Galaxy S6 a S6 Edge: budoucnost Samsungu začíná

Samsung právě oficiálně představil Galaxy S6 a S Edge. Telefony jsou přesně takové, jak jej nastínily dřívější úniky. V hlavní roli kov a sklo.
Kapitoly článku

Čekání na Samsung Galaxy S6 je u konce. Korejská světová jednička právě na tiskové konferenci představila vlajkovou loď pro letošní rok a již na první pohled je jasné, že se dřívější úniky informací potvrdily. Design je přesně takový, jak jej prezentovali výrobci pouzder nebo jako bylo prezentováno při úniku fotografií od testera amerického Sprintu (který už tam zřejmě nepracuje). Potvrdilo se i materiálové zpracování, kovové šasi doplňuje odolné sklo Gorilla Glass 4 na zádi i na přídi.

Loňská „pětka“ bodovala odolností proti vodě, tato vlastnost u „šestky“ bohužel chybí. Marně také budete hledat slot pro paměťovou kartu microSD. Galaxy S6 je Samsung, který se vymyká dosavadním zvyklostem, a zcela jistě rozhodne o dalším směřování jihokorejské značky. 

Klepněte pro větší obrázek
Samsung Galaxy S6

Souběžně představený Samsung Galaxy S6 Edge je pak jen drobně upravenou verzí Galaxy S6. Hlavním rozdílem je displej, který při zachování stejného rozlišení i úhlopříčky „přetéká“ na oba boky. Trochu nečekaně je pak S6 Edge osazena o 50mAh větší baterií. Díky zahnutému displeji bychom hádali přesný opak. Zbytek hardwaru, je až na rozměry, identický s Galaxy S6.

Klepněte pro větší obrázek
S6 Edge

Kov a odolné sklo

Oba modely jsou vyrobeny z kovu, ten je patrný zejména na bočních hranách šasi. Na zádech Samsung použil skleněnou vrstvu Gorilla Glass 4, stejně jako na na displejové části. Použitý Super AMOLED panel má úhlopříčku 5,1" a rozlišení 2 560 × 1 440 pix (QHD, neboli 2K). Pod displejem je umístěna standardní trojice ovládacích prvků, dva senzorické ovladače a skutečné tlačítko pro návrat na domovskou obrazovku. V něm je znovu ukryt senzor na snímání otisků prstů. Pro jeho sejmutí stačí na klávesu jen přiložit prst, celé využití otisků napříč telefonem (zamykání, soukromý režim, zapamatování přihlašovacích údajů na webu) se tak má výrazně zrychlit. Displej má u obou modelů jemnost 557 ppi a zvýšený jas na přímém slunci - až 600 cd/mm.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Přes čtečku už není nutné přejíždět.

I přesto, že displej u Galaxy S6 „přetéká“ na obě boční hrany, zůstalo zachováno standardní rozvržení ovládacích prvků. Vpravo je umístěno zamykací tlačítko, vlevo pak oddělené regulátory hlasitosti. Na spodní hraně je umístěn microUSB (USB 2.0), 3,5mm jack, mikrofon a hlavní reproduktor. Na horní hraně narazíme na infraport a sekundární mikrofon k redukci šumu. Oba telefony jsou unibody, což značí nevyměnitelnou baterii. V případě Galaxy S6 má kapacitu 2 550 mAh, je tedy kapacitně o 250mAh menší, než u loňského Galaxy S5. Do Galaxy S6 Edge se naproti tomu vešla 2 600mAh baterie. Zmenšení kapacity baterie je zřejmě důsledkem nízké tloušťky telefonu, S6 má rozměry 143 × 71 × 7 mm a váží 138 gramů, S Edge je s rozměry 142 × 70 × 7 mm nepatrně menší a také o 6 gramů lehčí.


Při psaní článku mi vrtalo hlavou, jak je možné, že má displej modelu Edge stejné rozměry a rozlišení jako základní S6. Vždyť by pak musel být Edge výrazně užší! Ale rozměry obou telefonů jsou (až na těžko znatelný milimetr na výšce a šířce) stejné. Takže v čem je trik?

