Jak u Samsungů na aktualizaci firmwaru

Aktualizace firmwaru jsou očekávané s nadšením, poté často proklínané. Víte však, co je třeba, v případě problémů, udělat po každém updatu?
Kapitoly článku

3. Neoficiálně přes Odin

Třetí možnosti je instalace firmwaru přes aplikaci Odin. Jedná se o aplikaci, která je používána v servisních centrech Samsungu, přesto s sebou domácí nahrávání firmwaru, jakožto neoficiální způsob aktualizace, může přinést celou řadu rizik. Aktualizaci přes Odin doporučujeme jen zkušeným uživatelům, při aktualizaci musíte počítat s rizikem poškození telefonu (tzv. soft brick nebo hard brick), a také s možnou ztrátou záruky. V prvé řadě je třeba stáhnout aplikaci Odin, v redakci používáme verzi 3.07 (můžete ji stáhnout např. zde), ovšem můžete vyzkoušet starší i novější verze, které se liší pouze popiskem jednotlivých sekcí a tlačítek v aplikaci. 

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Trojhmat pro vstup do Download módu musíte ještě potvrdit stiskem klávesy pro zvýšení hlasitosti. Download mód u Galaxy S6 Edge je laděn do modra, u starších Samsungů je jinak pozadí černé

Pro aktualizaci firmwaru je nejprve třeba telefon dostat do tzv. Download módu. Při vypnutém stavu se do něj dostanete tak, že zároveň držíte domovské tlačítko, klávesu pro snížení hlasitosti a zapínací tlačítko. Jakmile najede první obrazovka je třeba pro potvrzení vstupu stisknout tlačítko pro zvýšení hlasitosti. Jakmile jste v Download režimu, můžete telefon připojit k počítači. Pokud je to první připojení, začnou se stahovat a instalovat ovladače, pokud telefon připojujete již po několikáté, můžete hned spustit aplikaci Odin.

Klepněte pro větší obrázek
Odin s připojeným Galaxy Core Prime a načteným firmwarem v kolonce PDA. Flashování můžete spustit až po kontrole checksumu

Prvním indikátorem správného připojení telefonu je to, že se vám levé horní části aplikace zobrazí virtuální COM port, ke kterému je telefon připojen. Na příkladu Galaxy Core Prime se jedná o COM40. Pokud zde telefon není vidět, můžete vyzkoušet jiné USB porty, po přepojení musíte opět počkat na instalaci ovladačů. A pokud se nezdaří, musíte na internetu najít balík ovladačů a nainstalovat je ručně. Dalším krokem je stažení samotného Firmwaru, které můžete provést na stránkách Samfirmware po vašem přihlášení. 

Klepněte pro větší obrázek
Informace o zařízení prozradí přesné modelové číslo. Důležité je i použité písmeno v názvu, protože firmwary mei sebou nejde kombinovat. F až na výjimky (Galaxy J1 je u nás pod modelovým označením SM-J100H) značí evropský region, A je pro ameriku, T je např. pro americký T-Mobile, cifra místo písmena značí firmware pro čínský model, apod.

Do vyhledávacího pole zadáte název modelu, který najdete v Nastavení - O zařízení - Číslo modelu. Následně si z obrazovky posledních firmwarů vyberete ten, který chcete vyzkoušet, a to zřejmě podle jeho regionu a také podle verze Androidu. Pokud chcete, aby v telefonu zůstala čeština, doporučujeme vybírat firmware z lokality jižní, střední a západní Evropy. U ruského firmwaru čeština dostupná nebývá, stejně jako u amerických, afrických a asijských verzí. Jakmile máte staženo, je třeba balík rozbalit. Po rozbalení najdete buď jeden soubor nebo hned čtyři. Více souborů je platných pro starší verze firmwaru, přičemž podle kolonek v aplikaci Odin volíte, který soubor zde načtete. Jsou zde kolonky pro Bootloader, AP, PDA a CSC. U novějších firmwarů je soubor pouze jeden a ten načítáte do sekce PDA.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Po nahrání firmwaru dochází k restartování zařízení, jakmile naběhne, Odin potvrdí, že aktualizace proběhla úspěšně

Ověřte, že je zaškrtnuto pouze Auto Rebook a F.Reset Time a můžete spustit flashování. Jakmile doběhne zelený indikátor do konce a je v něm napsáno RESTART, update doběhl do konce a začne inicializace zařízení. FAIL značí chybu s popiskem v oblasti Message, někdy se nový firmware nevejde do paměti, někdy je třeba při flashování dodat PIT soubor (Partition Information Table), jindy se update zastaví na A-HLOS.bin, někdy na bootloaderu.

Při výskytu specifické chyby nejlépe poradí uživatelé na fóru XDA. Pro řadu modelů zde dokonce najdete i příručky, jak postupovat při updatu přes Odin, stačí jen hledat. Jakmile telefon po restartu naběhne, v políčku se objeví nápis PASS, tedy, že telefon úspěšně „prošel“ aktualizací. Při samotném updatu si dejte pozor aby nedošlo k výpadku proudu (ideálně používejte notebook) nebo abyste náhodou telefon neodpojili od počítače. To by mohlo znamenat velké problémy.

A co když to nevyjde podle představ?

