Bezdrátové nabíjení pro Galaxy S III a S4 [test]

Očekávaná bezdrátová nabíječka Samsungu je realitou, dokáže nabíjet Samsung Galaxy S4 i starší Galaxy S III.

Bezdrátová nabíječka byla asi nejzajímavějším příslušenstvím, které Samsung loni v květnu prezentoval při představení Samsungu Galaxy S III. Už v té době se nám ale zdálo, že jihokorejský výrobce bezdrátovému nabíjecímu modulu při prezentaci nevěnoval velkou pozornost, dokonce nebyly vydány ani tiskové fotografie. V červenci loňského roku se objevila zpráva, podle které jsme se měli bezdrátové nabíječky dočkat na podzim.

Po řadě odkladů konečně v únoru prošla nabíječka schvalovacím procesem amerického úřadu FCC, takže jsme mohli vidět, jak vypadá nabíjecí podložka zvenku i uvnitř. K opětovné premiéře došlo v New Yorku při představení Galaxy S4. Uživatelé se tak konečně dočkali, bezdrátová podložka je oficiálně kompatibilní s různými zařízeními pomocí standardu Qi, ukážeme si možnost bezdrátového nabíjení Galaxy S4 i staršího Galaxy S III, který se oficiální podpory zatím nedočkal.

Standard Qi

Příslušenství vychází ze standardu Qi, což je rozhraní definované uskupením Wireless Power Consortium pro bezdrátové nabíjení elektromagnetickou indukcí. Samsung se svou bezdrátovou nabíječkou vyrukoval nejdříve, později jej ale postihly problémy, takže bezdrátovou nabíječku pro mobilní zařízení na trh nejdříve uvedla Nokia. Původní plány Samsungu počítaly s rychlým rozšířením bezdrátového nabíjení, později ale nastal problém s efektivností nabíjení, zejména s délkou jeho trvání.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Bezdrátová nabíjecí podložka a pohled „dovnitř“

V únoru jsme na kontrolních snímcích amerického úřadu FCC viděli nabíječku EAD-W10EWE se vstupem 1,9V a 0,5A, do prodeje, a současně i k nám do redakce, se dostala vylepšená varianta EP-P100IEWE, která nabízí vstup s 5V a 2A. Samotná podložka je ze spodní hrany pogumována, díky čemuž na rovné ploše neklouže a pevně drží. Horní část je vyrobena ve formě vaničky, do které telefon zapadne přesně na míru. Je to třeba, protože v těle se nachází pouze jedna velká indukční spirála (v místě s logem výrobce), což je rozdíl oproti některým jiným nabíjecím podložkám, které mívají i sedm menších nabíjecích spirál. V jednu chvíli tak na podložce můžete nabíjet jen jedno zařízení.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Bezdrátová nabíjecí podložka je vyrobena z bílého a šedého plastu, spodní hrana je pogumovaná, aby podložka neměla tendenci klouzat po stole

Na hraně nabíječky je umístěna informační dioda, která po zapojení do elektrické sítě chvíli bliká červeně a pak zhasne a neměla by spotřebovávat žádnou energii. Jakmile se do vaničky položí zařízení s nabíjecím čipem, kontrolka začne zeleně poblikávat a telefon informuje o tom, že začalo bezdrátové nabíjení. Samotný konektor microUSB je umístěn kousek od diody. V základním balení najdeme k propojení USB kabel a samostatný adaptér do elektrické sítě.

