Apple iOS 9: kam se poděly nápady?

Apple na WWDC 2015 představil novou verzi svého mobilního systému. iOS 9 postrádá nové nápady, novinky napočítáte na prstech jedné ruky.

Včerejší večer byl svátkem pro všechny fanoušky jablečných produktů. Apple totiž představil nové verze svého počítačového systému OS X El Capitan a také novou verzi mobilního systému iOS 9. Co se změní a jaké jsou novinky v této verzi si můžete přečíst v přehledném souhrnu.

Klepněte pro větší obrázek
Apple představil svůj nový iOS 9 na konferenci WWDC 15.

Bezpečnost a soukromí

Apple v nové verzi svého mobilního systému hodně dbá na bezpečnost a soukromí. V průběhu celé konference totiž bylo zmiňováno, že při vyhledávání a surfování po internetu nejsou vyhledávané pojmy spojovány s Apple ID, ani nejsou poskytovány třetím stranám. Přesto všechno se však dá říct, že nový iOS 9 vás bude mnohem více sledovat.

Klepněte pro větší obrázek
Apple se trefoval do Googlu, když sliboval, že jeho systém nebude scanovat každý uživatelům e-mail.

Začíná to u Siri, která je podle americké společnosti nově mnohem víc proaktivní. Má novou grafickou podobu a po vzoru virtuálních asistentů konkurenčních platforem dokáže připomínat jednotlivé poznámky a události podle denní doby nebo polohy, kde se nacházíte. Současně dokáže z e-mailu vyčíst např. pozvánku a automaticky ji zapsat do kalendáře. Podobnou funkci jsme nedávno viděli u Google Now. Umí rovněž upozornit na zhoršenou dopravní situaci a poradí, abyste vyjeli dříve. Perličkou je, že pokud vám bude volat neznámé číslo, Siri dokáže zkontrolovat vaše e-maily, zda se v nich toto číslo nevyskytuje, a případně tato data propojí.

Klepněte pro větší obrázek
Přepracováno je vyhledávání, jehož výsledek vás zavede přímo do konkrétní aplikace

MHD s podmínkou

Další přišly na přetres mapy. Jejich zásadním vylepšením je, že nově dokáží zobrazovat přímo v mapách linky městské hromadné dopravy. K jednotlivým zastávkám vás poté dovede turn-by-turn navigace. Tyto mapy dokáží zobrazit přesnou polohu jednotlivých stanovišť. To by všechno bylo velmi pěkné, kdybychom se následně nedozvěděli, že zpočátku bude zobrazení MHD fungovat zhruba pouze ve dvacítce světových městech (z toho asi 10 v Číně).

Klepněte pro větší obrázek
Přepracování se dočkala i aplikace Poznámky. Nově umožní vyhledávání jen mezi jejich přílohami nebo přidá možnost malování a synchronizace skrze iCloud.

Novinky se udály v aplikaci Passbook, která je nově přejmenována na Wallet (Peněženka). Ke kreditním a debetním kartam jednoduše přibudou i ty věrnostní a ve Spojených státech tolik oblíbené slevové kupony. S touto aplikací přímo souvisí platební systém Apple Pay, který se po roce znovu dočkal mírného rozšíření. To znamená, že ho bude podporovat více bank a více prodejců bude skrze něj přijímat platby. Z USA se pak rozšíří dále do Velké Británie. Ostatních evropských zemí se platby zatím vůbec netýkají (více zde).

Klepněte pro větší obrázek
Seznam výrobců, kteří budou podporovat platby přes Apple Pay.

Staré, nové Zprávy

Úplnou novinkou je aplikace News (Zprávy). Apple se jí na konferenci opět snažil prodat, jakoby se jednalo o zcela přelomovou službu. Faktem však je, že se nejedná o nic jiného než klasickou čtečku, která sdružuje velké zpravodajské a jiné plátky. Jejich obsah bude interaktivní a v aplikaci bude možné jednotlivé články vyhledávat dle klíčových pojmů. Žádnou zásadní novinku, kterou bychom neznali z jiných systémů nebo separátních existujících aplikací, však nepřinese.

