Garmin Forerunner 35 Optic: levné chytré hodinky, které vás důkladně proměří [recenze]

  • Recenze cenově dostupných značkových hodinek s GPS
  • Průběžně měří kroky, srdeční tep a upozorňují na notifikace z telefonu
  • Jsou malé, lehké a mají dlouhou výdrž
Kapitoly článku

Pokud jste do nového roku vstoupili s předsevzetím, že se budete více hýbat, mohl by se vám hodit pomocník – hodinky Garmin Forerunner 35 Optic. Zvládnou přesně měřit sportovní aktivity s GPS, celý den monitorují váš tep i běžný pohyb, upozorní na notifikace či volání ze spárovaného telefonu a přitom ani nejsou nijak drahé. Stojí 5 490 Kč (aktualizováno 10.10.2017 – oficiální cena byla upravena na 4 990 Kč).

Na ruce ve dne v noci

Hodinky jsou to poměrně malé a lehké – zejména hmotnost 37 g stojí za pozornost. Plošné rozměry 35,5 × 40,7 mm patří mezi chytrými hodinkami k menším a snese je i hubenější ruka a tloušťka 13,3 mm působí v reálu ještě tenčím dojmem, protože hodinky mají vespod zaoblený výstupek otického snímače srdečního tepu. Jsou zkrátka malé a lehké, pohodlně se dají nosit celý den i noc.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek 
Garmin Forerunner 35 Optic. Příjemně malé a lehké hodinky. Tělo mají plastové, řemínek pryžový, a tak nepůsobí nijak honosným dojmem. Zpracování je ale bezvadné.

O zobrazení se stará čtvercový monochromatický displej s bílým podsvícením. Rozměry má 23 × 23 mm a rozlišení 128 × 128 bodů. Neumí barvy, nezáří jako OLED, ale svou funkci plní bezvadně – je skvěle čitelný i bez podsvícení, poskytne potřebné informace a má minimální spotřebu energie.

Uvnitř hodinek je čip GPS, senzor pohybu, vibrační motorek, optický senzor srdečního tepu a nějaká ta výpočetní elektronika. Zmínit musím i Bluetooth a ANT+, tedy bezdrátové technologie pro komunikaci s mobilem a dalšími připojenými čidly. Co naopak chybí? Třeba možnost zpřesnění polohy systémem GLONASS či barometrický výškoměr, to už jsou zkrátka fajnovosti pro vyšší modely.

O tlačítko méně

Že jsou hodinky modelem naopak základním dokazují už na první pohled. Plast, pryžový pásek a monochromatický displej prostě nijak neoslní. Věřím, že vizuálnímu dojmu by výrazně pomohl některý z nabízených barevných řemínků, ale testovaná černá verze prostě vypadá příliš obyčejně. Škoda, že řemínek nemůžete snadno vyměnit za libovolný jiný, úchyt není univerzální.

Klepněte pro větší obrázek 
Nabízené barevné varianty řemínků. Zelený či modrý vypadají jako ideální volba - oživí vzhled hodinek a podtrhnou jejich sportovní charakter

Konstrukční zpracování je ale precizní. Vše je pevné a hodinky vodotěsné nejen do sprchy, ale i na plavání (vyzkoušeno v praxi). Na plastovém těle nejsou ani po třech týdnech celodenního nošení oděrky, zjevně bude z těch odolnějších. Na sklíčko bych si ale raději ochrannou fólii dal, člověk nikdy neví.

Ovládání je zajištěno čtveřicí tlačítek po stranách. Jsou dostatečně velká, snadno rozeznatelná hmatem a mají jasnou odezvu. Na hodinkách nedám na tlačítka dopustit, dotykový displej je příliš malý a nepřesný. Tlačítko stisknu vždy s jistotou i poslepu nebo v rukavicích.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Veškeré ovládání se provádí čtveřicí tlačítek po stranách, displej dotykový není • Vespod hodinek je pak senzor srdečního tepu • Řemínek bohužel nelze vyměnit za libovolný jiný, namísto klasické hrazdičky je úchyt proveden dvěma šrouby. 

S jedním tlačítkem se zbytečně plýtvalo – slouží jen k vypínání a aktivaci podsvícení. Zbývající tři pak musí obstarat zbytek. Jedno potvrzuje, druhém se vrací zpět a zbývá pak už jen jediné pro rolování v nabídkách a při nastavování hodnot. Ano, jde to tím pádem jen jedním směrem. A když položku přeskočíte, musíte rolovat znovu.