Před aktualizací firmwaru byste měli mít na mysli především ochranu stávajících dat. Update jakýmkoliv výše popsaným způsobem se v konečném důsledku nemusí vydařit, takže je doporučeno předem preventivně zálohovat ta nejdůležitější data, kdyby update náhodou nevyšel. V redakci jsme už „naflashovali“ celou řadu zařízení a na problémy jsme narazili pouze v případě neoficiálních aktualizací přes aplikaci Odin. V případě FOTA nebo aktualizací přes PC aplikace od Samsungu vždy vyšlo vše na výbornou.

Klepněte pro větší obrázek
Vytváření zálohy v programu MyPhoneExplorer

Ti znalejší mohou využít kompletní zálohu zařízení přes příkazový řádek a nainstalovaný režim ADB v počítači. Nejedná se o úplně veřejné řešení, pokud jste však trochu zruční a máte nainstalován Android ADB, můžete se zde dozvědět vše o komplexních zálohách bez nutnosti rootování. K zálohování můžete dále využít aplikace Samsung Kies nebo Samsung Smart Switch, to, co se vše jde zálohovat, se liší model od modelu. Pokud vám stačí zálohovat kontakty, můžete je přes kontextovou nabídku vyexportovat ve formátu vCard do interní paměti nebo na paměťovou kartu. Existují ovšem i zálohovací řešení třetích stran, např. software MyPhoneExplorer.

Klepněte pro větší obrázek
Kies a výběr položek k zálohování

Pokud budete instalovat update přes aplikaci Odin, vždy se hodí zapsat si stávající označení firmwaru (Nastavení - O zařízení) a také produktový kód, tj. třípísmennou kombinaci regionu, pro který je firmware určen. Ten zjistíte po připojení telefonu, buď v aplikací Kies, nebo Smart Switch. Pokud by se stalo, že se update firmwaru nezdaří, např. telefon je v nekonečné bootovací smyčce, někdy pomůže až opětovné naflashování původního firmwaru. V případě, že se update nezdaří a nenabíhá logo Samsungu, jste v tzv. soft-brick režimu. Na displeji telefonu vidíte informaci, že se update nezdařil, a že musíte vykonat pohotovostní obnovu firmwaru. Buď pomůže opětovný flash jiné verze firmwaru přes Odin, nebo si pomůžete zmíněnými aplikacemi a pohotovostní obnovou FW. To stejné platí i tehdy, pokud se update nepovede oficiální cestou přes Smart Switch nebo Kies. Pohotovostní obnovu vyvoláte z kontextových nabídek obou aplikací od Samsungu.

Klepněte pro větší obrázek
Možnosti zálohování v aplikaci SmartSwitch

Tzv. „Hard brick“ je to nejhorší, co vás může potkat, tj. telefon nereaguje na zapnutí, není indikováno nabíjení a není rozpoznán ani v počítači po připojení USB kabelem. Zde je jediným řešením servisní středisko. Pokud se chyba stala aktualizací přes Kies nebo Smart Switch, mělo by softwarové obnovení proběhnout v rámci záruky, pokud jste však experimentovali s firmwary z jiných regionů, servis to pozná.

Firmware je alchymie

Distribuce samotného firmwaru se dělí na několik stádií. Nejdřív vydá Google revizi Androidu, poté ji převezmou výrobci a implementují je na své modely. Jakmile je verze hotova, je otestována a odeslána na schválení, pokud je vše v pořádku, firmware se dostává na FOTA. V případě operátorů probíhá ještě nadstandardní testování jejich testery, pokud se v některém kroku objeví chyba, firmware se vrací k opravám a opětovnému schvalování. Do celého složitého procesu ale zapadá i důležitost jednotlivých modelů a zemí, kde je firmware distribuován. Proto je ČR málokdy mezi prvními zeměmi s novými firmwarovými revizemi, často vítězí Polsko, Německo nebo Francie, ovšem najdou se i výjimky, např. u Galaxy S4 LTE-A

Firmware je v dnešní době záležitostí, na kterou se dotazuje téměř každý, ve skutečnosti ale nejsou novinky až tak výrazné, jak by si někdo mohl myslet. Aktualizace velmi často přinášejí opravy chyb a zlepšení stability zařízení, žádné ohromné novinky od nich ale nečekejte. Funkčnost telefonu, jaká byla při jeho pořízení, až na výjimky zůstává vždy stále stejná. Doporučujeme tedy využívat oficiální aktualizační kanály (FOTA, Smart Switch a Kies), byť si na aktualizace počkáte trochu déle, než v jiných státech. Flashování přes aplikaci Odin doporučujeme jen zkušenějším uživatelů, kteří v případě problémů ví, co dělat, nebo si umí pomoci na XDA fóru.

A to hlavní na závěr - před aktualizováním vždy zálohujte a po provedení updatu v případě problémů vždy telefon obnovte do továrního nastavení. Předejdete tak možným komplikacím.

Témata článku: Samsung, , , , , , , Samsung Galaxy, Samsung Galaxy Core, Samsung Galaxy Core Prime, Samsung Galaxy J1, Samsung Galaxy J1 (2016), Samsung Galaxy Nexus, Samsung Galaxy Note, Samsung Galaxy Note 4, Samsung Galaxy S4, Samsung Galaxy S4 Active, Samsung Galaxy S4 mini, Samsung Galaxy S4 mini Duos, Samsung Galaxy S4-A, Samsung Galaxy S6, Samsung Galaxy S6 128GB, Samsung Galaxy S6 64GB, Samsung Galaxy S6 Edge, Samsung Galaxy S6 Edge 128GB,