Aplikace na Nokii X, aneb Android s velkým „ALE“

Mysleli jste si, že je Google Play nedílnou součástí každého Androidu? Jde to i bez něj, Nokia buduje svůj vlastní Store. Jak se s ním žije?

Průzkum Nokie X jsem začal její výhodou nad ostatními Androidy – mapami a navigací Here. Dnes se vrhnu na Achillovu patu téhle Google/Microsoft kombinace – aplikace a způsob jejich dostávání do mobilu. Základem je Nokia Store. Jeho sekce pro Android je ale jen dva měsíce stará, a tak v něm logicky není mnoho aplikací. Časem by se to mělo lepšit, ale kvantity Google Play nikdy nedosáhne, některé aplikace tam zkrátka nikdy nebudou. To otevírá dveře pro alternativní způsoby instalace aplikací.

PS: upozorňuji, že některé postupy popsané v tomto článku přímo odporují licenčním podmínkám vývojářů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Základní kategorie na Nokia Storu
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Profil jedné z aplikací, nechybí tam nic důležitého.

Alternativní obchody

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nokia o problému ví, hned v Nokia Storu dostanete doporučení na alternativní obchody s aplikacemi pro Android.
Klepněte pro větší obrázek 
Když nenajdete na Nokia Storu, nabídnou se vám výsledky v některých z alternativních appstorů.
Jen jsem nenabyl dojmu, že to funguje dostatečně dobře.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
1Mobile Market
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Mobango
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Aptoid
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
SlideME Market
Klepněte pro větší obrázek 
Ruský Yandex vyžaduje přihlášení. Chce se vám? Bude požadovaná aplikace právě tam?
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Global Market zřejmě vidí do Google Play a nějakou oklikou zobrazí profil kterékoliv aplikace. Pro její stažení se pak přesměruje na některý z alternativních appstorů. Někdy to funguje, jindy ne. Některou aplikaci nenainstalujete, jinou sice ano, ale nelze ji spustit.

Stahujeme .apk

Instalační soubor aplikace pro Android má příponu .apk. Na Google Play a Nokia Storu se s ničím takovým nesetkáte, ale když do jednoho nemůžete a ve druhém požadovaná aplikace není, můžete se pustit do shánění instalátoru jinde.

Pomoct může Google: dejte hledat „jméno aplikace .apk“. Tím ale experimenty teprve začínají – někdy stáhnete snadno, jindy obtížně, nebo také vůbec ne a často vám na paty bude šlapat malware.

Soubor .apk také můžete vytáhnout z jiného smartphonu s Androidem. Způsobů je několik, jednoduché to je třeba přes AirDroid. Do telefonu nainstalujte mobilního klienta, v počítači jděte na adresu web.airdroid.com a obě zařízení propojte (třeba naskenováním QR kódu). Klikněte pak na ikonku Aplikace, vyberte si aplikaci a klikněte na ikonku pro stažení .apk. Tu pak dostaňte do Nokie X (kabelem, mailem, pameťovou kartou) a nainstalujte.

Klepněte pro větší obrázek 
Získat instalační soubor může být velmi snadné, ale ani pak nemáte vyhráno, aplikace na Nokii X nemusí fungovat.

Kompatibilita a bezpečnost

Absence služeb Google v systému také znamená problém s kompatibilitou aplikací. Fungovat nebudou ty, jejichž součástí je Google mapa, jsou svázané s Google Play (nákupy v rámci aplikace), nebo používají googlovský systém notifikací. Nokia uvádí, že fungovat by mělo 75 % aplikací.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Hodně problémů by se vyřešilo, kdyby obchod Play na Nokii X přece jenom byl. Nainstaloval jsem jej, ale nefungoval. Je ale jen otázkou času, než jej někdo zprovozní…

Kde by Nokia časem měla získat výhodu oproti Google Play, je bezpečnost. Play má pravidla, ale jejich dodržování se nekontroluje, vadné aplikace se odstraňují až zpětně. Nokia je před vpuštěním na Store kontrolovat bude.

Sežeň si sám

Tedy jak je to s Nokií X, Androidem a aplikacemi? Jde to, dá se zorientovat a nakonec do telefonu dostanete kde co (rozhodně ne všechno). Problém ale je, že tu snahu a čas bude muset investovat každý jeden uživatel. MobilManiak to zvládne, ale své mamince a jiným méně zdatným uživatelům bych cokoliv nad rámec Nokia Storu vysvětloval marně. Na druhou stranu, právě pro tyto nenáročné uživatele je Nokia X určená a zrovna oni si s Nokie Storem vystačí.

Klepněte pro větší obrázek
Možná na to Nokia nahlíží takhle: Je tohle řešení lepší než Asha? Rozhodně!

Z pohledu zkušeného smartphonisty tu Nokia předvedla krok zpět. Vrátili jsme se do časů Symbianu, kdy se aplikace sháněly po všech čertech. Diskuzní fóra, repozitáře, různé pokusy o obchody, P2P sítě a podobně – přesně toho nepřehledného guláše jsme se zbavili s Apple AppStorem a Google Play. Nokia teď pokoutné způsoby získávání aplikací vrací do hry, spoléhá ale na to, že majitelé Nokie X tuhle potřebu vůbec nepocítí. Bez Google Play a s vlastním app storem si už roky vystačí i Amazon, takže proč by to neměla zvládnout Nokia?

Diskuze (25) Další článek: Gameloft: stahujte špičkové herní tituly pro WP zdarma

Témata článku: Nokia, , , , Nokia X, Nokia X+, Alternativní obchod, #Android, Yandex, Moba, Alternativní způsob, Velký, Požadovaná aplikace, Systém notifikací, Instalační soubor, Aplikace, Apple AppStore, Mobilní klient,