Asus Fonepad Note 6: útok na Galaxy Note [recenze]

Velké telefony sloužící jako interaktivní zápisníky jsou v kurzu. Asus se na toto pole pouští také, ale dělá to tak trochu po svém.

Název Fonepad jasně odkazuje na větší model se sedmipalcovou úhlopříčkou, o kterém jste si mohli přečíst v naší recenzi. Od většího kolegy podědil menší Fonepad mnoho z hardwarové výbavy, hlavně stále nepříliš typický procesor od Intelu. Slovo Note zase zavání podobností s populárními tabletofony od Samsungu. Také Asus má chytré dotykové pero a dostatek softwarových funkcí pro jeho plné využití.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Asus Fonepad Note 6 na tiskových snímcích

Asus Fonepad Note FHD6 16GB
rozměry a hmotnost: 165 × 89 × 10,3 mm, 210 g
displej: 6,0", kapacitní Super IPS LCD, 1 080 × 1 920, 367 PPI
sítě: GSM, 3G
konektivita: none, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, Bluetooth 4, GPS
paměť: 16 GB, microSDHC (32 GB), RAM: 2 GB, baterie: 3 200 mAh
procesor: Intel Atom Z2580 (2× Saltwell, 2 GHz, 32nm)
operační systém: Google Android 4.2 (Jelly Bean)
fotoaparát: 8MPx, video (1 920 × 1 080), autofocus
32 %
vybavenost
cena: už se neprodává

Pořádný kus

U šestipalcového telefonu bych se ani neodvažoval čekat nějakého kolibříka, ale rozměry a váha Note 6 mě docela zarazily: 210 g a šířka 10,3 mm je přeci jen trochu více, než by bylo záhodno. Už tak velký přístroj těmito hodnotami jen umocňuje dojem, že držíte v ruce obra. Nicméně celek je zpracován dobře, vrzání nebo kroucení se dočkáte až při opravdu nešetrném zacházení. Může za to jednoduchá unibody konstrukce, ve které je krycí sklo vsazeno do celoplastové skořepiny.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Tloušťka 10,3 mm je znát a telefonu příliš nesluší

Při pohledu na přední stranu vás nejspíše zaujme dvojice mřížek nad a pod displejem. Schovávají se pod nimi hlasité stereo reproduktory, které jsou schopné hrát velmi čistě a velmi nahlas. Horní reproduktor je pochopitelně kombinovaný s klasickým telefonním reproduktorem. U horní mřížky najdete také přední kameru s rozlišením 1,2 Mpx a nezbytná čidla. Spodní stranu zdobí jen logo výrobce, ovládací tlačítka jsou řešena softwarově na displeji.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Jemně pogumovaný plast neklouže a nechytá zbytečně nečistoty

Zobrazovač má úhlopříčku 6“ a používá k tomu adekvátní Full HD rozlišení, navíc se může pyšnit technologií IPS+, díky které má výborné pozorovací úhly. Barevná ladění mi přijde subjektivně trochu studenější, ale jinak je na špičkové úrovni. Co ale potěší nejvíce, je maximální jas displeje, rovných 380 cd/m2. Díky tomu máte naprosto bezproblémovou čitelnost na slunci.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Prostředí připomíná čistý Android, Asus nedělal příliš hutnou nadstavbu

Celé zařízení uvedete do provozu velkým zapínacím tlačítkem na pravém boku a hned pod ním najdete kolébku pro regulaci hlasitosti. Na levém boku schoval výrobce slot na microSIM a microSD kartu pod velkou společnou krytku. Nabíjecí microUSB konektor našel své místo uprostřed spodní strany a kousek od něj najdete také telefonní mikrofon a dotykové pero. Na horní straně už zbývá jen 3,5mm jack konektor na sluchátka.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Stylus poslouží k dělání výřezů nebo grafických poznámek

Asus vsadil na docela obyčejnou povrchovou úpravu zad, která je lehce pogumovaná. Na dotek nepůsobí nijak zvlášť exkluzivně, ale po delším používání musím ocenit to, že se nešpiní a nejsou na ní vidět otisky prstů nebo škrábance. Celistvost zad narušuje jen čočka zadním 8Mpx foťáku bez přisvětlovací LED nebo druhého mikrofonu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Prostředí Note 6 umožňuje podrobnější nastavení vlastností displeje a další funkce

Klasický Asus

Použitý Android 4.2 dostal grafickou nadstavbu, která je vlastní všem zařízením toho výrobce. Nejde o nic masivního, takže grafickými změnami neutrpěla celkově dobrá rychlost systému. Změny si všimnete ve stahovací roletě, kde Asus skloubil jak notifikace, tak rychlé nastavení bezdrátových sítí apod. Komu však více vyhovuje původní dvojce rolet, může v nastavení tuto roletu vypnout.

Ukázkové fotografie:

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Za zmínku stojí také miniaplikace, které můžete spustit kdekoli v systému, aniž byste zavřeli stávající aplikaci. Tou nejzásadnější věcí, která stojí za zmínku, je software pro práci s dotykovým perem. Když pero vysunete objeví se na levém okraji malé modré ouško, když za něj potáhnete doprava, zobrazíte si kreslící editor, kterým můžete do otisku aktuální plochy kreslit všemožné poznámky a obrázky. Na stylusu je také akční tlačítko, pomocí kterého můžete kdekoli udělat výřez z aktuální obrazovky.

Ukázkové video:

Chod celého systému je příjemně rychlý a bezproblémový, za což může do jisté míry i dvoujádrový Intel Atom s taktem 2 GHz a 2 GB operační paměti. Vzhledem k tomu, že jde o platformu x86, může se stát, že v Google Play najdete aplikaci, která není pro běh na této architektuře optimalizovaná. V bezdrátových sítích je na tom Note 6 stejně jako Fonepad 7, Wi-Fi sice umí a/b/g/n, ale Bluetooth 3.0 není nic moc a maximum HSPA+ u mobilních sítí je také trochu pozadu. K dispozici máte paměťové varianty 16 nebo 32 GB, které můžete rozšířit až o 64 GB pomocí microSD karty.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Baterie s kapacitou 3 200 mAh dokáže telefon živit dva až tři dny, mně se podařily i dny čtyři, nicméně dva dny jsou bezproblémově dosažitelné i při větším vytížení. Antutu battery tester ukázal hodnotu 361 bodů. Stran multimédií vám asi bude chybět zadní blesk, ale jinak jsou snímky i video za dobré světla na dobré úrovni, nicméně na špičkové smartphony Note 6 nemá.

Plusy:

  • Kvalitní displej
  • Dotykové pero
  • Rychlý systém

Minusy:

  • Tloušťka a hmotnost zařízení
  • Absence LTE a Bluetooth 4.0
  • Absence LED u foťáku

Recenze vyšla také v časopisu Computer 4/14.

Diskuze (10) Další článek: Microsoft představil Office pro iPad. Stahovat můžete okamžitě

Témata článku: Asus, , , , , Asus Fonepad, Asus Fonepad 16GB 3G, Asus Fonepad 7 (2014), Asus Fonepad 7 (FE170CG), Asus Fonepad 7 (FE375CL), Asus Fonepad 7 (ME175CG), Asus Fonepad 7 (ME372CG), Asus Fonepad 7 (ME372CG) 16GB 3G, Asus Fonepad 7 (ME372CG) 32GB 3G, Asus Fonepad Note FHD6, Asus Fonepad Note FHD6 16GB, Samsung Galaxy Note, Rychlý systém, Dvoujádrový intel, F +, Galaxy note, Note, Horní reproduktor, Pogumovaný plast, Velký přístroj,