Aukce formálně končí, velká trojice ušetřila miliardy

Čtvrtého operátora nám telekomunikační Ježíšek nenadělí, trojici stávajících operátorů už prakticky stačí odvést do státní poklady v úhrnu něco málo přes 8,5 miliardy a frekvence jsou na 20 let jejich. Jen pro připomenutí, nejcennější pásmo 800 MHz si operátoři rozdělili rovným dílem a vzájemná shoda nyní panuje i nad příděly abstraktních bloků. Český telekomunikační úřad (ČTÚ) to oznámil v pátek s tím, že Telefónica, T-Mobile a Vodafone mu společnou dohodu o rozdělení abstraktních předložil 19. prosince a úřad jim ji rovnou odklepnul.

Klepněte pro větší obrázek
Telefónica, T-Mobile a Vodafone už nemusí být nervózní, síťová konkurence jim pár let nehrozí a za frekvence zároveň ušetřili obrovský balík peněz (obr.: skutterstock.com) 

V rámci dodržení všech postupů ještě ČTÚ zašle společnostem Revolution Mobile a Sazka Telecommunications rozhodnutí o zamítnutí jejich žádostí o přidělení radiových kmitočtů a úspěšným dražitelům naopak rozhodnutí o jejich udělení. Krásné Vánoce tak budou mít právě stávající mobilní operátoři, protože se jim nakonec povedlo získat všechny důležité kmitočty a tím do budoucna eliminovat možnost konkurence, ba co víc, všechno poměrně lacině.

Lacině proto, protože v první aukci, kterou stopnul minulý předseda Rady ČTÚ Pavel Dvořák (nyní řadový člen Rady) totiž operátorům reálně hrozilo, že by za frekvence museli do státní pokladny odvést dvoj až trojnásobek toho, co zaplatí nyní.

Diskuze (10) Další článek: Google prý zvažuje vlastní procesory ARM. Ne však pro mobily

Témata článku: , , , , , , Pavel Dvořák, Mil, F +, Trojice, Form, Sazka Telecommunications, Trojnásobek, Úspěšný dražitel, Revolution Mobile