Dokovací stanice Samsung: univerzální využití [test]

Dokovací stanice s microUSB konektorem nabídne HDMI i několik plnohodnotných USB konektorů.

V redakci již delší dobu testujeme dokovací stanici s krkolomným názvem EDD-S20EW, která je určena pro Samsungy s Androidem. Jedná se o krabičku se čtvercovým půdorysem a se zakulacenými rohy, která je na své spodní hraně doplněna o čtyři protiskluzové plošky, díky kterým stojí stabilně na pracovním stole. Na horní hraně je odklopná část, pod kterou je umístěn microUSB konektor, do kterého zasunete podporovaný smartphone. Příslušenství má s vloženým smartphonem dobrou stabilitu a převážení s telefonem nehrozí. Na levém boku je umístěn jeden port USB 2.0, na pravém boku jsou přítomny dva další. Poslouží zejména k připojení Flash disku, klávesnice nebo myši. Na zádech je pak umístěn microUSB konektor sloužící k nabíjení telefonu a napájení portů, dále pak sluchátkový jack pro zvukový výstup a konečně také plnohodnotné HDMI sloužící ke grafickému výstupu vloženého zařízení.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Tiskové fotografie dokovací stanice Samsung EDD-S20EW

Dokovací režim „Stůl“

Funkčnost spojení si popíšeme na Samsungu Galaxy Note 3, ten má sice širší konektor s USB 3.0, ovšem microUSB do něj bez problémů zapojíte. Tabletofon sice nebude umístěn přesně ve středu, ale na funkčnost to pochopitelně nemá žádný vliv. Jakmile do dokovací stanice připojíte napájení, neděje se nic do té doby, než do doku vložíte zařízení. To slouží jako zapínací impulz, aktivuje veškeré příslušenství, které máte připojeno v USB portech, a samozřejmě zahájí nabíjení sebe sama. Současně se na zařízení spustí obrazovka dokovacího režimu, která zobrazuje hodiny, datum, kalendář s událostmi, počasí AccuWeather a zástupce důležitých funkcí. Standardně jsou přítomny budíky, hudba, galerie, internetový prohlížeč a YouTube, přidat zde můžete několik dalších aplikací, mezi kterými pak vertikálně rolujete.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Samsung Galaxy Note 3 vložený v doku, do tří USB konektorů můžete zapojit např. Flash disk, klávesnici a myš. Na zadní straně je umístěn napájecí microUSB, 3,5mm jack a HDMI konektor

V dokovacím režimu můžete tlačítkem v horní části displeje přepínat mezi zvukovým výstupem z telefonu a z doku, případně obrazovku dokovacího režimu, která je nešikovně označena jako „Stůl“, vypnout. Co se týká natavení doku, můžete deaktivovat zobrazení zástupců, skrýt horní lištu, nastavit pozadí nebo nastavit interval aktualizace dat o počasí. Jakmile uplyne interval jasu displeje, na zařízení se zobrazí pouze informace o počasí, čas a datum, zbývající část displeje svítí černě, popř. je vypnutá (u AMOLED panelů). Pokud dokovací režim uzavřete, můžete telefon samozřejmě ovládat tak, jak jste normálně zvyklí, stisk klávesy Home vás ale opět dostane do obrazovky dokovacího režimu

Připojíme myš, monitor i gamepad

Všechny USB porty můžete využít najednou, ideálně např. v kombinaci - klávesnice, myš, Flash disk. Pokud k tomu triu připojíte počítačový monitor, získáte jakýsi „Android počítač“, u kterého je srdcem připojené mobilní zařízení. Co se týká myši, krabička si poradila s několika běžnými od různých značek, levé tlačítko myši slouží k potvrzování, pravé emuluje zpětnou šipku, vrací vás tedy o úroveň zpět. Stiskem kolečka se vracíte na domovskou obrazovku, podržením kolečka s otevřou poslední spuštěné aplikace. Samotné kolečko pak slouží k rolování webových stránek a delších nabídek.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Sekce Nastavení - Obecné - Příslušenství se týká nastavení domovské obrazovky „Stůl“ a povolení zvukového výstupu do doku. Po určitém čase, kdy máte smartphone umístěn v dokovací stanici, se na displeji zobrazí hodiny a informace o počasí. Připojený USB Flash disk se ve správci tváří jako samostatné paměťové médium

