Huawei Mate 8: výkonné monstrum brzy i v Evropě [CES]

Huawei přiveze na podzim představený phablet Mate 8 i do Evropy, a to už velmi brzy. Těšte se na špičkové zařízení s dobrou výdrží.

Obnovenou premiéru pro globální trh si na veletrhu CES 2016 v Las Vegas odbyl šestipalcový phablet Huawei Mate 8. Čínský výrobce oznámil jeho dostupnost také pro evropské země. Na českém trhu se novinka objeví v březnu 2016 za předpokládanou cenu 15 590 Kč. Bude tak o něco levnější než aktuální vlajkový model Huawei Mate S. Na výběr bude ve stříbrné a šedé barvě s 32 GB vnitřní paměti. Na vybraných zahraničních trzích bude možné zakoupit zlatou a hnědou verzi zařízení, jež existují i v provedení s větší pamětí a funkcí dualSIM.

Klepněte pro větší obrázek

Huawei Mate 8 je špičkové zařízení, které ovšem díky velké šestipalcové úhlopříčce IPS FullHD displeje nebude mířit na masové uživatele, což je úkol právě pro Mate S nebo Huawei P8. Novinka je určena pro ty, kdo potřebují zařízení s velkou obrazovkou a ocení dvoudenní výdrž zařízení, jež by měla být dosažitelná díky akumulátoru s kapacitou 4 000 mAh. Technologie rychlého dobíjení zajistí během 30 minut nabití zařízení pro jednodenní provoz.

DualSIM se všemi LTE frekvencemi

Po stránce výkonu se jedná zatím o nejpokročilejší zařízení z dílen Huawei. Phablet je poháněn osmijádrovým procesorem HiSilicon Kirin 950 s maximálním taktem až 2,3 GHz. O grafiku se stará jednotka Mali-T880, připraveny jsou 3 GB RAM a 32GB vnitřní úložiště. To se bude dát rozšířit kartou microSD. Smartphone bude existovat v podobě singleSIM (model NXT-L09) i dualSIM (model NXT-L29), jenž bude sdílet společný hybridní slot s druhou SIM kartou. Huawei se chlubí globální konektivitou pro 217 světových zemí. Ve výčtu frekvencí nechybí všechna v tuzemsku používaná LTE pásma.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Tělo zařízení je opět celokovové, zhotovené z leteckého hliníku. Displej se vyznačuje 2,5D efektem, tzn. mírným zahnutím k okrajům, a tenkými rámečky. Panel zabírá 83 % plochy přední strany. I přes vysoký výkon procesoru by se zařízení nemělo nadměrně zahřívat. Huawei použilo šestivrstvou termální technologii umožňující lepší odvod tepla, což má mimo jiné vést k nižší spotřebě energie baterie.

Klepněte pro větší obrázek

Stájovou špičkou má být taktéž použitý 16Mpx hlavní fotoaparát s optickou stabilizací obrazu. Huawei Mate 8 používá senzor Sony IMX298 s velikostí 1/2.8 a pixely o velikosti 1,12 mikronu. Objektiv se vyznačuje světelností F/2.0. Huawei používá vlastní procesor pro zpracování fotografií, do jehož vývoje za poslední tři roky investovala téměř 100 milionů dolarů. Výsledkem má být rychlé zaostřování a dobře prokreslené snímky s vyšším jasem. Přední kameru reprezentuje 8Mpx snímač Sony IMX179 s 26mm ohniskem pro širší záběr u selfie snímků. Jeden z fotografických módů pak umožňuje narovnat snímky vyfocené z úhlu.

Více než 100 vylepšení v prostředí

Mate 8 obsahuje znovu vylepšenou čtečku otisků prstů na zadní straně pod hlavním fotoaparátem. Kruhový snímač otisků prstů zlepšuje identifikační oblast o 10 %. Pro větší bezpečnost uživatelů má srovnávací mechanizmus tři úrovně zabezpečení. Nově vyrobený senzor také zvyšuje rychlost odemknutí o 100 %. Zařízení podporuje dvě bezpečnostní rozhraní v rámci zkvalitnění plateb přes telefon – Fast Identity Online (FIDO) a Android M standards. Procesor zvládne i šifrování celé paměti telefonu v reálném čase.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Huawei Mate 8 běží na operačním systému Android 6.0 Marshmallow s nadstavbou EMUI 4.0. To je nejnovější verze nadstavby, která přináší stovky drobných inovací a vylepšení. Mezi ty hlavní patří automatická defragmentace, která průběžně optimalizuje výkon zařízení. Na velkém displeji zařízení můžete využít „split-screen“ mód, díky kterému lze snadněji využívat multitaskingu. Ve výbavě nechybí ani technologie NFC pro bezkontaktní platby. Naopak se nedostalo na infraport a bezdrátové nabíjení. Zařízení se nevyznačuje speciální odolností proti vodě a prachu.

Klepněte pro větší obrázek

Huawei se chlubí novou technologií „Super Hands-Free 3.0“, která umožňuje hlasitý hovor bez nutnosti držet zařízení u ucha až do vzdálenosti 3 metrů. To je možné díky funkci redukce okolního ruchu. Huawei Mate 8 umožňuje všesměrový záznam zvuku a následně směrové přehrávání. Tři mikrofony automaticky detekují zdroj zvuku a zaznamenají hlasy (zvuky) ze všech směrů. Během přehrávání můžete zvolit, který ze zaznamenaných zvuků z různých směrů chcete slyšet.

Technické specifikace Huawei Mate 8:

  • Rozměry: 157,1 x 80,6 x 7,9 mm
  • Váha: 185 g
  • Displej: 6“ IPS-NEO LCD, FullHD (1920 x 1080 p, 368 ppi)
  • CPU: Kirin 950, 4 x 2,3 GHz + 4 x 1,8 GHz, micro 64bitový
  • GPU: Mali T880
  • RAM/ROM: 3 GB / 32 GB (externí microSD karta 128 GB)
  • Baterie: 4000mAh
  • OS: EMUI 4.0, Android 6.0
  • Hlavní fotoaparát: 16MP, foto 4608 x 3456 p, video 1920 x 1080 p, 60 fps, dvojtónový LED blesk
  • Přední fotoaparát: 8MP, foto 3264 x 2448 p, video 1920 x 1080 p, 30 fps
  • GPS: kompatibilní s GPS/Beidou/GLONASS/AGPS
  • Senzory: otisku prstů, světelný senzor, kompas, gyroskop, gravitační senzor, HALL, proximity senzor
  • Wi-Fi: 802.11 a/b/g/n/ac, 2,4 GHz / 5 GHz, podpora Wi-Fi hotspotů
  • Další: Bluetooth 4.2 a BLE, USB 2.0, NFC
  • Barvy: Moonlight silver, Sky gray
Diskuze (21) Další článek: HTC má nové VR brýle. Vive Pre jsou komfortnější [CES]

Témata článku: Huawei, , , , , , , , , Huawei Ascend Mate, Huawei Mate 8, Huawei Mate S, Huawei P8, Huawei P8 64GB, Huawei P8 Lite, Huawei P8 Max, Monstrum, Brzy, Zaznamenaný zvuk, Výkon, Maximální takt, Špičkové zařízení, Hands Free, Huawei Mate, Mat,