Máte nový dron? Pozor, váží se k němu složitá pravidla

  • Drony jsou hit mezi profesionály i nadšenými amatéry.
  • K létání s civilními drony se vztahuje složitá legislavita.
  • Potřebujete licenci? Víte, kde můžete létat?

Rozmyslete, zda potřebujete licenci

Regulaci dronů řeší Úřad civilního letectví ČR zákonem č. 49/1997 Sb. o civilním letectví. Důležité je, že tento zákon vnímá letadlo jako zařízení schopné vyvozovat síly nesoucí jej v atmosféře z reakcí vzduchu, které nejsou reakcemi vůči zemskému povrchu. Zařízení, které nepřesahuje hmotnost 20 kg, není letadlem. Dron proto spadá do kategorie bezpilotní systémy. Ty konkrétněji řeší předpis Ministerstva dopravy č. L 2 – pravidla létání v doplňku X.

U dronů určených pro rekreačně sportovní účely, tedy těch malých „ke hraní“, žádnou licenci nepotřebujete. Pokud ale se svým bezpilotním systémem plánujete komerční aktivitu – například fotografování a následný prodej fotek, nebo má dron váhu nad 20 kg, pak už ano.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Brousíte si zuby na některý z těchto strojů? A znáte pravidla „hry“? (obr.: Parrot, GoPro, DJI)

Povolení vydává Úřad civilního letectví. Testuje schopnost dron ovládat a znalost legislativy. V případě provozování komerční aktivity bez licence hrozí pokuta až pět milionů korun.

Kde s dronem létat

Na vlastním pozemku, někde na poli nebo na louce je vše v pořádku a nic nemusíte řešit. Ale jen v případě, že zde nebudou lidi. S drony se totiž nemůže létat nad hlavami třetích lidí a jejich majetkem.

Obecně se nemá létat u zástavby, v okolí letišť, nad silničními komunikacemi, železnicemi a v zakázaných prostorech, kam spadají chráněná území, vodní zdroje apod. Zakázané je také létání s dronem v okolí Pražského hradu. Za to zaplatíte pokutu 5 tisíc korun.

Je také potřeba mít na vědomí, že při manipulaci s dronem platí zákon o ochraně osobních údajů č. 101/2000 Sb. Úřad pro ochranu osobních údajů speciálně v souvislosti s bezpilotními systémy vybavenými záznamovými zařízeními vydal specifické stanovisko 1/2013, ve kterém stojí, že operátor dronu nesmí pořizovat záběry ryze soukromých aktiv.

To v praxi znamená, že nemůže přiletět s dronem k sousedovi na zahradu a natáčet, jak se koupe. K nahrávání osob byste vždy měli mít jejich souhlas.

Pojištění a jiné dodatky

U dronů platí, že jejich operátor na ně vždy musí vidět. Neměly by létat ve výšce nad 300 metrů. Co se týče dronů v interiérech, zde žádná právní úprava není, jelikož Úřad pro civilní letectví řeší jenom vzdušný prostor. Pořád ale platí, že drony nemají létat nad hlavami lidí a nijak omezovat jejich bezpečnost.

V noci a za tmy je používání dronů zakázané. Za škody způsobené drony zodpovídá jejich operátor. Bezpilotní systémy mohou být pro podobné případy pojištěny. Pokud vlastníte licenci, musíte platit povinné ručení.

Diskuze (17) Další článek: Samsung spustil prémiové pojištění telefonů. Měsíčně vyjde na 159 Kč

Témata článku: , , , Nov, Nový dron, Vaz, Interiér, Železnice, Právní úprava, Hlava, Pozor, Civilní letectví, Stanovisko, Povinné ručení, Osobní údaj, Vzdušný prostor, Létání, Dron, Znalost,