Kodak Ektra: 75 let staré jméno znovu ožívá v podobě špičkového fotomobilu

  • Ektra si z původního fotoaparátu nebere jen jméno, ale i design
  • Výbavou odpovídá vyšší třídě
  • Na trh dorazí v prosinci, prozatím ale jen do Velké Británie.

Ožívá další slavná značka z foto-historie, aby pomohla pozvednout image smartphonu, aby vyzdvihla kvality jeho fotoaparátu. Kodak to po loňském prvním pokusu se smartphonem IM5 zkouší znovu. Tentokrát však nejde o žádnou šedou myš, Kodak Ektra je poctivý fotomobil, který svým názvem i vzhledem odkazuje na stejnojmenný fotoaparát z roku 1941.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Objektiv se tváří giganticky, ale znovu jde jen o efekt, skutečná optika je velká jako špendlíková hlavička (stejně jako u normálních mobilů).
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Díky kůži na zádech působí stylově. Škoda, že je jen umělá.
Rámeček chce pro změnu vypadat kovově, ale je umělý.

Záda z umělé kůže, výrazná vystupující čočka foťáku a zakulacená bradička s hardwarovou spouští. Zkrátka i laik pozná, že toto zařízení zavánějící retro designem má sloužit hlavně na focení. K tomu slouží 21 MPx snímač od Sony se světelností f/2.0. Potěší také přítomnost optické stabilizace a možnost natáčet 4K videa. Selfiemaniaci pak ocení přední 13MPx kamerku se clonou f/2.2.

Klepněte pro větší obrázek
Telefon je poměrně tlustý, což způsobuje hlavně vystupující kamera a zakulacený grip.

Prostředí aplikace fotoaparátu je intuitivní a k její obsluze slouží otočný ovladač na displeji, kterým můžete snadno přepínat režimy focení. To je navíc doprovázeno haptickou odezvou telefonu. Mezi režimy samozřejmě nechybí ani manuální mód, kde lze měnit expozici, ISO, vyvážení bílé či rychlost závěrky.

Klepněte pro větší obrázek
Přepínání mezi režimy probíhá kulatým ovladačem na displeji, který vychází z toho fyzického na klasických fotoaparátech.

Zbylá výbava telefonu odpovídá vyšší třídě. Kodak Ektra má 5“ IPS displej s Full HD rozlišením a pohání ho desetijádrový procesor Helio X20 doplněný o 3 GB operační paměti. Vnitřní paměť se chlubí kapacitou 32 GB, přičemž ji není problém rozšířit paměťovou kartou, kterou lze díky Androidu 6.0 Marshmallow plně využít. Vzhledem k velikosti zařízení potěší i kapacita baterie 3 000 mAh s podporou rychlého nabíjení pomocí USB-C nabíječky.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Telefon si naživo vyzkoušeli redaktoři z The Verge.

Ektra se začne prodávat v prosinci, ale zatím jen ve Velké Británii. Prodejní cena bude činit 499 Liber, tedy 15 000 Kč. Začátkem příštího roku se však pomalu začne dostávat i další evropské trhy, zda mezi nimi bude i Česká republice zatím nevíme.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
V prodeji budou i originální kožená pouzdra

Zdroj: Kodak, Via: The Verge, PhoneArena

Diskuze (9) Další článek: Honor Pad 2: jednoduchý a zapamatovatelný název pro tablet, co umí telefonovat

Témata článku: , , , , , , Kodak Ektra, Jméno, Desetijádrový procesor, Zbylá výbava, Slavná značka, Klasický fotoaparát, Manuální mód, Retro design, F +, Foto, Normální mobil, První pokus, Hlavička, Let,