HTC Desire Eye: 13Mpx kyklop ve formě [recenze]

HTC vyhnalo „selfiemánii“ do extrému a začalo prodávat Desire Eye s 13Mpx čelní kamerkou. Ani zbylá výbava si nezadá s loňskými topmodely.
Kapitoly článku

Pokud bychom měli jmenovat funkci, na kterou se v loňském roce výrobci telefonů obzvláště zaměřily, byla to bez pochyby kvalita „selfie“ snímků. Téměř žádnému novém modelu nesměla chybět vylepšená čelní kamerka, prostřednictvím které bylo tyto fotky možné pořizovat. Nejčastěji jsme se mohli setkat s 5Mpx rozlišením této kamerky. Byly však i tací, kteří své telefony osadili 8Mpx moduly. Koncem loňského roku se pak objevilo monstrózní HTC Desire Eye, které mělo na obou stranách telefonu 13Mpx fotoaparát. Ihned se o něm proto začalo mluvit jako o nekorunovaném králi „selfies“.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
HTC Desire Eye se prodává v oranžové a modré variantě.

HTC Desire Eye
rozměry a hmotnost: 152 × 74 × 8,5 mm, 154 g
displej: 5,2", kapacitní S-LCD, 1 080 × 1 920, 424 PPI
sítě: GSM, 3G, LTE (150|50 Mb/s)
konektivita: microUSB Type-B, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, Bluetooth 4, GPS
paměť: 16 GB, microSDHC (32 GB), RAM: 2 GB, baterie: 2 400 mAh
procesor: Qualcomm Snapdragon 801 (4× Krait 400, 2 GHz, 28nm)
operační systém: Google Android 4.4 (Kitkat)
fotoaparát: 13MPx, video (1 920 × 1 080), autofocus, blesk
37 %
vybavenost
cena: už se neprodává

V minulosti používala tchajwanská společnost označení Desire pro své telefony střední třídy. Proto leckoho překvapilo, že model Desire Eye nevyniká pouze čelní kamerkou, ale také jeho hardwarová výbava je na velmi vysoké úrovni. Na přední straně má dokonce šikovně schované stereoreproduktory HTC BoomSound. Pojďme ale hezky od začátku. V prodejním balení dostanete krom telefonu také cestovní nabíjecí adaptér, sluchátka nebo microUSB kabel, který slouží jak pro dobíjení, tak pro propojení telefonu s počítačem. Samozřejmostí jsou také brožurky pro rychlé počáteční nastavení apod.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Šuplíčky pro nanoSIM a microSD kartu jdou otevřít i bez speciálního náčiní.

Bez tlačítek, ale s okem

Že nejde pouze o běžný „selfie“ telefon vám dojde hned při pohledu na displej. Jde o 5,2palcovou IPS obrazovku s FullHD rozlišením (1 920 × 1 080 pixelů), čímž dosahuje výsledné jemnosti 424 ppi. Jeho kvalita se řadí do nadprůměru, když nabízí vyvážené zobrazení barev, velmi dobré pozorovací úhly i dostatečnou viditelnosti při dopadu přímých slunečních paprsků. Mírné zamrzí pouze větší okraje nad a pod displejem, jenž tak zabírá zhruba 66 % plochy na čelní straně. To je však parametr, se kterým HTC dlouhodobě bojuje. Svou roli zde jistě hrají již zmíněné stereoreproduktory.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Desire Eye je kromě všeho také voděodolný, a tudíž mu nevadí žádné postříkání vodou.

Desire Eye využívá softwarová řešení systémových tlačítek, což znamená, že pod displejem se nachází pouze logo a jeden ze stereoreproduktorů. O poznání více tohoto najdeme nad zobrazovací plochou. Přímo ve středu je umístěna proklamovaná 13Mpx kamerka, přičemž nalevo od ní je i dvoudiodový LED blesk a dvojice senzorů (okolního světla a přiblížení). Na pravé straně problikává informační dioda. Druhý ze stereoreproduktorů je šikovně schovaný mezi displejem a sekundární kamerkou

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Baterie telefonu je uživatelsky nevyjímatelná.

Zatímco sluchátka připojíte do 3,5mm jacku vyvedeného do horní hrany telefonu, nabíjecí microUSB konektor se nachází na straně opačné. Společnost mu zde dělá ještě mikrofon. Všechna hardwarová tlačítka byla umístěna na pravý bok, když odtud budete mj. zapínat telefon nebo ovládat hlasitost. Akcent na fotografické funkce je patrný i z přítomnosti hardwarové spoušti fotoaparátu. Vzhledem ke skutečnosti, že zadní kryt telefonu je uživatelsky neodnímatelný, jsou sloty pro nanoSIM kartu a paměťovou microSD kartu na levém boku. K jejich vysunutí není třeba žádného speciálního klíčku, když si díky šikovnému mechanismu vystačíte s nehtem.

Hlavní fotoaparát vpředu nebo vzadu?

S mottem „méně je více“ v hlavách navrhovali designéři HTC stranu zadní. V levém horním rohu je proto pouze umístěný hlavní (pokud to tak můžeme říct) fotoaparát s rozlišením 13 Mpx, přičemž dvoudiodový LED blesk se umístěn pod něj. V horní části strany se nachází i druhý z mikrofonů. Protože hlasité reproduktory jsou vpředu, zbývajícím prvek zadní části je logo výrobce a nezbytná označení výrobků dle standardů EU. Zadní strana je vyrobena z matného plastu. Nemusíte se proto bát, že vám na ní budou ulpívat otisky prstů.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Hmotnost telefonu činí 154 gramů.

Celkovými rozměry 151,7 × 73,8 × 8,5 mm se telefon řadí k těm větším. Z tohoto pohledu je zřejmé, že telefon se bude jednou rukou ovládat ženám. Pánové by s ovladatelnosti však žádný problém mít neměli. Nemusíte se bát ani toho, že by vám telefon měl lehce vyklouznout z ruky. Zabraňuje tomu dobře zpracovaná povrchová úprava zadní části.

O výkon je postaráno

To, že se nejedná o žádné ořezávátko, dokazuje výborná výbava v čele se čtyřjádrovým procesorem Qualcomm Snapdragon 801 s taktem 2,3 GHz. Jeho neodmyslitelnou součástí je rovněž grafický akcelerátor Adreno 330 a RAM paměť v tomto případě dosahuje konformních 2 GB. Z těch je po spuštění dostupných zhruba 1,1 GB, i to však stačí k tomu, aby telefon dokázal pracovat plynule bez dalších potíží a zbytečných čekání. Přidat mohli konstruktéři na vnitřní paměti, která má 16 GB, reálně využitelných je přitom jen 8,4 GB. Vše proto částečně zachraňuje podpora paměťových microSD karet až do velikosti 128 GB.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Ve výsledcích benchmarkových testů se telefon umisťuje na špici. Zleva: AnTuTu, Quadrant Standard, 3DMark a Vellamo.

Témata článku: HTC, , , , , , HTC Desire, HTC Desire Eye, LG G3, LG G3 32GB, Nokia Lumia 1020, Stlačení, F +, Klikyhák, Reálný přínos, Oblíbený web, Pro Motion, Kyklop, Krátký klip, Datový fup, Povrchová úprava, Maximální kvalita, Děs, Výsledný záznam, Snadné ovládání,