Potřeba nabíjecího krytu

Samsung Galaxy S4 se na trhu začal prodávat s obyčejným zadním krytem bez možností bezdrátového nabíjení. Zprvu nám nebylo jasné, co k tomu výrobce donutilo, jakmile jsme obdrželi speciální dobíjecí zadní kryt, bylo nám to jasné. Zatímco Galaxy S4 se základním krytem je kompaktní, kryt s podporou bezdrátového nabíjení je zhruba dvakrát tlustší, což z telefonu dělá opticky větší zařízení. Nasazení tohoto krytu má za následek i nemožnost např. současného nasazení flipových pouzder (flip je součástí zadního krytu) nebo gumových návleků Protective Cover+.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Samsung Galaxy S4 na bezdrátové nabíjecí podložce

Samotný nabíjecí čip je napevno zalit do zadní plastové skořápky a jsou z něj vyvedeny jen dvě dvojice konektorů, které se napojují na protikusy ze zadní strany zařízení. Nabíjecí kryt s označením EP-CI960IWE nabízí na výstupu 5V a 650mA. Hrubou kalkulací tak dojdeme k tomu, že nabíjení 2600mAh baterie v Galaxy S4 bude z vybitého stavu do plného nabití trvat 4 hodiny. V praxi je třeba připočítat ztráty při přenosu, od prvního nahlášení vybité baterie (13 % kapacity baterie) do plného nabití trvá bezdrátově zhruba čtyři a půl hodiny. Z nabíječky jsou při přesném překrytí obou spirál slyšet vysokofrekvenčním pulzy, podobně jako např. u některých notebooků při nabíjení.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nabíjecí kryt pro Samsung Galaxy S4 je třeba dokoupit zvlášť nebo současně s nabíječkou ve formě Wireless Battery Kitu

A jak dopadl Galaxy S III?

Samsung Galaxy S III světu poprvé představil bezdrátovou nabíječku, bohužel se k němu oficiální cestou podpora zatím nedostala. Samsung však do tohoto modelu integroval konektory bezdrátového nabíjení, takže je jasné, že s ním původně oficiálně počítal. Na portálu Ebay.com se nám podařilo sehnat malý modul pro bezdrátové nabíjení ve formě plíšku, který lze položit nebo nalepit na baterii tak, aby na sebe navazovala dvojice konektorů. Plíšek má výstup 5V/700mA, takže jsou jeho nabíjecí schopnosti téměř totožné s oficiálním řešením pro Galaxy S4.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Tenký čip pro bezdrátové nabíjení se vejde pod zadní kryt Galaxy S III jen taktak, boule na zádech je ale na omak znát

Na plíšek není potřeba speciální kryt, jde totiž přidat do stávajícího bateriového prostoru Galaxy S III, zacvaknutí krytu však pujde poměrně ztuha a záda v místě čipu vytvoří menší zakulacenou „bouli“. Nabíjení funguje s Androidem 4.1.2 úplně bez problému. Cena tohoto nabíjecího čipu se nám vyšplhala na 500 Kč i s poštovným, v dnešní době lze koupit další dvě vylepšené generace, zejména, co se tloušťky čipu týče. Samotná tloušťka ale koresponduje s nabíjecími možnostmi, ztenčený čip má např. na výstupu jen 500mA.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Samsung Galaxy S III na bezdrátové nabíjecí podložce

Bezdrátová nabíjecí podložka a nabíjecí kryt pro Galaxy S4 se v kompletu prodává za necelé 2 tisíce Kč. V případě, že máte model Galaxy S III, lze samostatně zakoupit nabíjecí podložku za 1 500 Kč a k němu čip pro bezdrátové nabíjení zvlášť. Pro úplnost jen dodám, že v současné době jsou pro Galaxy S4 v prodeji pouze bílé zadní kryty s bezdrátovým nabíjením, s tmavými verzemi se počítá na přelomu června a července.

Diskuze (67) Další článek: Mobilem a bezkontaktně platí málokdo. Zatím

Témata článku: Samsung, , , , , , Samsung Galaxy, Samsung Galaxy S, Samsung Galaxy S III, Samsung Galaxy S4, Samsung Galaxy S4 Active, Samsung Galaxy S4-A, GAL, Vylepšená varianta, Základní kryt, Nahlášení, Test, Pro +, Bezdrátová podložka, Malý modul, Efektivnost, Kontrolka, Galaxy s,