Cat S40: Buldozér chce mezi inteligenty [recenze]

Rány o zem si ani nevšimne, voda jej nerozhodí, co do odolnosti, běžné smartphony hravě překoná. Jaké budete muset strpět kompromisy?
Kapitoly článku

Catterpilar patří mezi největší světové hráče ve stavebních strojích a poskytnout svou značku odolným mobilním telefonům je jednoduše geniální tah (alespoň z obchodního hlediska). Nyní se na trh dostal nový Cat S40, který má být vlajkovým modelem aktuálního portfolia. Jak už ale samotná číslovka prozrazuje, zařadí se výbavou spíše za loňskou S50. Jistou inovaci však nelze popřít a i tento buldozér mezi mobily má co nabídnout.

V prvních minutách testování:​

  • „Není tak rozměrný, jak bych od obrněnce očekával.“
  • ​„Na materiálech se nešetřilo.“
  • „Pády na beton, koupání ve vaně, vše zvládne bez problému.“
  • „Rozlišení displeje mohlo být vyšší.“
  • „1 GB operační paměti je málo.“
  • „Telefon točí pouze v HD? Kde je slibované Full HD?“

CAT S40
rozměry a hmotnost: 145 × 74 × 12,5 mm, 185 g
displej: 4,7", kapacitní IPS LCD, 540 × 960, 234 PPI
sítě: GSM, 3G, LTE (150|50 Mb/s)
konektivita: microUSB Type-B, Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth 4.1, GPS
paměť: 16 GB, microSDHC (32 GB), RAM: 1 GB, baterie: 3 000 mAh
procesor: Qualcomm Snapdragon 210 (4× Cortex-A7, 1 GHz, 28nm)
operační systém: Google Android 5.1 (Lollipop)
fotoaparát: 8MPx, video (1 920 × 1 080), autofocus
30 %
vybavenost
cena: už se neprodává

Kov a guma 

Pokud se vám v ruce stejně jako mě vystřídalo již několik obrněnců, ihned uznáte, že vhledem k použití 4,7“ displeje je Cat S40 na poměry odolných smartphonů vcelku kompaktní zařízení. Rozměry 145 × 74 × 12,5 mm jsou dobrým kompromisem a vzhledem k jeho zaměření mu odpustíte i větší hmotnost 185 gramů.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Telefon je vcelku kompatním pracovním společníkem, který vzhledem nijak neurazí.

Telefon je velmi příjemný do ruky a plusové body dostává také za použité materiály. Líbí se mi, že výrobce vsadil na klasická mechanická tlačítka pod displejem, což oceníte zejména při ovládání v rukavicích (pro ty je tu také režim zvyšující citlivost displeje). Radost mi udělala i pogumovaná záda s vroubkovaným protiskluzovým povrchem nebo funkční tlačítko, které může sloužit jako rychlá spoušť svítilny či jiné naprogramovatelné funkce.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Vzhledem k charakteru zařízení vítám použití fyzických tlačítek, která při používání v rukavicích dokáží značně usnadnit práci.

Chytré je i umístění tlačítek vypnutí/zapnutí a regulace hlasitosti, která se nachází na pravém boku a jsou snadno ovladatelná palcem. Na bocích také naleznete krytkami utěsněné sloty na dvojici nano SIM karet, paměťovou kartu (pravý bok) či micro USB (levý bok). Na horní straně se nachází pouze jack konektor, spodní strana zůstala úplně prázdná. Na zádech najdete čočku fotoaparátu s LED bleskem a také značku NFC antény.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Dojem odolnosti posilují i velké šrouby po obvodu celého zařízení. Trojice těsních krytek chrání konektory a sloty před vniknutím vody a prachu. Voděodolný je také reproduktor na přední straně pod předními tlačítky, pochválit musím jeho maximální hlasitost, ale zvukově se zařadí k průměru.

Armádní speciál

Když si přístroj osaháte, zjistíte, že se na materiálech doopravdy nešetřilo, postranní rámy jsou z masivního hliníku a zbytek těla kryje pogumovaný plast. Když si k tomu přičtete krycí sklíčko Gorilla Glass 4 chránící displej, můžete si být jisti, že běžné pády telefonu neublíží. To dokazuje i armádní standard MIL-SPEC 810g, který garantuje výdrž při pádu z výšky až 1,8 metru. Osobně však mohu potvrdit, že vydrží i větší pád.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
I po nešťastném pádu ze dvou metrů na beton je výsledkem pouze sedřená guma.

Telefon je také správný obojživelník a nevadí mu prach či delší pobyt ve vodě. Konkrétněji v hloubce až 1 metr po dobu jedné hodiny jak udává certifikace IP68. Velmi nadstandardní jsou i provozní teploty zařízení, lze jej totiž používat v teplotách od -25 °C do 55 °C.

Rozlišení až na druhém místě

Cat S40 nabídne 4,7“ IPS displej s dnes již podprůměrným rozlišením 960 × 540 pixelů. Rastr je tedy běžně viditelný, zato musím ocenit dobrou viditelnost obrazu i na přímém slunci. Díky použité technologii IPS má přístroj dobré pozorovací úhly a pochválit musím též vysoký maximální jas. Vzhledem k použití ochranného sklíčka Gorilla Glass 4. generace je odolný vůči škrábancům a neublíží mu ani pád na zem.

Na hry to není

Obrněnci nikdy nepatřili mezi velké rychlíky a ani Cat S40 nebude výjimkou. Výrobce mu nadělil pouze low-endovou výbavu v podobě čtyřjádrového Qualcommu Snapdragonu 210 (MSM8909) s taktem 1,1 GHz a pouze 1 GB operační paměti. Většinu náročnějších her tedy sice rozjedete, ale musíte počítat s nižší plynulostí a tudíž horším herním zážitkem. Najdou se však hry (v mém případě Asphalt 8), které vůbec nespustíte.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Výsledky benchmarků odpovídají nižší třídě

Jinak telefon běhá vcelku svižně, tedy až do doby než mu dojde volná operační paměť, které je tu poskrovnu (150 - 300 MB při běžném používání). Poté už se prostředí začíná zasekávat a o větším multitaskingu nemůže být ani řeč. Pouze 16GB úložiště (pro uživatele je dostupných 10,4 GB) do určité míry kompenzuje podpora paměťových karet (až 64 GB).

Výsledky benchmarků:

  • Antutu: 19 002
  • 3DMark - Ice Storm: 5 089
  • 3DMark - Ice Storm (Unlimited): 4 361
  • 3DMark - Ice Storm (Extreme): 2 571
  • 3DMark - Sling Shot (ES 3.0): 37
  • Geekbench 3 (Single-Core): 314
  • Geekbench 3 (Multi-Core): 1 007
  • Vellamo - Browser (Chrome): 1 535
  • Vellamo - Metal: 701
  • Vellamo - Multicore: 1 006
  • PCMark (Work): 2 910
  • Quadrant Standard: 8 912
  • GPU Bench: 10 332

Témata článku: CAT, , , , CAT S30, CAT S40, Evolveo Strongphone, Evolveo Strongphone Accu, Evolveo Strongphone D2, Evolveo Strongphone D2 Mini, Evolveo Strongphone Q4, Evolveo Strongphone Q6, Evolveo Strongphone Q7, Evolveo Strongphone Q8, Evolveo Strongphone X1, OfficeSuite, Stavební stroj, Náročné používání, Funkční tlačítko, Armádní standard, Dlouhá výdrž, Číslovka, Masivní hliník, Obrněnci, Odolný telefon,