ČTÚ nabídne kmitočty v pásmu 3,7 GHz pro rychlý internet

Český telekomunikační úřad chce letos vydražit kmitočty pro vysokorychlostní internet v pásmu 3,7 GHz. Úřad již zahájil veřejnou konzultaci nad návrhem podmínek. Současným operátorům bude k dispozici šířka pásma 40 MHz, novým zájemcům je vyhrazen dvojnásobek. Dražit se bude celkem pět bloků s celkovou vyvolávací cenou 85 milionů korun.

Klepněte pro větší obrázek

Kmitočty budou vítězům aukce uděleny na 15 let, přičemž svou síť na vydražených frekvencích musí spustit do dvou let a do pěti let mají začít využívat celý rozsah přidělených kmitočtů. Subjekty, které získají 40MHz příděl, se dále musí zavázat do pěti let pokrýt čtvrtinu malých obcí od dvou do pěti tisíc obyvatel alespoň 30 % lidnatějších obcí, a to minimálně z 20 okresů.

Zájemce o kmitočty bude rovněž vázán po dobu 5 let poskytovat velkoobchodní nabídku služeb, které budou na vydražených kmitočtech poskytovány, a do 6 měsíců od spuštění komerčního provozu musí zveřejnit referenční nabídku. Dražené kmitočty v pásmu 3,7 GHz jsou podle úřadu vhodné hlavně k pokrytí hustě osídlených oblastí některou z technologií LTE, Wi-Fi nebo WiMAX.

Diskuze (19) Další článek: Víme bližší info o výdrži Apple Watch, na celodenní výdrž zapomeňte

Témata článku: , , , , Současný operátor, GHz, Nový zájem, Pas, Rychlý, Pás, Pro +, Celý rozsah, Rychlý internet