Broušený kov a sklo. To je Lenovo v Barceloně [MWC]

Lenovo na světový mobilní veletrh přivezlo trojici nových smartphonů. Všechny se spojuje nízká cena, tělo z kvalitních materiálů a podpora dualSIM.

Ačkoliv jsme o Lenovu v poslední době slyšeli především kvůli jeho akvizici Motoroly, neznamená to, že zanevřeli na výrobu vlastních telefonů. Na barcelonské veletrhu totiž během včerejšího dne představili trojici nových, cenově dostupných smartphonů. Jejich úhlopříčka se točí kolem 5 palců a spojuje je především obrovské baterie a exkluzivní materiály. Zatímco záda modelů Lenovo S660, Lenovo S860 jsou z broušeného kovu, Lenovo S850 nabídne záda ze skla.

Lenovo S660 pro děti

Model S660 je nejlevnější a nejmenší z představené trojice. Jeho 4,7palcový IPS displej nabídne rozlišení qHD (540 × 960 bodů). V kovovém těle je současně uschován čtyřjádrový procesor MediaTek s taktem 1,3 GHz nebo 1GB RAM paměť. Soubory a fotky lze ukládat do 8GB vnitřní paměti. Tu je možné navýšit skrze paměťové microSD karty až o 32 GB. V oblasti fotografie nabídne fotoaparát s (na svou třídu) nadprůměrným rozlišením 8 Mpx. Čelní kamerka však disponuje rozlišením pouze 0,3 Mpx.

Klepněte pro větší obrázek
Lenovo S660 měří v pase 9,95 mm. Foto: Fonearena.

Krom toho nabídne také podporu 3G dat nebo dvou SIM karet. Hlavním tahákem ale bude baterie s kapacitou 3000 mAh, která by měla zajistit opravdu dostatečnou výdrž. Baterie je pak uživatelsky vyměnitelná. Lenovo bohužel neoznámilo dostupnost nového modelu, avšak jeho cena byla stanovena (po přepočtu) na příjemných zhruba 5 500 korun.

Lenovo S850 pro ni

Jestliže jsem předchozí model v nadsázce označil jako pro děti, telefon Lenovo S850 svým provedením bude patřit ženám. Nabídne 5palcovou úhlopříčku displeje, jehož rozlišení činí 720 × 1280 obrazových bodů. Uvnitř skleněného těla tepe čtyřjádrový procesor MediaTek s taktem 1,3 GHz. Součástí SoC (system-on-chip) je také grafický čip PowerVR SGX544 a 1GB RAM paměť. Vnitřní paměť zdvojnásobila svoji kapacitu na 16 GB, avšak nehovoří se zde o podpoře microSD karet.

Klepněte pro větší obrázek
Tloušťka Lenova S850 je 8,2 mm. Dodávat se bude růžové a bílé barvě. Foto: Fonearena.

Polepšil si také fotoaparát, když na zadní straně je umístěn 13 Mpx snímač s přisvětlovací LED diodou. Na čelní straně nechybí 5 Mpx snímač, bohužel s pevným ostřením. Ve výbavě nechybí podpora 3G, Wi-Fi (802.11 b/g/n), Bluetooth 3.0, FM tuner nebo GPS čip. S nižším (dámským) využitím telefonu počítá také baterie, jejíž kapacita dosahuje 2000 mAh. Lenovo S850 by se mělo začít prodávat v červnu za cenu zhruba 6 500 korun (po přepočtu).

Lenovo S860 pro něj

Největším z nových modelů je Lenovo S860. Jeho displej narostl do velikosti 5,3 palce, avšak zachoval rozlišení předchozího modelu, tedy HD (720 × 1280 bodů). Stejný bude rovněž čtyřjádrový procesor MediaTek s taktem 1,3 GHz. Operační RAM paměť se však zvětšila na 2 GB. Drobný problém může znovu nastat s velikostí úložiště. To dosahuje 16 GB a není jasné, zda ho půjde dále rozšířit. Trochu překvapivě dostal model S860 i horší fotoaparát. Jeho rozlišení je, podobně jako u S660, 8 Mpx. Přední kamerka pak nabídne 1,5 Mpx rozlišení.

Klepněte pro větší obrázek
Masivní 4 000mAh baterie Lenova S860 slibuje vysokou výdrž. Foto: Fonearena.

Další výbava je pak víceméně totožná s předchozími dvěma modely. Tedy podpora 3G sítí, Wi-Fi (802.11 b/g/n), GPS nebo Bluetooth 3.0. Hlavní slovo při rozhodování o koupi bude opět hrát výdrž telefonu. Ta by totiž měla být hodně vysoká, jelikož pod kovovým tělem bude 4000 mAh baterie. Ta na papíře slibuje až 40 dní výdrže v pohotovostním režimu. Při reálném využití se tak může jistě šplhat ke čtyřem dnům. Lenovo S860 se začne prodávat také v červnu a to za cenu okolo 8 500 korun (po přepočtu).

Starší Android a podpora dualSIM

Závěrem se sluší dodat, že všechny tři dnes představené modely budou mít předinstalovanou starší verzi Androidu 4.2 Jelly Bean. Ta bude překryta jednotnou grafickou nadstavbou Lenovo UI. Kromě těl z ušlechtilých materiálů je spojuje také podpora dvou SIM karet.

Diskuze (39) Další článek: Firefox OS: referenční zařízení, Alcately i ZTE [MWC]

Témata článku: Lenovo, , , , Lenovo S660, Lenovo S850, Lenovo S860, Bar, Broušený kov, Mpx rozlíšení, Sklo, Hlavní slovo, Drobný problém, Reálné využití,