Vybíráme z manuálu: k čemu slouží boční panely u Galaxy S6 Edge?

Na internetu se včera objevily uživatelské manuály ke Galaxy S6 a Galaxy S6 Edge, takže nás samozřejmě nevíce zajímaly možnosti dvou zahnutých částí displeje u Galaxy S6 Edge. Víme o nich již vše z Barcelony nebo jim Samsung přidal ještě nějakou funkci navíc?

Základní vlastností bočních zahnutých částí displeje je to, že na ně „přetéká“ obsah z hlavního displeje. Ovšem např. v rámci klávesnice to problém není, protože klávesa „Q“ začíná již na rovné ploše displeje. Už z toho vyplývá, že zahnutí není tak výrazné jako u Galaxy Note Edge. Proč jsou zahnuté displeje rovnou dva? V prvé řadě si můžete v Nastavení - Panel Edge vybrat, který z nich budete chtít nastavit jako hlavní. Bude to zřejmě odpovídat tomu, zdali jste pravák nebo levák. Na obrazovce aplikací se můžete dostat přes Nastavení do sekce Panel Edge, ve které lze nastavit aplikace, jejichž notifikace se mají zobrazovat na zahnutých displejích. A to buď v podobě barevného osvětlení nebo jednobarevného okna s informací.

Klepněte pro větší obrázek
Edge Lighting - displej se probarví danou barvou, když na něj v této poloze zavolá jeden z pěti předvolených kontaktů

Nejvíce prezentovanou položkou na tiskové konferenci v Barceloně bylo Edge Lighting, tedy efektní probarvení bočního displeje, když je telefon položen na stole displejem dolů. Po aktivaci funkce si můžete vybrat až pět prioritních kontaktů, pokud vám některý z nich zavolá, pošle zprávu nebo se od něj zobrazí nějak notifikace, displej směřující dolů se probarví vámi vybranou barvou. A když už telefon leží na stole „naopak, než je běžné“, můžete dvousekundovým držením prstu nad snímačem srdečního tepu příchozí hovor odmítnout. Načež může být automaticky odeslána předpřipravená zpráva, třeba něco ve stylu „Omlouvám se, ale teď váš hovor nemohu přijmout“.

Klepněte pro větší obrázek
Podržením prstu na zvonící S6 Edge, který je položen displejem dolů, odmítnete hovor a odešlete odmítací SMS

K pětici vašich „barevných“ kontaktů se můžete dostat přímo z domovské obrazovky, seznamu aplikací nebo lockscreenu. Můžete zde přidávat kontakty, upravovat jim přiřazenou barvou nebo je rovnou kontaktovat. Pokud máte zmeškanou událost od těchto kontaktů, indikuje se na zahnutém panelu, potažením do středu displeje se pak dozvíte podrobnosti. Navíc lze na zmeškanou událost rychle odpovědět voláním, zprávou nebo e-mailem. Při zvednutí telefonu ze stolu se může ozvat i notifikace, která upozorní na zmeškanou události od „barevného kontaktu“.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Práce s „barevnými kontakty“ a zobrazení zmeškaných notifikací...
Klepněte pro větší obrázek
... a takto to vypadá v reálu

V Nastavení - Obrazovka Edge je dále možné přidat informační zdroje, jejichž zprávy se zobrazují na bočním displeji, i když je hlavní plocha vypnutá. Dostupné „feedy“ se zobrazují ve formě informačních pruhů, které můžete přeskupovat a nastavovat jim pozici, jakou budou mít na zahnuté části displeje. Mezi streamy procházíte posunem přes panel doleva nebo doprava. Vzbudit zvlášť lze dotykovým gestem i samotný boční displej.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
První gestem vzbudíte v zamknutém stavu pouze zahnutý displej, druhý slouží pro přecházení mezi nastavenými informačními zdroji

V noci zase může jeden z bočních panelů zobrazovat čas a základní stavové informace. Zobrazení probíhá ve vámi stanoveném časovém intervalu a vypne se, když baterie klesne pod 15 procent. To je z možností zahnutých displejů vše, plnohodnotné využít se stažitelnými Panely Edge, podobně jako u Galaxy Note Edge, tedy nečekejte.

Diskuze (16) Další článek: Levná LG naživo: názvy si nezapamatujete [MWC]

Témata článku: Samsung, , , , , Samsung Galaxy, Samsung Galaxy Note, Samsung Galaxy Note Edge, Samsung Galaxy S6, Samsung Galaxy S6 128GB, Samsung Galaxy S6 64GB, Samsung Galaxy S6 Edge, Samsung Galaxy S6 Edge 128GB, Samsung Galaxy S6 Edge 64GB, Samsung Galaxy S6 Edge+, Samsung Galaxy S6 Edge+ 64GB, Přecházení, Galaxy s, Informační zdroj, Samsung Galaxy s, CDC, Základní vlastnost, GAL, Panel, Manuál,