Galaxy Y Pro: messenger pro mladé [první dojmy]

Malý, s kvalitní QWERTY klávesnicí, Androidem a paletou funkcí v zádech. Prožene plachetnice Galaxy Y Pro své konkurenty?

Samsung Galaxy Y Pro je druhým zástupcem modelové řady Y (Youth), kterou Samsung vyhradil pro levné přístroje zaměřené spíše na mladší generace středně náročných uživatelů. Zatímco pro první model, Galaxy Y, je nejdůležitější nízká cena, přídomek Pro naznačuje, že přibude i jeden technologický výdobytek, QWERTY klávesnice.

Telefon parádně padne do ruky díky zaobleným rohům. Ukazováček levé ruky dosáhne akorát na vypínací/zamykací tlačítko, palec levé ruky zase na klávesy ovládání hlasitosti. Samsung do modelu vložil 2,6" dotykový QVGA displej v režimu naležato a je třeba dodat, že není příliš kvalitní - trpí změnami barev při pohledech ze stran a občas se v něm i odráží okolní objekty. Díky tomu se ale mohly značně zvětšit hlavní ovládací prvky telefonu, kterým vévodí optický trackpad. Jeho citlivost jde nastavit hned v několika krocích.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Galaxy Y Pro, levný messenger od Samsungu

 

Samsung B5510 Galaxy Y Pro lze pořídit v - e-shopech za cenu od - (Zdroj: Heureka.cz)
Porovnat ceny >>
 

 

QWERTY klávesnice, hlavní zbraň telefonu, mě zajím potěšila ze všeho nejvíce. Tlačítka jsou vyrobena z tvrdého plastu, stisk je jistý a překlepy se objevují jen zřídka. Z prvních dojmů stojí za zmínku dvě klávesy v pravé spodní části klávesnice, které spustí ty aplikace, které si v nastavení vyberete.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zadní kryt telefonu je vyroben z pružného vroubkovaného plastu, otisky prstů na zádech jsou již minulostí.

Samsung model Galaxy Y Pro vybavil operačním systémem Android 2.3.5 včetně grafické nadstavby TouchWiz 3. Stejně, jako u recenze Galaxy Pro, který se do ČR nakonec oficiálními kanály nedostal, však budu negativně hodnotit zobrazování, resp. nezobrazování, některých položek na displeji. Často budete muset odrolovat do spodních částí nabídek, aby jste si přečetli všechny informace nebo zobrazili potřebné ovládací prvky. Systém zatím běhá svižně, aplikační výbava se drží zajetých kolejí Samsungu. Nechybí například ThinkFree Office, aplikace pro tvorbu a editaci dokumentů MS Office, ani čtečka Wooky nebo widget Zprávy a počasí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klávesnice poskytuje dostatek prostoru pro vaše palce
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
V základním balení najdeme mimo telefonu a 1200mAh baterie ještě nabíječku, USB kabel, uživatelskou příručku a 2GB microSD kartu i s redukcí na plnohodnotnou SD.

Aktuálně se pouštím do podrobnějšího testování. Pokud máte k telefonu jakékoliv dotazy, nebojte se zeptat v komentářích pod článkem. V recenzi na ně bude patřičně odpovězeno.

Diskuze (8) Další článek: Mobility 12/11: nejlepší mobily roku 2011

Témata článku: Samsung, , , , , Samsung Galaxy, Samsung Galaxy Pro, Samsung Galaxy Y, Samsung Galaxy Y Duos, Samsung Galaxy Y Pro, Samsung Galaxy Y Pro Duos, Youth, Pro +, Meš, Hlavní zbraň, GAL,