Aktualizovali jsme Samsung S6 Edge na Android 5.1.1

Samsung Galaxy S6 Edge pomalu dostává Android 5.1.1 Lollipop. Na videu si ukážeme veškeré podstatné novinky.

Necelý týden po zahájení aktualizací Samsungů Galaxy S6 a Galaxy S6 Edge na Android 5.1.1 u amerického operátora T-Mobile se stejná aktualizace dostává i do evropských variant s označením SM-G920F (Galaxy S6) a SM-G925F (Galaxy S6 Edge). My jsme si aktualizaci vyzkoušeli u dvojitě zahnuté varianty, jako zdroj nám sloužil britský firmware, který lze stáhnout z portálu Samfirmware. Pro nahrání do telefonu jsme použili aplikaci Odin 3.10.6. Jak postupovat při flashování se můžete dozvědět z našeho dřívějšího článku.

Nejvíce novinek ve fotoaparátu

Ty největší novinky Androidu 5.1.1 najdeme u fotoaparátu. Ve fotoaplikaci od Samsungu je nyní možná rychlá úprava expozice, stačí po dotyku na displej, po kterém dojde k zaostření, prstem pohnout nahoru a dolů, čímž dojde k zesvětlení nebo ztmavení snímku. Nakonec se nepotvrdily nízké hodnoty ISO, manuálně lze stále nastavit nejnižší hodnotu 100. Od první verze Androidu Lollipop v systému existuje nové Camera v2 API, které přináší podporu focení ve formátu RAW. Samsung jej neintegroval ve verzích 5.0.1 a 5.0.2, počkal až na Android 5.1.1.

Spokojeni jsme ale jen napůl, aplikace Fotoaparát od Samsungu na nové API není napojena, takže snímky v RAW pořizovat neumí. Stačí ale z Google Play stáhnout jinou aplikaci, např. Manual Camera nebo Snap Camera HDR, které možnosti focení RAW zpřístupní. Stačí jen přepnout režim focení, kdy se spolu s JPG obrázkem pořizuje i RAW obrázek ve formátu DNG. Ten můžete dále upravit k obrazu svému, buď v počítači, nebo přímo v mobilu, např. v aplikaci Photo Mate R2. Rozdíl mezi základním JPG a upraveným snímkem z RAWu může vypadat třeba následovně:

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Foto v JPG a upravený snímek ve Photoshopu z RAWu (Zdroj: Sammobile)

V hlavní nabídce na moc novinek nenarazíme, zřejmě tou nejvýraznější je možnost řazení aplikací podle abecedy či možnost odebrat z lišty tlačítka S vyhledávač a Rychlé připojení. Při rychlém odinstalování aplikací pomocí kontextové nabídky z TouchWizu nově u aplikací rychle problikne odinstalovací obrazovka Androidu. Využití paměti RAM je stejné jako u předchozího Lollipopu, krátce po najetí telefonu je RAM zaplněna z 80 - 85 procent. Nutno dodat, že z pohledu Linuxu je nevyužitá RAM brána jako zbytečná RAM, přesto se nám 85% zaplnění jen naběhnutím samotného systému zdá stále poměrně vysoké.

Klepněte pro větší obrázek
U fotoaparátu můžete nově rychle upravovat expozici, ISO 50 a ISO větší než 800 společně s úpravou doby uzávěrky však v nativní aplikaci nečekejte. Musíte si pomoci některými aplikacemi z Google Play, které mimoto zpřístupní i focení v RAW

Klíčovou věcí, navazující na RAM, je však efektivní multitasking, tedy jak dlouho telefon udrží běžící aplikace v paměti. Nejlépe je to vidět na načtené webové stránce, která se při otevření několika aplikací stále drží v paměti. Vymaže ji z ní až otevření zhruba páté aplikace, zde tedy vidíme jen nepatrné zlepšení.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Správa RAM je stejná jako u dřívějšího Androidu Lollipop, novinkou je řazení aplikací podle abecedy či možnost odebrání tlačítek S vyhledávače a Rychlého připojení z horní lišty. Při rychlé odinstalaci z hlavní nabídky problikne odinstalační obrazovka

Samotný aktualizační OTA balíček bude mít velikost okolo 650 MB, takže lze předpokládat, že jeho součástí budou i drobné opravy chyb a optimalizace výkonu telefonu. Co se týká výsledků benchmarků, Antutu změřil podobné hodnoty jako v dřívější verzi Androidu Lollipop. Aktualizace byla zatím uvolněna pro S6 Edge zatím pouze ve Velké Británii, brzy by se měla rozšířit i do dalších zemí v Evropě. Jakmile se objeví v ČR, budeme vás informovat.

Diskuze (16) Další článek: Kdy budeme streamovat aplikace? Google koupil Agawi

Témata článku: Samsung, , , , , Samsung Galaxy, Samsung Galaxy S6, Samsung Galaxy S6 128GB, Samsung Galaxy S6 64GB, Samsung Galaxy S6 Edge, Samsung Galaxy S6 Edge 128GB, Samsung Galaxy S6 Edge 64GB, Samsung Galaxy S6 Edge+, Samsung Galaxy S6 Edge+ 64GB, Akt, Edge +, Samsun, Rychlé připojení, Běžící aplikace, #Android, Nové api, Rychlá úprava, Necelý týden, Sam,