IFA

Hodinky Samsung Gear S3: tři přání vyslyšena [preview]

  • Samsung Gear S3 budou mít dvě varianty - Classic a Frontier
  • Gear S3 má to, co Gear S2 ne - větší displej, GPS i reproduktor
  • Kruhový displej kryje odolné sklo Gorilla Glass SR+

Samsung dnes v Berlíně oficiálně představil chytré hodinky Gear S3. Prodávat se budou ve dvou variantách, přičemž hlavním cílem nových hodinek je vymazat nedostatky předchozí generace. Došlo tedy ke zvětšení displeje a do hodinek se vrací zpět GPS i samostatný reproduktor. Vybrané modely budou navíc osazeny slotem pro SIM kartu.

Dvě verze - Frontier a Classic

Hodinky Samsung Gear S3 mají rozměry 46 × 49 × 13 mm a nasadíte na ně i klasické 22mm řemínky. Varianta hodinek do terénu (označeny jako Frontier) váží 62 gramů, střídmější verze Classic vás pak bude tížit 57 gramy. Samsung do hodinek integroval o něco větší kruhový displej, tentokrát má Super AMOLED panel úhlopříčku 1,3 palce a používá rozlišení 360 × 360 pix.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Verze Frontier má silikonový pásek a je určená hlavně do terénu

Displej je kryt sklem Gorilla Glass SR+, které je určeno právě pro nositelnou elektroniku, a dále zvládne zobrazovat i v plnobarevném režimu Always On. Okolo displeje opět nechybí otočný prstenec, je však obohacen o nové funkce. Může jím např. přijmout nebo odmítnout hovor či ukončit budík. 

Na straně Gear S3 nechybí ani reproduktor, takže si z hodinek poslechnete hudbu nebo ze zápěstí zavoláte. Na spodní hraně nechybí snímač srdečního tepu, v útrobách pak najdeme 380mAh akumulátor, který by měl hodinky napájet, podle tiskové zprávy, až čtyři dny. Celé tělo hodinek navíc splňuje odolnostní normu IP68 (u verze Frontier i armádní standard MIL-STD-810G), nabíjení probíhá skrz bezdrátovou kolébku.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Verze Classic je konzervativnější a má více připomínat běžné hodinky

Samotná varianta Frontier určená do terénu působí na pohled robustněji, verze Classic má navázat na loňskou variantu Gear S2 Classic, takže čekejte střídmější design, který se bude blížit vzhledu klasických analogových hodinek.

U verze Frontier je také možnost vložení SIM pro volání, mobilní data pak mohou probíhat až přes LTE. V základním režimu se ale hodinky spojí přes Bluetooth 4.2 s telefonem, který má alespoň Android 4.4 a minimálně 1,5GB RAM. Bezdrátovou konektivitu doplňuje Wi-Fi b/g/n, NFC (hodinky jsou připraveny na platby Samsung Pay) a také čip GPS/GLONASS. Z pohledu senzorů stojí a to zmínit akcelerometr, gyroskop, barometr a snímač okolního osvětlení.

Některé funkce se dostanou i do Gear S2

Hodinky Gear S3 pohání dvoujádrový procesor o taktu 1 GHz, který doplňuje 768MB RAM. Interní paměť má kapacitu 4 GB, ovšem předpokládáme, že její část bude zabrána systémovou ROM, takže pro uživatele nakonec zbude trochu méně úložného prostoru. Změna nenastala ani v rámci použitého prostředí, jihokorejci zůstávají věrní Tizenu, konkrétně verzi 2.3.2.

Vzato kolem a kolem, Samsung v případě Gear S3 vyslyšel ty nejpalčivější nedostatky předchozí generace. Displej byl nepatrně zvětšen, přibyl GPS čip a díky reproduktoru si z hodinek od Samsungu zřejmě opět zavoláte přímo ze zápěstí. A smutnit nemusí ani současní majitelé Gear S2, protože v rámci brzkých softwarových aktualizací se mohou těšit i na část softwarových novinek z Gear S3.

Diskuze (30) Další článek: Sledujte tiskovou konferenci Samsungu v živém streamu

Témata článku: Samsung, , , , , , , , , Dvoujádrový procesor, Super AMOLED panel, Gear, Sam, Armádní standard, Launch film, Otočný prstenec, Hodinky s NFC, Hlavní cíl, Hod, Kruhový displej, Gear s, Pře, Samsun, Přání, Praní,