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Na tečhto dvou fotkách dobře vidíte hlavní rozdíl mezi S6 a S6 Edge.

Jasno mám, až když vidím tiskové snímky a shlédnul jsem tiskovou konferenci. Trik bohužel není v ničem. Zahnutí na obou hranách je jen malé, rozhodně menší, než to bylo u loňského Galaxy Note Edge. Tam navíc mělo zahnutí smysl – tenoučký boční displej zobrazoval informace, Samsung pro něj vymyslel nové uživatelské prostředí. U S6 Edge? Nic takového. Kolegové to právě prověřují přímo v demo zóně na tiskové konferenci, ale zatím to vypadá na „využití: nula“.

Aktualizováno: Podle tweetu od The Verge to s tou nulovou funkcí přehnuté části displeje nebude tak horké...


Díky menší baterii sáhl Samsung po vylepšeném rychlém nabíjení, které je až 1,5× rychlejší, než nabíjení u Galaxy S5. Samsung uvádí, že po deseti minutách nabíjení dostane telefon energii na jeho čtyřhodinové používání. Tyto výsledky však budeme muset ověřit v praxi. U obou modelů přichází podpora bezdrátového nabíjení přímo z výroby. Telefony jsou unibody, takže vyměnitelné nabíjecí kryty, které Samsung využíval v minulosti, jsou ty tam. Samsung zůstává u standardu Qi (výstup 4,6 W) a navíc vsází na standard PMA 1.0 (výstup 4,2 W). V telefonu nechybí ani režim Ultra úsporného režimu, která debutoval u loňské Galaxy S5.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Samsung pro S6/S6 Edge zvolil zcela nový „designový jazyk“.
Klepněte pro větší obrázek
Dobře je to vidět na snímku od AndroidCentral. S5 byla tuctový plasťáček se „švindlchromem na bocích“, S6 je elegán z opravdového kovu.

Na zadní straně je dále umístěn 16Mpix fotoaparát (F1.9),  který přichází s tracking autofocusem, optickou stabilizací obrazu a speciálními fotorežimy. Připraven bude Pro Mode, selektivní ostření či režim pro natáčení videa v horších světelných podmínkách, který bude určen pro hlavní snímač i pro pětimegapixelovou kamerku nad displejem. U ní bude také možné použít režim HDR snímání. Hlavní fotoaparát má fotit výrazně lépe při zhoršených světelných podmínkách, připraveno je i jeho rychlé spouštění na dvojklik domovského tlačítka - fotoaparát má startovat za 0,7 vteřiny.

Osm jader a podpora Samsung Pay

Hardwarově jsou oba telefony postaveny na 64bitovém 14nm Exynosu 7420, který je vyveden v kombinaci 2,1GHz čtyřjádra pro výkon a 1,5GHz čtyřjádra pro úsporu. Operační paměť má kapacitu 3 GB. Interní paměť se vyrovnává s absencí microSD karty, takže si budete muset při zakoupení vybrat variantu s pamětí, která vám vyhovuje. Na výběr bude 32, 64 nebo 128 GB varianta (UFS 2.0). Telefony mají dále bohatou konektivitu, mimo Wi-Fi (802.11 a/b/g/n/ac, Dual Band HT80 MIMO) je připraveno Wi-Fi Direct, LTE Cat. 6, Bluetooth 4.1 (s A2DP, Low Energy, kodekem apt-X a podporou ANT+), infraport k ovládání televize a NFC.

Právě NFC bude využíváno službou Samsung Pay, která umožní platit telefon namísto vaší platební karty. Řešení bude fungovat s NFC i MST (Magnetic Secure Transmission) terminály, bezpečnost bude zajištěna režimem Samsung KNOX. Tisková zpráva se zmiňuje jen o tom, že budou platby zahájeny ve druhé polovině roku v USA, Evropa zatím zmiňována nebyla. Galaxy S6 je cílen i přímo do firem, protože je možné jej snadno integrovat do stávajících firemních systémů. Telefon můžete na dálku lokalizovat, případně uzamknout nebo rovnou vymazat.