Na ovládání si to chce tedy trochu zvyknout. Ale kupodivu to docela jde, položek totiž není nikdy mnoho a ve finále mě to štvalo jen při nastavování budíku – sice minuty skáčou po pěti, ale i tak je to 12× stisknutí, když člověk ve spěchu požadovaný čas mine.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek 
Displej je mírně zapuštěn pod obvodovou hranu. Přímo to nahrává vyplnit tento prostor dodatečnou ochrannou fólií, aby se nepoškrábal. Hodinky sou jinak příjemně malé a vejdou se pod každou manžetu rukávu. V šeru čitelnosti displeje pomůže bílé podsvícení.

Co ukážou a co změří

Průběžně hodinky měří následující:

  • Srdeční tep: měří se kontinuálně, k dispozici pak máte spojitý graf z průběhu dne i noci. Na displeji se vedle aktuálního tepu ukazuje i průměrný klidový.
  • Počet kroků a ušlapaná vzdálenost: cíl se postupně přizpůsobuje zvyšováním výkonnosti nebo si ho můžete pevně nastavit v aplikaci
  • Spálené kalorie: zvlášť se rozlišuje aktivní spalování při náročnějším pohybu. Ten hodinky samy poznají, anebo se aktivuje měřením nějaké sportovní aktivity.
  • Počet aktivních minut: statistika, která ukazuje právě počet aktivních minut v uplynulém týdnu. Cíl si můžete nastavit.

Z chytrých funkcí vám ukážou:

  • Počasí: aktuální a na čtyři hodiny dopředu
  • Příchozí volání: uvidíte jméno či telefonní číslo volajícího, máte možnost hovor odmítnout či přijmout
  • Příchozí zprávy a upozornění z aplikací: můžete si nastavit aplikace, které vám na hodinkách ukážou notifikaci. Zprávy si můžete na displeji rovnou přečíst.
  • Historii aktivit a rekordů: výpis zaznamenaných aktivit s podrobnostmi
  • Najít můj telefon: rozezní spárovaný telefon

No a samozřejmě také ukazují čas… K tomu i datum, den v týdnu a nějaké ty notifikační informace. To je s těch průběžných „chytrohodinkových“ funkcí vše. Na rozdíl od vyšších modelů od Garminu zde není k dispozici platforma pro vlastní doinstalované aplikace. Nic víc hodinky nenaučíte. Jenže ještě jsem nezmínil to nejdůležitější – hodinky umí bezvadně měřit sportovní aktivity.

Při měření aktivity přijde ke slovu vestavěná GPS. Ale můžete měřit i bez ní, pouze s vestavěným akcelerometrem, respektive krokoměrem, případně dalšími čidly připojenými přes ANT+. Tím jsou například vybaveny i mnohé stroje na kardio cvičení ve fitness centrech. Hodinky měří tyto aktivity:

  • Chůze
  • Běh venku
  • Běh uvnitř
  • Kolo
  • Kardio

Další přidávat bohužel nejde. Škoda, je to v zásadě hloupé omezení. Když pojedete na běžky nebo na inliny, tak si holt zapnete Kolo a zpětně typ sportovní aktivity změníte v aplikaci. Co mě mrzí nejvíce, že chybí záznam plavání. Pokročilejší hodinky od Garminu totiž umí počítat tempa a délky uplavaných bazénů. Funguje to na základě analýzy záznamu z akcelerometru, který i Forerunnery 35 mají, ale funkci postrádají. Garmin holt nutí multisportovce sáhnout hlouběji do kapsy.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Výchozí obrazovka • analogová podoba hodin • info o srdečním tepu • ušlapané kroky 
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Počasí • příchozí zpráva • nabídka
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Výběr aktivity • příprava GPS a čidel • možnosti nastavení aktivity • průběh sledování 

U každé aktivity je možné nastavit, co se má zobrazovat na displeji, zda se má aktivovat alarm hraničních hodnot (rychlosti, HR atp.) nebo automatická pauza. Na hodinkách by to bylo poměrně zdlouhavé, naštěstí to jde rychleji odbýt v telefonu.

Témata článku: , , , , , , , , , Bílé podsvícení, Požadovaný čas, Sportovní funkce, Priorita, Barometrický výškoměr, Dlouhá výdrž, Zpřesnění, Výstupek, Dočasné řešení, Vestavěný snímač, Automatická pauza, Největší rozdíl, Runkeeper, Číslo volajícího, Vestavěný akcelerometr, Výpis,