HTC One M9: Iron Man bez ultrapixelů [MWC]

Světový mobilní kongres jede na plné obrátky a chrlí ty největší hity. HTC One M9 bude patřit ke špičce, letos konečně bez výhrad k foťáku!

Konec nekonečných dohadů, HTC One M9 je oficiálně zde. Znovu bude patřit k nejlépe zpracovaným, nejlépe vypadajícím a nejvýkonnějším superphonem na trhu. Z předchozích generací si bere to dobré a daleko v minulosti nechává to špatné (tedy fotoaparát). Proč Iron Man v nadpisu? One M9 na světlo světa doprovodil Robert Downey Jr., tedy filmový Iron Man a toto spojení má odkazovat na kovový exoskeleton nového telefonu.

Klepněte pro větší obrázek 
One M9. Kromě jednobarevných verzí se chystají i kombinace dvou berevných kovů.

Právě „ultrapixelová“ kamera byla důvodem, proč One M7 a M8 ztrácely. HTC sice horem dolem vysvětlovalo, v čem je ultrapixel lepší než megapixelů, ale reálný efekt se nedostavil a uživatelé platili horentní sumy za superphone se čtyřmi megapixelů. M8 přidal druhou kameru pro hrátky se 3D a hloubkou ostrosti, ale i ta končí v propadlišti dějin (a nemyslím, že by nějak zásadně chyběla).

M9 přichází s rozlišením 20 MPx, video může mít až 4K. Optika je krytá safírovým krystalem. HTC se chvástá špičkovou obrazovou kvalitou, ale se soudy si počkejme až na reálné srovnání s konkurencí. Přední kamerka zůstává u Ultrapixelů (nevíme kolika), přidává širokou optiku, což by (na rozdíl od loňské hlavní kamery) mohlo dávat smysl. Při focení i po něm si můžete pomoct celou řadou softwarových foto-hraček, od panoramat přes ozvučené videosekvence a barevné efekty až po nekonečné možnosti sdílení.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Později se přidá zlato-růžová kombinace. 

Tělo novinky je poměrně masivní, má na dnešní poměry značných 9,6mm. Překvapivou (a pozitivní) zprávou je, že displej oproti loňsku nerostl a zůstává na 5". Zůstává i rozlišení: 1080p, tedy FullHD. Zvěsti o modelu M9 Plus se nepotvrdily, a tak se QHD/2K displej do portfolia HTC dostane až někdy v budoucnosti. Co se výkonu týče, tady nečekejte kompromisy: Qualcomm Snapdragon 810 a 3 GB RAM.

HTC One M9 ve zkratce

  • rozměry a hmotnost: 145 × 70 × 9,6 mm, 157g
  • displej: 5.0 inch, Full HD 1080p
  • OS: Android 5.0 Lollipop a nadstavbou HTC Sense 7
  • procesor: osmijádrový a 64-bitový Qualcomm Snapdragon 810
  • paměť: 4 GB RAM, úložiště 32 GB, microSD
  • sítě: 2G (850/900/1800/1900 MHz), 3G (850/900/1900/2100 MHz), 4G LTE (FDD bands 1,3,5,7,8,20,28, TDD bands 38,40,41)
  • konektivita: 3,5mm audio jack, Bluetooth 4.1 aptX, Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac (2,4 & 5 GHz), HTC Connect, DLNA, HDMI MHL 3.0, CIR, microUSB 2.0, NFC
  • fotoaparát: rozlišení 20 MPx, 4K video, optiku chrání safírové sklo, BSI sensor, světelnost f/2,2, ohnisková vzdálenost 27,8mm, přední kamera HTC UltraPixel, světelnost f/2,0, ohnisková vzdálenost 26,8mm, 1080p video
  • baterie: 2 840 mAh
  • další: nano SIM, GPS, GLONASS, senzor intenzity okolního osvětlení, senzor přiblížení, akcelerometr, elektronický kompas, gyroskop, Hallův senzor

HTC si u nové M9 hodně zakládá také na kvalitě zvukového výstupu. Základem jsou stereoreproduktory HTC Boomsound, které sice na čelní straně přístroje zabírají hodně místa, ale pro jejich bezkonkurenční zvuk jim to rádi odpustíte. Od loňska na nich prý HTC pracovalo společně s Dolby a slibují, že jsou ještě lepší než v M8. Naopak podpora šestikanálového zvuku Dolby 5.1 Surround sound zní při počtu dvou reproduktorů jen jako trochu zbytečná marketingová vějička. Přes Bluetooth teď HTC a Dolby slibují protlačit 24-bitový zvuk v HTC kvalitě.

Co je nové, je standard či streamovací technologie HTC Connect. Z dostupného popisu není zcela zřejmé, o co jde, výrobce říká, že takto posune multimédia nad rámec telefonu a že posun tří prstů po displeji přenese obsah na kompatibilní televize či reprosoustavu. Co však bude tato kompatibilita obnášet a jaké budou další možnosti, zůstává zatím s otazníkem. Podporovaná je také technologie Qualcomm AllPlay, televizní fandové se znovu mohou těšit na infračervený přijímač/vysílač pro ovládání domácí elektroniky.

Android, barvy a ceny

O Androidu se HTC nezmiňuje, v dostupných materiálech toto slovo naprosto chybí, ale nic dramatického neděje, půjde o Android 5.0 překrytý nejnovější verzí HTC Sense 7. Znovu staví na informační obrazovce BlinkFeed. 

HTC One M9 bude celosvětově dostupný v šedé (gunmetal grey), zlaté a dvojkombinacích stříbro-růžové zlato a později se přidá zlato-růžová. Snad jen pro úplnost HTC v tiskových materiálech zdůrazňuje, že zmínky o barevných provedeních opravdu směřují k barvě, nikoliv skutečnému kovu. Už z loňska (One M8) ale víme, že povrchové zpracování alá THC patří k tomu nejlepšímu, co je v mobilní říši k vidění.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
I tentokrát se počítá s širokou paletou příslušenství včetně originálního krytu DotView. Tentokrát bude mít průhledná záda, aby ošklivým plastem nezakrýval kovová záda. Dostupný bude také Active Case vedě a prachutěsný podle certfikátu IP68.

Ceny ani datum startu na českém trhu dostupné zdroje nezmiňují, doplníme je později.

HTC One M9
rozměry a hmotnost: 145 × 70 × 9,6 mm, 157 g
displej: 5,0", kapacitní S-LCD, 1 080 × 1 920, 441 PPI
sítě: GSM, 3G, LTE (300|50 Mb/s)
konektivita: microUSB Type-B, Wi-Fi 5, Bluetooth 4.1, GPS
paměť: 32 GB, microSDHC (32 GB), RAM: 3 GB, baterie: 2 840 mAh
procesor: Qualcomm Snapdragon 810 (8× Cortex-A57, 2 GHz, 20nm)
operační systém: Google Android 5 (Lollipop)
fotoaparát: 20MPx, video (3 840 × 2 160), autofocus, blesk
42 %
vybavenost
cena: už se neprodává

Diskuze (49) Další článek: Huawei TalkBand N1: nositelnost maskovaná za běžecká sluchátka [MWC]

Témata článku: HTC, , HTC One, HTC One (E8), HTC One (M8), HTC One M9, UltraPixel, Man, Ohnisková vzdálenost, GLONASS Senzor, Povrchové zpracování, Stříbro, Safírový krystal, Růžové zlato, Tiskový materiál, Ultra, TDD, Safírové sklo, Dostupný materiál