Samsungy Galaxy S6 a S6 Edge běží na Android 5.0 Lollipop s grafickou nadstavbou TouchWiz. Mimo obvyklé porce aplikací od Googlu se dočkáme i několika aplikací od Samsungu, zbytek bude k dispozici k volitelnému stažení z portálu Galaxy Apps. V telefonu nebude chybět Podpora stahování (využití Wi-Fi a LTE současně), S Health 4.0 (centrum zdravotních funkcí, Smart Manager (vylepšený správce RAM), vylepšený ekvalizér Sound Alive+, schémata, Rychlé připojení k okolním zařízením z horní lišty, Soukromý režim, S vyhledávač a hlasový průvodce S Voice. Připraveno bude i několik aplikací od Microsoftu: poznámky OneNote a OneDrive přinese 115GB úložiště na dva roky.

TouchWiz má být velmi výrazně přepracován, jak přesně se však dozvíme až tehdy, jakmile si telefon poprvé vyzkoušíme. V telefonu bude podporována celá řada multimediálních formátů, kodek 1440P/VP9 navíc umožní příjem streamovaného videa ve vysokém rozlišení, přičemž baterie nebude tolik vytěžována.

Na trhu už v dubnu

Samsung Galaxy S6 128GB
rozměry a hmotnost: 143 × 71 × 6,8 mm, 138 g
displej: 5,1", kapacitní Super AMOLED, 1 440 × 2 560, 576 PPI
sítě: GSM, 3G, LTE (300|50 Mb/s)
konektivita: microUSB Type-B, Wi-Fi 5, Bluetooth 4.1, GPS
paměť: 128 GB, RAM: 3 GB, baterie: 2 550 mAh
procesor: Samsung Exynos 7420 (8× Cortex-A57, 2 GHz, 14nm)
operační systém: Google Android 5 (Lollipop)
fotoaparát: 16MPx, video (3 840 × 2 160), autofocus, blesk
47 %
vybavenost
cena: už se neprodává

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Galaxy S6: barevné jsou přední a zadní panely, kovové šasi může být ze světlého či tmavého kovu.

Samsungy Galaxy S6 a Galaxy S Edge se na globálních trzích začnou objevovat od 10. dubna. Galaxy S6 bude k dostání v bílé, černé, zlaté a modré. Pro Galaxy S Edge platí stejné barevné varianty, jen modrá byla nahrazena zelenou. Očekávaná cena v ČR zatím není známa, očekáváme však, že se bude pohybovat lehce nad úvodní cenou loňského Galaxy S5, tedy zhruba na úrovni lehce pod dvaceti tisíci korunami.

Samsung Galaxy S6 Edge 128GB
rozměry a hmotnost: 142 × 70 × 7,0 mm, 132 g
displej: 5,1", kapacitní Super AMOLED, 1 440 × 2 560, 576 PPI
sítě: GSM, 3G, LTE (300|50 Mb/s)
konektivita: microUSB Type-B, Wi-Fi 5, Bluetooth 4.1, GPS
paměť: 128 GB, RAM: 3 GB, baterie: 2 600 mAh
procesor: Samsung Exynos 7420 (8× Cortex-A57, 2 GHz, 14nm)
operační systém: Google Android 5 (Lollipop)
fotoaparát: 16MPx, video (3 840 × 2 160), autofocus, blesk
50 %
vybavenost
cena: už se neprodává

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
S5 Edge: barevné varianty

Témata článku: Samsung, , , , , Samsung Galaxy, Samsung Galaxy Note, Samsung Galaxy Note Edge, Samsung Galaxy S, Samsung Galaxy S5, Samsung Galaxy S6, Samsung Galaxy S6 128GB, Samsung Galaxy S6 64GB, Samsung Galaxy S6 Edge, Samsung Galaxy S6 Edge 128GB, Samsung Galaxy S6 Edge 64GB, Samsung Galaxy S6 Edge+, Samsung Galaxy S6 Edge+ 64GB, Skutečné tlačítko, Sapphire, Očekávaná cena, Samsun, Galaxy s, Přesný opak, Zadní panel