Android dostane VR mód, VR smartphony, brýle a ovladač

Google to s virtuální realitou myslí vážně a na I/O ukázal, že centrem všeho bude Android N. Cílem je především dokonalý zážitek a stále nízká cena.

Všechno začalo Cardboardem před dvěma lety. Od té doby lidé stáhli 50 miliónů kompatibilních aplikací. Dnes je ale čas posunout se kupředu. Daydream je platforma pro snadnou tvorbu kvalitního VR obsahu pro smartphony. Aby byl výsledek kvalitní, je potřeba podchytit tři články řetězce: smartphone, brýle (a ovladač) a konečně aplikace.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
VR platforma Googlu se jmenuje Daydream.

Jak má vypadat smartphone, který bude skvělý pro virtuální realitu? Jde o hromadu aspektů (grafický výkon, velikost a jemnost displeje, dostatečně rychlé a přesné senzory pro snímání polohy hlavy atd.) a když je konkrétní telefon splní, dostane označení „Daydream ready“. Padla jména jako Samsung, HTC, LG, Xiaomi, Huawei, ZTE, Asus a Alcatel.

Jako součást smartphonu bere Google operační systém. Součástí Androidu N bude VR Mode. Když se telefon přepne do tohoto režimu, odpovídajícím způsobem se změní jeho chování, jinak vypadají notifikace, uživatel je schopný s nimi pracovat i s brýlemi na hlavě. Google prý hodně zapracoval na rychlosti odezvy, která je ve VR důležitější než při běžné práci s displejem.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Výchozí obrazovkou VR módu je domovská obrazovka Daydream Home.
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Ukázka práce s ovladačem.

Brýle/headset. Musí být lehké, musí být kvalitní, ergonomické, musí se snadno nasazovat, musí mít kvalitní optiku a uchycení telefonu. Tedy další sada instrukcí pro výrobce. Větší pozornost si na keynote vyžádal ovladač. Je velmi jednoduchý, má dvě tlačítka a touchpad pro klikání, scrollování a jiná dotyková gesta. To pravé kouzlo se však skrývá uvnitř, je to sada senzorů, které přesně mapují, kam ovladač míří, jak se pohybuje. Viděli jsme několik ukázek práce s ovladačem a musím říct, že vypadá přirozeněji, než výběr položek pohledem, celými brýlemi, jako je to třeba u Samsungu Gear VR.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Referenční design brýlí a ovladače, který dostanou výrobci.

A konečně aplikace. Za uplynulé dva roky se Google naučil, co dává smysl, co ne a podle toho vznikla nová pravidla. Nový je už způsob, kde a jak aplikace hledat a instalovat. Google Play dostává VR sekci, kterou budou uživatelé procházet s brýlemi na hlavě. VR sekci dostanou také Google Filmy a Google Fotky, velké plány má Google se Street View a YouTube (nemusí jít o speciální VR video, s brýlemi půjde sledovat vše).

Klepněte pro větší obrázek
Věděli jste, že má Google novou VR divizi? Toto je její šéf, jmenuje se Clay Bavor.

Google Daydream bude hotový na podzim, ve stejnou dobu by se měly objevit i první Daydream ready smartphony, brýle a ovladače. Vývojáři se však mohou pustit do práce už dnes.

Váš názor Další článek: Android Wear 2.0: vylepšené ciferníky a větší nezávislost na smartphonu

Témata článku: Google, , , , , , , DOS, Clay, Odpovídající způsob, #Android, Ovladač, Mód, Referenční design, SMA,