Vývojáře nejvíce láká iOS, ale stoupá i zájem o Windows 8

Průzkum vývojářských společností Appcelerator a IDC mezi vývojáři mobilních aplikací odhalil jejich preference jednotlivých platforem. Pomyslným králem průzkumu se stal operační systém iOS. Z průzkumu také vyplývá, že vývojáře u jednotlivých platforem lehce více zajímá vývoj pro telefony oproti tabletům. Vývojáři samozřejmě mohli vyjádřit zájem o více platforem.

U iOS je rozdíl minimální. Vývoj iOS aplikací pro telefony zajímá 85 % vývojářů zapojených do průzkumu, tablety zajímají 83 % programátorů. Jablečnému systému šlape na paty Android, vývoj aplikací pro mobily zajímá 76 % vývojářů, u aplikací pro tablety je to o 10 procentních bodů méně. Vývoj aplikací ve webovém HTML5 pak zajímá shodně 66 % vývojářů.
 

Klepněte pro větší obrázek
Vývojáře u jednotlivých platforem lehce více zajímá vývoj pro telefony oproti tabletům (zdroj: Appcelerator)

Zájem o vývoj pro zatím neuvedený Windows 8 projevilo 33 % uživatelů. Překonal tak zájem o Windows Phone 7 s 21 %. Pro Microsoft je to poněkud hořkosladké. 21% zájem o Windows Phone 7, který je již dostatečný čas na trhu, rozhodně není vítězstvím.

Naopak zájem o Windows 8 úspěchem je, protože tento systém teprve čeká na oficiální uvedení do prodeje, do tohoto data mu zbývá ještě necelý měsíc. Dále následuje Kindle Fire s 18 % a na chvostu tabulku už je jen zájem o vývoj pro Blackberry. Ten jako předmět zájmu uvedlo méně než 10 % vývojářů.

Diskuze (3) Další článek: LG Optimus Vu II: jen několik změn [preview]

Témata článku: Apple, , , Amazon Kindle Fire, Amazon Kindle Fire HD 7, Vývoj, Win, Wind, , Vývojář, Sto, Chvost, Zájem, Windows!,