Klepněte pro větší obrázek
Apple přejmenoval svůj Newsstand na News (Zprávy) a přidal pár další funkcí.

iPhony stranou, multitasking pouze pro iPady

Některých funkcí, které byly v iOS 9 představeny, si budou užívat pouze uživatelé novějších iPadů (iPad Air a iPad Mini 2 a novější). Mezi takové patří funkce SplitOver, jež umožňuje rozdělení plochy na dvě samostatné jednotky, když v jedné budete mít spuštěnou například galerii a v postranním panelu si zobrazíte Facebook Chat a podobné služby. Pokročilejší možností je SplitView, kterou bude dokonce zvládat pouze iPad Air 2. Tato funkce dokáže, aby aplikace v obou rozdělených oknech fungovaly současně. Přitom spolu dokáží přímo spolupracovat.

Klepněte pro větší obrázek
Obě tyto multitaskingové funkce se Apple snažil popsat jako přelomové, nutno však poznamenat, že stejné řešení předevedl již před několika lety Microsoft u Windows 8. Zdroj obrázku: Neowin.

Pak je tu také celá řada menších vylepšení. Počínaje novým prvkem v galerii fotek, který spočívá v pásmu fotografií pod zobrazenou fotkou, prostřednictvím kterého můžete obrázky rychle procházet, přes zvýšení zabezpečení telefonu zvýšením číslic PIN kódu ze čtyř na šest, až po obecné změny, které povedou k větší výdrži telefonu (prý zhruba o hodinu) a novému úspornému režimu, který zvýší výdrž až o 3 hodiny.

Klepněte pro větší obrázek
Opět pouze s iPady souvisí i vylepšení klávesnice. Nově bude možné posunovat kurzorem tahem dvou prstů do jedné ze stran nebo přibudou tlačítka pro kopírování a vložení.

Apple, kam kráčíš?

iOS 9 bude ke stažení v první veřejné vývojářské verzi v průběhu července. K běžným uživatelům se hotová verze dostane s novou generací iPhonů někdy na podzim letošního roku. Dobrou zprávou je, že nový update si vyžádá pouze 1,3 GB místa. To je oproti iOS 8 obrovský rozdíl, když tato verze si řekla o 4,6 GB.

Klepněte pro větší obrázek
Tohle je seznam zařízení, které se mohou těšit na iOS 9.

Sečteno a podtrženo, inovace v iOS 9 najdeme, ale nejsou zásadní. Zástupci Applu se na keynote snažili každou novou funkci představit co možná nezábavnějším způsobem, což si mnohdy vysloužilo i potlesk přítomných vývojářů a příznivců značky. Ve skutečnosti ale mohlo být záměrem skrýt nedostatek inovací nimráním se v každé přidané ikoně. Důležitých změn je v novém systému pomálu, přičemž s většinou z nich Apple pouze srovnává krok s konkurencí.

Diskuze (201) Další článek: Vybavte se na dovolenou a buďte on-line!

Témata článku: Apple, , , , , , , , Apple iPad Air, Apple iPad Air 128GB 4G, Apple iPad Air 128GB Wi-Fi, Apple iPad Air 16GB 4G, Apple iPad Air 2, Apple iPad Air 2 128GB LTE, Apple iPad Air 2 128GB Wi-Fi, Apple iPad Air 2 16GB LTE, Apple iPad Air 2 64GB LTE, Apple iPad Air 2 64GB Wi-Fi, Apple iPad Air 32GB 4G, Apple iPad Air 32GB Wi-Fi, Apple iPad Air 64GB 4G, Apple iPad Air 64GB Wi-Fi, Apple iPad mini, Apple iPad mini (2. generace), Apple iPad mini (2. generace) 128GB 4G,