Galaxy S Duos: první DualSIM se slušnou výbavou

Stačí-li vám hardware podobný Samsungu Galaxy S a vyžadujete-li dvě SIM, máte nyní horkého kandidáta.

Samsung dnes oficiálně světu představil model Galaxy S Duos. Jak již název napovídá, zařízení se inspirovalo původním Galaxy S, hardware však byl trochu upraven a přibyl nám jeden slot pro SIM kartu. Galaxy S Duos je zařízení o rozměrech 63,1 x 121,5 x 10,5 mm a hmotností 120 gramů. Čelní stranu zaujímá 4" displej typu TFT, který disponuje rozlišením 480 x 800 pixelů. Pod displejem nalezneme standardní ovládací prvky Androidu - zpětnou šipku, kontextovou klávesu a tlačítko Home.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Samsung Galaxy S Duos z přední, boční a zadní strany. Podobnost s Galaxy S III je více, než zřejmá.

Zadní části dominuje 5Mpix snímač, kterému sekunduje přisvětlovací dioda. O automatickém ostření není v tiskové zprávě ani zmínka, s největší pravděpodobností tak bude chybět. Snímač dále zvládá natáčet videa v rozlišení 854 x 480 s 30 fps. Na poměry Dual SIM smartphonu najdeme v útrobách poměrně slušný hardware, znalcům jistě neunikne, že se setkáváme s reminiscencí modelu Galaxy S. Tentokrát je použit 1GHz procesor Snapdragon (MSM7227A) a 512MB operační paměti RAM. Interní paměť má kapacitu 4GB, samozřejmě ji lze rozšířit paměťovými kartami microSD (až 32 GB). Slot je umístěn pod záslepkou na boku přístroje.

Dvojice pozic pro SIM karty se ukrývá až pod zadním krytem společně s 1500mAh baterií. SIM karty budou běžet v režimu „Dual SIM Always On“, tedy budou obě karty zároveň na příjmu. Jakmile budete mít na jedné kartě aktivní volání a bude se vám někdo chtít dovolat na druhou, dostanete do sluchátka notifikaci o druhém hovoru. K přepínání mezi kartami nebude sloužit žádné fyzické tlačítko, pravděpodobně se dočkáme přepínače v horní liště, jak tomu bylo u Samsungu Galaxy Y Duos. Na pravém boku telefonu je dále umístěno zamykací tlačítko, na levém obligátní dvojklávesa regulace hlasitosti. Do horní hrany zapojíte 3,5mm konektor jack, do spodní zase microUSB kabel či nabíječku.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Galaxy S Duos bude standardně prodáván v bílé barevné variantě se stříbrnou boční lištou.

Po systémové stránce je v telefonu hned od výroby připraven Android Ice Cream Sandwich s grafickou nadstavbou TouchWiz 4.0, která je obsažena i ve vlajkové lodi Galaxy S III. V rámci systému můžeme čekat řadu předinstalovaných aplikací od Samsungu, např. komunikátor ChatOn či vstup na portál SamsungApps, který bude společně s defaultním Google Play hlavním zdrojem aplikací a her. Multimédia budou podporována v řadě formátů, pro připojení k internetu půjde využít EDGE, UMTS s HSDPA (7,2 Mbit/s) nebo Wi-Fi (b/g/n). S okolím se navíc spojíte přes Bluetooth 3.0, případně kabelem (USB 2.0). Nechybí ani GPS modul, který základu poslouží k navigování pomocí Google map.

Samsung Galaxy S Duos je prvním pokusem, jak vyrábět Dual SIM zařízení podobné těm nejvybavenějším. Konečně jsme se dostali na větší úhlopříčku a hardware také není k zahození. Ideálním řešením by jistě mohl být dvousimkový Galaxy S II nebo Galaxy S III, lobby operátorů ale pravděpodobně dělají své. Cesta za vybavenějšími Dual SIM smartphony tak musí být vyšlapána postupně. Galaxy S Duos se na svou pouť vydá začátkem září, kdy bude naskladněn na evropských trzích. Na přesné datum dostupnosti u nás a předpokládanou cenu si ještě budeme muset počkat.

Diskuze (27) Další článek: Vodafone začal revoluci, bude účtovat po vteřinách

Témata článku: Samsung, , Samsung Galaxy, Samsung Galaxy S, Samsung Galaxy S Duos, Samsung Galaxy S II, Samsung Galaxy S III, Samsung Galaxy Y, Samsung Galaxy Y Duos, Remini, Fyzické tlačítko, První dual, GAL, Galaxy s, Duo