopit mezi prvními, budou mít před ostatními významnou konkurenční výhodu,“ popisuje budoucnost nového technologického řešení Jiří Švarc, ředitel rozvoje sítě Vodafonu.

Pro provozování NB-IoT technologie Vodafone využije stávající infrastrukturu mobilní sítě, což umožní rychlé a ekonomické nasazení tohoto řešení do praxe.

Diskuze (1) Další článek: Pochytal je všechny! Američan dohrál hru Pokémon Go. Kolik u toho naběhal km?

Témata článku: , , , , , , Vzdálené ovládání, Technologické řešení, Jiří Švarc, České radiokomunikace, Pro +, Věc, Voda, Podzim, SimpleCell, Využití internetu, Test, Standardizace, Rostoucí oblast, Technologie nb-iot,