Izraelcům čistí solární panely automatičtí roboti. Denně a bez vody

Izraelská společnost Ecoppia nedávno ve spolupráci se solárním parkem Ketura v Negevské poušti představila vlastní řešení pravidelného a efektivního čištění fotovoltaických panelů. Využije k tomu automatické, bez spotřeby vody pracující a energeticky nezávislé miniroboty.

Klepněte pro větší obrázek 
Robot E4 při pravidelné údržbě solárního panelu (foto: Ecoppia)

Pořádek musí být. Toto heslo platí dvojnásob pro solární panely, jejichž efektivita může být v případě většího povrchového znečištění snížena až o deset procent. Otázka pravidelného čištění pak zůstává zásadní pro elektrárny nacházející se v pouštích či více suchých oblastech, kde je prach ve větru součástí běžného života.

Ecoppia proto vyvinula „E4“ roboty, kteří operují na externích kolejnicích a jezdí po rámech panelů, přičemž k čištění využívají pouze mikrovlákna, proud vzduchu a gravitaci. Co je ale důležitější - nepotřebují vodu ani dodatečnou asistenci v podobě řidiče či údržbáře – veškeré úkony činí podle předprogramovaných příkazů.

Čisticí proces probíhá na denní bázi, zpravidla ihned po setmění, může však být iniciován kdykoliv, a to buď prostřednictvím PC či mobilní aplikace.

Jak upozornil server Phys.org, před robotifikací od Ecoppie, panely v Ketuře byly čištěny zhruba devětkrát do roka. Manuální čištění přitom údržbářskému personálu zabralo kolem pěti dní a výkonnost elektrárny mezi čistícími cykly kolísala podle toho, jak moc rychle docházelo k zanášení panelů.

Diskuze (10) Další článek: Sledujte, jak se tsunami šíří napříč celým oceánem [video]

Témata článku: , , , Pan, Panel, Solar, Solární panely, Auto, Solár, A/B, Robot, Solární panel, Den, Pán, Izraelská společnost, Izrael, SOL