Klávesnice může být připojena v drátové a bezdrátové verzi, bezchybně např. funguje Bluetooth klávesnice Samsungu. Displej v doku je odkloněn směrem od uživatele, takže se při psaní nabízí poměrně komfortní pohled na displej. USB Flash disk se pak v telefonu zobrazí jako výměnné médium, se soubory můžete dále pracovat přes Správce souborů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Obrazovka v režimu „Stůl“, zástupce ve spodní liště můžete upravit dle libosti, k dispozici je i základní nastavení

Multimediální dok lze připojit k PC monitoru, a to přes HDMI - HDMI kabel nebo přes napojení na jedné straně přes DVI s patřičnou redukci. Co se týká podporovaného rozlišení, přes DVI to není nic světoborného, rozlišení se zde zastavilo na metě 640 × 480 pixelů. Pokud však dokovací stanici připojíte přímo na televizi, dostane se vám až Full HD rozlišení. Displeje jsou v obou případech duplikovány, můžete tedy smartphone ovládat ve stojánku, což se s nepatrným zpožděním projeví na televizi. Dokovací stanici lze využít i pro zrcadlení obrazu, hrajete-li hry se Samsung Gamepadem. Ten se smartponem komunikuje přes Bluetooth, dok propojíte s televizí, vložíte do něj smartphone a můžete hrát. Přes 3,5mm jack se můžete napojit na domácí hudební soustavu a přehrávat v ní hudbu z telefonu.

Pouze pro smartphony

Mezi podporovanými modely narazíme pouze na smartphony. V redakci jsme dokovací stanici vyzkoušeli s Galaxy S III, Galaxy Note II, Galaxy S4 a Galaxy Note 3, u všech zařízení fungovala bezchybně. Pokud do doku vložíte sedmipalcový tablet, bude se ještě nabíjet, ale nezbude dostatek energie k napájení USB portů. Desetipalcový tablet v doku sice ještě drží, ale o nabíjení nemůže být ani řeč. Dvanáctipalcový už dokovací stanici převažuje.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Tiskové fotografie dokovací stanice Samsung EE-D200S

Testované příslušenství je již staršího data, na trh se dostalo zhruba půl roku po uvedení Galaxy Note II, přesto je i na dnešní dobu vítaným doplňkem v obýváku či kanceláři. Samsung již představil novější verzi dokovací stanice pod názvem EE-D200S, krabička má široký microUSB konektor (USB 3.0), na druhou stranu přišla o všechny USB porty, čímž byla její funkcionalita trochu degradována. Můžete do ní zapojit pouze 3,5mm jack pro audio výstup. 

Testovanou dokovací stanici EDD-S20EW lze pořídit za částku okolo 1 500 Kč, ořezanou verzi pouze pro Note 3 (EE-D200S) pak za 850 Kč.

Diskuze (12) Další článek: Galaxy S5 se představí na pondělním Unpacked v Barceloně

Témata článku: Samsung, , Samsung Galaxy, Samsung Galaxy Note, Samsung Galaxy Note 3, Samsung Galaxy Note 3 Neo, Samsung Galaxy Note 3 Neo Duos, Samsung Galaxy Note II, Samsung Galaxy S, Samsung Galaxy S III, Samsung Galaxy S4, Samsung Galaxy S4 Active, Samsung Galaxy S4-A, Paměťové médium, Využití, Levé tlačítko, Samsun, STAN, Počítačový monitor, Test, Napájecí MicroUSB, Zakulacený roh, Sam, Stanice, Dok